Stržena tancem

Obrázek uživatele Lee
Drabble: 

Připomnělo jí to náhle tu strašnou knihu, ve které hrála prasata prim. I oni vypadali, že se doposud s chutí nechali obskakovat sobě skoro rovnými. Vlastně by je měla litovat, když viděla, jak se v úprku zmateně motají, jako by zapomněli taneční kroky (ne že by ovšem vypadali jako příznivci tance), jenže strhával ji jiný tanec, tanec nadcházející svobody, té pozoruhodné dcery řádu a radosti, již tanec tak podivuhodně zjevuje. Každý, kdo po ní byť jen jiskrou toužil, vzplál v tom rytmu jako nečekaná vatra. Jako tehdy pukly ledy, i dnes to byl mohutný proud, který vnesl do Beruny jaro.

Závěrečná poznámka: 

Nějak mi to spojení Farmy zvířat s Narnií nešlo z hlavy, ačkoli vím, že to, že by Zuzana tu knihu znala, je ahistorické. (Podruhé přišli Pevensiovi do Narnie ještě za války a Farma zvířat vyšla až v srpnu 45.)

Komentáře

Teda, to je zase taková dost potemnělá Narnie. A nakonec je to přece jenom pozitivní. Výborné. A pravda, v bakchanáliích se z lidí určitě prasata stávala.

Obrázek uživatele Lee

Mně teprve teď, jak jsem to znovu četla, došla tahle linka pohanských slavností, jako menší mi to úplně uniklo. :D A s těmi prasaty je to hustý postřeh! Díky.

Obrázek uživatele Faob

Krásné obrazy, i s odkazem na tak rozdílnou poetiku se dokážeš vrátit k motivům svět Lewise dobře evokujícím, v obrazech tance nebylo lze nevzpomenout na moudrost tančící před Hospodinem!

Obrázek uživatele Lee

Jé, díky, tu pasáž o moudrosti mám moc ráda, ačkoli tady jsem si na ni vůbec nevzpomněla, děkuju za rozšíření asociačního kontextu. :)

Obrázek uživatele Tora

Farma zvířat... taky pořád platný text. Orwell opravdu viděl lidem do duše.

Obrázek uživatele Lee

A ty zvířata, co jsou občas za nimi... Jo jo, je to až děsivé, jak moc je to pravdivé.

Obrázek uživatele Esti Vera

Krásně jsi to spojila :)

Obrázek uživatele Lee

Díky, přemýšlela jsem, zda by to nešlo udělat přímo jako crossover, ale to mi přišlo skutečně až moc temné...

Obrázek uživatele Terda

To je krásné

Obrázek uživatele Aplír

Hezké to je.

-A A +A