Metanolová aféra

Obrázek uživatele Dr. Dark Current
Úvodní poznámka: 

Tak dneska koukneme pod pokličku detekce metanolu v pančovaném alkoholu :D

Drabble: 

„Dobrý den krajská hygienická kontrola, přišli jsme na kontrolu složení podávaného alkoholu na základě anonymního oznámení.“ Tak nějak se získávají vzorky do laboratoře plynové chromatografie.

Plynový chromatograf má zajímavý detekční systém! Ten využívá takzvaný electron capture detector (ECD), ve kterém se za tvorby beta záření rozpadá plíšek izotopu niklu 63 na stabilní izotop mědi 63. Proud elektronů detekujeme ve formě procházejícího proudu. Prolétající částice pak svou elektronegativitou sežerou některé elektrony a tuto změnu můžeme změřit.

Tento izotop niklu je zvláštní především svým poločasem rozpadu 100,1 let. Takže, pokud by se chromatograf nerozpadnul, museli bychom jednou za sto let plíšek vyměnit.

Závěrečná poznámka: 

Plynový chromatograf ikdyž se nezdá, může pracovat i s kapalnými látkami jako je alkohol. Dokáže je převést do plynné fáze aniž by došlo k rozpadu ;)

Komentáře

Obrázek uživatele Erendis

Vybavuje se mi scéna z filmu, kde se technik snaží vyšetřovateli vysvětlit, jak to funguje. Při pohledu na jeho výraz rychle přeskočí na "Prostě na to posvítím a ono mi to řekne složení."

Obrázek uživatele mila_jj

Ty máš štěstí, že existuje izotop s poločasem rozpadu téměř sto let!
Díky za krásné vysvětlení funkce detektoru, doteď jsem si myslela, že je tam optický srovnávací systém (asi jsem hodně za dobou, ale není to úplně můj obor).
Hezké!

Obrázek uživatele Dr. Dark Current

Hlavně je to izotop, který se i na něco používá! (Docela mě to překvapilo haha)

A díky ;)

Obrázek uživatele Lady Lestrade

Wow, je úžasné vidět na co všechno se dá napsat drabble. Miluji tu rozmanitost. :) Kachna!

-A A +A