Jeden světonázor uznávati budeš

Drabble: 

Drahá Dezinvektilo,

nedostatečně využíváš pokoušecí princip „každý má svou pravdu, ale jen ta má je opravdová.“ Je úplně jedno, že Tvá pacientka se nehlásí k žádnému náboženství. Tento princip je plně použitelný i na nevěřící, jen musíš místo „Písmo“ a „pan farář říkal“ používat výrazy jako „zdravý rozum“ a „vědecky dokázáno“.
Obzvláště připravená musíš být v okamžiku, kdy pacientka potká někoho, kdo její pravdu nesdílí, ale kdo zároveň splňuje její kritéria inteligentního a šarmantního člověka. Rozhodně si nesmí říct: „Jeho pravda je možná stejně platná jako moje.“ Musí myslet výhradně: „Tak zajímavý člověk, a věří nesmyslům.“

Tvůj milující strýc Zmarchrob

Komentáře

Obrázek uživatele Esti Vera

Krutě pravdivé, je smutné, jak často se mezi lidi staví pouhá jejich neschopnost přijmout fakt, že každý se na svět díváme trochu jinak.

Obrázek uživatele wandrika

Pod tento komentár sa tiež podpisujem.

Nicméně (píšu to sem, protože s ďáblem diskutovat radši nechci) nesměle podotýkám, že to, že nějaký světonázor nepovažujeme za pravdivý, pravděpodobný a tak vůbec, nemusí znamenat, že ty lidi samotné nějak odsuzujeme.

Ďábel si Vás najde.
Jistě, ďáblužel existují lidé, kteří dovedou čistě říci "vy nevyznáváte, co já vyznávám, a já nevyznávám, co vy vyznáváte". A u toho skončit.
Častěji se však za proklamovanou tolerancí "nesouhlasím s tebou, ale máš právo na názor/víru" skrývá "tvůj názor či tvá víra jsou hloupé, ale já ti neřeknu natvrdo, že jsi blbec, protože jsem tolerantní a vyznávám svobodu vyznání a svědomí. Budu si to jen myslet a ty mi za to musíš být vděčný."

Děkuji.

Většinou jim v tom brání strach přiznat si, že ten jejich vlastní světonázor taky není tak pevný v kramflecích.

-A A +A