Kapitola osmá

Obrázek uživatele KattyV
Fandom: 
Úvodní poznámka: 

Naštěstí jsem zjistila, že i jazykolamy patří mezi slovní hříčky. Pak už jsem se mohla patřičně vyřádit.

Kapitola: 

Napůl ze zlomyslnosti, napůl z přesvědčení, že by pro Magdu bylo lepší, kdyby se s Ignácem moc nesbližovala, jsem se postarala, aby dneska jeli každý v jiném džípu. Naprosto zbytečně. Hned po návratu z planin se k němu vrhla, jako by ho neviděla celý měsíc, pak si špitali během oběda, hlavy důvěrně nakloněné k sobě, a teď jsem je ze svého oblíbeného křesla viděla, jak se bok po boku. prochází mezi stany. Za ručičku se ještě nevedli, ale jen tak tak. Já zatím pročítala jejich dílka. Tentokrát měli za úkol napsat drobnou příhodu z našich výprav za zvěří.

Žena seděla v džípu a bystrým zrakem pozorovala okolí. Její pevná lepá postava ani zdaleka neprozrazovala skutečný věk. Vůbec nevypadala špatně, muž vedle ní byl ovšem mnohem pohlednější. Širokými rameny a klenutou hrudí chránil ženu před závany kouře ze sloního trusu, páleného v nádobách zavěšených na boku džípu, ochrany to proti neodbytnému hmyzu. Ani jeden z těch dvou netušil, jak dramatické zážitky je dnes čekají.

To mám být nejspíš já a Ignác při dopolední vyjížďce, pomyslela jsem si a mírně samolibě přejela přes štíhlé boky. Postavu mám pořád jako dvacítka, a jak je vidět, uznává to i holka ve věku mé dcery. Na druhou stranu, Ignác a široká ramena? Pche.
Pustila jsem se do dalšího čtení. Byla jsem zvědavá, jak Magda popsala naši dnešní příhodu. Zřejmě bude záležet na tom, co jí Ignác namluvil. Kdy to ovšem stačila napsat, je mi záhadou. Ta holka dělá všechno na poslední chvíli. Přijeli jsme sotva před dvěmi hodinami, pak jí to musel Ignác někdy povykládat, nejspíš během oběda, takže mohla mít sotva půlhodinku, než mi to přinesla na přečtení. No ale důležité je, že stíhá.

Tak copak nám ta Magdička napsala? Zřejmě něco ve smyslu: Srdnatě jak druhdy dragoun dral se vpřed jak dráb, by držel drzé drápy drsných dravců od své drahocenné držky dál, ušklíbla jsem se.
Začala jsem se bavit a v hlavě se mi rojily další drnčivé věty.
Drastické drama jest drogou drsňáka, leč srdce drtí.
Dravci drahně drásají, drápou. Drancují drobnou drůbež. Družina dromedárů drobátko dráždí dravce, drolí drny.
Drakonická dryáčnice
(mínila jsem sebe) drasticky drezíruje drsňáka (tady jsem měla na mysli Ignáce).

Přešla jsem k písmenu B a vytvořila ucelený příběh.
Brav brouzdá brčálovým brodištěm. Brhlíci brebentí, bramborníčci breptají, brkoslavové brblají, brávníci bravurně brnčí.
„Brajgl. Brokovnici, browning!“ brojí bradatý branec.
„Brzdi, brachu,“ bručí brigadýr brumendem.
„Bráním bránu,“ brunátní branec.
„Brepto.“
Bratranec branec brečí.
„Bravo, bravissimo, branče,“ broukne brigadýr.

Už jsem věděla, jaké cvičení zadám účastníkům dnes večer.

Závěrečná poznámka: 

Podotýkám, že brhlík, bramborníček, brkoslav i brávník jsou skutečná jména ptáků.

Komentáře

Obrázek uživatele Regi

No ty ses ale vyřádila! Tedy pardon, paní Blanka se vyřádila. Vlastně obě jste se vyřádily. A čtenář se báječně baví:-)

Obrázek uživatele KattyV

Jo, docela jsme si to s Blankou užily. ;)

Obrázek uživatele Keneu

Provolávám prima primissima! Pravý prožitek pro procházející příznivkyní prst-skrz-krků.

Obrázek uživatele KattyV

Příznivkyni strč-prst-krků děkuji převelice za uznání.

Obrázek uživatele Tora

Teda super! Takovou přehršel jsem nečekala! Toť hotová smršť! Paráda.

Obrázek uživatele KattyV

Člověk by neřekl, kolik takových slov je, že? A to jsem ještě spoustu krásných nevyužila.

Obrázek uživatele Arenga

Teda, fakt ses vyřadila :-D Blanka má přece jen i smysl pro humor ;-)

Obrázek uživatele mila_jj

Má absolutně úžasný smysl pro humor, který nemá chybu. A drsná držka mne dostala do kolen. Jedete obě, Katty i Blanka.

Obrázek uživatele Faob

Z časových důvodů čtu v blocích, takže po osmi pokračováních: bravo, zaujalo, četlo se s chutí, což není samozřejmé (občas nějaké přehlédnutí, v textu výše např. "bok po boku" uzavřeno předčasně tečkou, ale to se prostě stává). Osobně si autory rozlišuji na dvě základní kategorie, ty výsostně pozorovací, kteří budují atmosféru, pocity "to znám" apod., a pak vypravěče (barony Prášily v dobrém slova smyslu), kteří se pro nečekaný zvrat nebo dechberoucí pointu nechají koleno vrtat... Tipuji, že Ty patříš do té první skupiny, ostatně v textu je to i tematizováno (Blanka ráda pozoruje lidi kolem sebe, Magdě je doporučováno, aby více psala o věcech, co zná). Tam jsi myslím i nejsilnější, první díly příběhu plynuly neuvěřitelně přirozeně, stejně tak skvělé jsou ukázky různých druhů psaní v kurzívách (i tady podporuješ výše zmíněné téma - tedy čím je text "vymyšlenější", tím je slabší). Do toho obě linie "hlavního" vyprávění jsou v ich-formě, silně subjektivní, Blance leze Ignác krkem a i Magda je pro ni jen "telátko", takže jsou oba uvedeni spíše jako typy, nesympaticky předvídatelní. Velice obratně ukazuješ, že není "objektivního" vypravěče. Děkuji za velmi podnětné psaní o psaní.

Obrázek uživatele KattyV

No tedy, ty jsi v tom našel věci, co jsem ani netušila, že tam jsou. :D Ale v mnohém máš určitě pravdu. Jestlipak to nebude tím, že i já pozoruju, co se kolem děje daleko raději, než abych se sama ocitala v centru pozornosti.
A máš naprostou pravdu, Blanka rozhodně není objektivní vypravěč. Ale nějak se mi stává lidštější, než jsem měla v úmyslu. Měla to být daleko větší potvora, ale jaksi se tomu brání.

-A A +A