Podruhé napáleni

Obrázek uživatele Vinpike
Úvodní poznámka: 

7. 9. 1978 Plzeň / 7. 10. 1978 Praha
Motto:
"Píseň si zpívám má jeden takt
s ďáblem se nesmí sjednat pakt"
Ivan Martin Jirous

Drabble: 

„Neobvyklost projednávané věci je v tom, že naše socialistická společnost už nezná takový projev nejbrutálnějšího vyjádření občanů ke společnosti,“ deklamuje prokurátor.
„Odsuzují se… Robert Bareš k trestu smrti a… Václav Bareš k 25 letům odnětí svobody nepodmíněně,“ vynáší rozsudek soudce.
„To je omyl! To je… podvod!“ křičí šokovaný Robert.

„… na obranu nespravedlivě stíhaných,“ řekne v bytě na Karlově náměstí Otka. „Musíme hledět i na všechny ty, kterých se zastáváme! Barešovi jsou na rozdíl od nich vinni, jen trest je nepřiměřený!“
„Aby z nás nebyli ohleduplní sobci!“ rozčílí se Věra, „nezapomínejme, že ti pitomí kluci se jen chtěli dostat za hranice!“

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

výborné

Obrázek uživatele Faob

Děkuji moc!

Obrázek uživatele Aplír

Motto jako vynikající předkrm.
Podvodná hra se sázkou o život. Morální otázka: který čin více trestuhodný?

Obrázek uživatele Faob

Já mám celkem jasno... Díky!

Obrázek uživatele Aplír

Já mám taky jasno.
A ještě jsem opomněla říct, že se mi líbí, jak jsi skvěle zapasoval fandom.

Obrázek uživatele KattyV

Oni opravdu byli jen neuvěřitelně pitomí. Tragédii z toho udělal někdo úplně jiný.

Obrázek uživatele Faob

Jestli se mi podařilo to takto přiblížit, své vlastní zadání jsem splnil... Díky moc!

Obrázek uživatele Aveva

Souhlasím s Katty, takže za mne jsi splnil. Je to hrozně smutné :o(

Obrázek uživatele Faob

Děkuji moc.

Obrázek uživatele Killman

Myslím, že se podařilo to vylíčit dobře. Je evidentní, že tohle nebyli zrovna svatoušci a rozhodně si zasloužili potrestat, nicméně dostali naložíno spíše za selhání jiných a více za politický postoj než za to, za co skutečně mohli.

Obrázek uživatele Faob

Děkuji, přesně tak.

Obrázek uživatele Tora

nejhorší je, že vlastě když se to tak vezme,šlo jen o to, že chtěli ven... kdyby mohli normálně, nikoho by neunášeli... kdyby. Ten minulý režim byl fakt hnusnej a já se divím, že přesto ho tolik lidí pořád vzpomíná.

Obrázek uživatele Faob

Ano, tento moment si maminka nejvíc pamatuje z hádky na schůzi VONSu, kdy Věra Roubalová právě říkala, nezapomínejme na podstatu, "jen chtěli ven"...!

Obrázek uživatele Esti Vera

Moc se mi líbí, jak je to v té druhé polovině drabblete podáno zas z trochu jiného úhlu, optikou jiných postav. Skvělé!

Obrázek uživatele Faob

Děkuji moc! V tom bytě někde pobíhá malý Faob... :-)

No, to je zapeklitá věc. Je neoddiskutovatelné, že se stali oběťmi něčeho daleko příšernějšího, než co spískali oni, a že trest smrti byl fakt hodně mimo. Ovšem že chtěli jen ven... k tomu, aby se jim to povedlo, zneužili jiné lidi a vystavili je nebezpečí života. Jistě, nikomu vlastně sami neublížili a nechtěli, ale do toho nebezpečí je zatáhli a mohlo to skončit ještě hůř. Svým způsobem mají toho řidiče na svědomí, protože nebýt jejich jenomútěku, nebyl by se před hlavně samopalů vůbec dostal. Dobře, byli pitomí a nepřemýšleli, jenže to je to, že i nepřemýšlením se můžou napáchat zatracené škody. (Poloblbého Václava radši nechávám stranou, ten se vlastně jen vezl.)
No nic, moc jsem se do toho zapletla, je jasné, že to, co stálo proti nim, bylo daleko horší než oni a že se s nimi nakonec naložilo krutě nespravedlivě. Ale s poslední větou tak úplně nesouhlasím.

Obrázek uživatele Faob

Nejsi sama, historicky se VONS případu neujal (vybraní členové psali samostatně myslím dopis prezidentovi), víceméně z titulu, který rozepisuješ (prostě nebyli nevinní...). Absurditu celé situace, na kterou poukazuje postava pod jménem Věra, jenom dle mého umocňuje to, že na vlastním neprodyšném uzavření hranic "dovnitř" (to se v některých případech i dá pochopit), ale hlavně "ven" (to už neskonale méně) je něco hluboce nemravného a zločinného (v současnosti to myslím ani neumožňuje naše Ústava...). Pomíjím v tuto chvíli skutečnost, že Milan byl de facto na útěku (nenastoupil výkon trestu za hospodářskou trestnou činnost, která však vykazuje určité prvky nesmyslného vzdoru, neb ji vykonal v den nástupu svého prvního věznění), což tehdy členové VONS nevěděli. Díky za podnětné zamyšlení!

-A A +A