Pyrrhovo vítězství

Úvodní poznámka: 

Nahrazuji téma 18 - Sázka na smrt

Přenesme se do tuhé zimy roku 1943, kdy byla dobojována bitva u Stalingradu. Tento významný historický mezník by rozhodně vydal na víc než 100 slov. Nechme ve velmi stručném shrnutí proběhnout bitvu mezi dvěma nepřáteli, personifikovanými zeměmi, kdesi v ruské pustině.

Postavy: Ludwig Beillschmidt (Německo, v té době pod vedením Třetí říše)

Ivan Braginski (Rusko, tou dobou Svaz sovětských socialistických republik)

Fandom: 
Drabble: 

„Za nimi!“

Němec měl ošlehané tváře. Vojáci zakopávali o zmrzlé hrudky, propadali se do závějí a jen vidina vítězství je hnala za nepřipravenými sovětskými cvalíky.

Dostihli je. Padali po zádech do sněhu, ruce bořili do závějí. Velitel vydal pokyn, aby muži nikomu neublížili. Sám se sklonil nad postavičkou v beranici.

„Na tenhle okamžik jsem čekal, Braginski,“ ucedil. „Brzy poznáš, čeho jsem schopný.“

Sovět se uchechtl. „Vsadíš se?“

Byla to past. Zatímco skupinka neschopných rozptylovala Němce, ozbrojená jednotka se jim dostala za záda. Ludwiga srazila k zemi cizí pažba. Ivan vstal a přitáhl ho k sobě. „Teď si budu hrát já...“

Závěrečná poznámka: 

Nespočet německých vojáků našlo smrt v sovětských lágrech poté, co byli po bitvě u Stalingradu pochytáni, někteří zemřeli už cestou do táborů. Sázka na smrt byla v tomto případě téměř stoprocentní, protože jen hrstka se jich vrátila po válce domů.

-A A +A