Mystéria z Eleusis

Obrázek uživatele Blueberry Lady
Fandom: 
Drabble: 

Zástupy očí sledovaly horizont v napjatém očekávání slunce. Telesterion praskal ve švech, tolik lidí toužilo stát se mlčenlivým svědkem mystéria. V okamžiku, kdy se světlo dotklo posvátného kamene, na nádvoří vstoupila Déméter, vložila posvátný klas do rukou eleusinského krále Triptolema a naučila ho zasít obilí.
Dav propukl v jásot a začal se oddávat rituálu. Nejprve je třeba obětovat tučnou bachyni. Kněžka panna a kněžka matka malují posvátnou krví zvířete znamení na čela. Poté začínají poznamenaní tančit kolem obětiny v projevu nejvyšší úcty k bohyni. Vonný kouř halí celé nádvoří, mystérium vrcholí únosem Persefony.
Poté přišlo zasvěcení účastníků.
Jaké? Dodnes nevíme.

Závěrečná poznámka: 

Obsah mystérií je tak trochu nevyřešená otázka, protože kdo ho zažil, ten o něm nesměl mluvit, neb byl zasvěcený. V Eleusině probíhala největší mystéria na počest bohyně Déméter, měli tam pro tento účel budovu pro tak 30 000 lidí. Přehrával se tam příběh o prvním člověčím pěstování obilí a tančilo se tam kolem obětovaného prasete.

Jiný prasečí tanec už nevymyslím, leda byste měli zájem o vášnivé tango dvojice Zeman-Babiš. ;)

Komentáře

Obrázek uživatele Faob

Vynikající zpracování tématu, ano, jedno z prvních, co jsem asocioval, je Goldingův Pán much, kde se tak nějak přirozeně probouzí ve vzdělaných britských studentech dávné barbarské sklony... Jsem moc rád, že ses toho ujala Ty, neb podáváš silně.

Obrázek uživatele Blueberry Lady

Narvat jedno mystérium do sta slov, to je takového krácení! Nevešly se mi tam námelové halucinogenní placky, sexuální orgie a plno jiných věcí, ale na druhou stranu tanec s prasečí krví asi jako ilustrace bohatě postačí.
Vlastně mě vždycky fascinoval polyteismus a jeho fungování, protože lidé uctívali nějaká státem daná božstva a to státem podporovaným způsobem, ale vedle toho se téměř každý ještě účastnil nějakých dalších mystérií prostě podle toho, kterému bohu se cítil nejvíc vděčný, nejspíš.
A velmi děkuji za pochvalu!

Obrázek uživatele Aplír

Dobrý.
Zaujal mne ten údaj v poznámce, budova pro 30 000 lidí? Ta měla tedy kapacitu.

Obrázek uživatele Kleio

Upřímně, taky nechápu, kam to tam narvali, ale je fakt, že ten objekt byl co si pamatuju z naleziště hodně veliký a kromě přízemí měl ještě minimálně dvě patra a nějaké ty ochozy se sloupy okolo. Asi se rádi mačkali nebo tak něco. A nebo průvodce prostě a jednoduše kecá. :D

UPDATE: Tak blbá jsem já a nikdo jiný! Ta budova byla pouze pro 3 000 lidí, ale 30 000 se účastnilo těch mystérií. Nějak se mi to smíchalo.

Obrázek uživatele Aplír

Nic si z toho nedělej, mně se číslovky také pletou a děkuju za upřesnění. Ono 3000 lidí je taky velmi značný počet.

Obrázek uživatele Smrtijedka

Eleusinská mystéria! Bezvadný nápad na drabble :).

Obrázek uživatele Rebelka

To je krásně popsána scéna. A hlásím, té bych měla zájem i o to vášnivé tango dvojice Zeman-Babiš ;).

Fascinující popis záhadných rituálů.
Tango by bylo určitě taky pozoruhodné, jenom trochu nechutné.

Obrázek uživatele Killman

To zní jako docela pěkný rituál.

Obrázek uživatele Birute

Skvěle popsaná atmosféra. Je hezky se vejde 30 000 lidí do 100 slov.

Obrázek uživatele Terda

Výborné

Obrázek uživatele Nathanel

To je velmi vkusně pojaté téma. Pěkně napsáno!

Obrázek uživatele Blueberry Lady

Děkuji za komentáře a přiznávám, že občas je velmi těžké nepodlehnout mé všeobecné cynické obludě povaze, takže dá práci napsat něco seriózního. JSem ráda, že se to vyplatí. :-)

-A A +A