4. Politika a vzpomínky

Obrázek uživatele Eso Rimmerová
Fandom: 
Povídka: 
Úvodní poznámka: 

Čím víc času mám, tím jsem pomalejší...

Kapitola: 

8 let po bitvě o Yavin:

Leia vkročila do kancléřčiny pracovny, které dominoval velký bílý psací stůl. Obrovské okno skýtalo výhled na mořský záliv, jehož průzračně čistá voda jako by navazovala na stěny místnosti vymalované světle modrou barvou. Leia se na Chandrillu vždycky ráda vracela. Zelené kopce vlnící se nad modrými oceány jí trochu připomínaly Alderaan, přestože na rozdíl od něj centrum Nové republiky postrádalo vysoké skalnaté hory.
Jakmile ji zaslechla přicházet, Mon vzhlédla od svého datapadu. “Leio, ráda tě vidím,” uvítala ji. “Posaď se. Měla jsi dobrou cestu?”
Leia přikývla. “Naštěstí nebyly žádné problémy. Mimochodem, gratuluji ke znovuzvolení. Mrzí mě, že jsem tě v kampani nemohla podpořit.”
“To nic, měla jsi důležitější úkol,” usmála se kancléřka. Pak plynule stočila rozhovor k práci: “Podle tvých zpráv se zdá, že je ve Vnitřním okraji všechno na dobré cestě.”
“Ano,” odpověděla Leia. “Místní představitelé byli nejdříve k Nové republice dlouho nedůvěřiví, ale když se podařilo získat na naši stranu několik prvních, další se začali přidávat. Hlavně Yalekk Sarbin z Atzerri mi poskytl nedocenitelnou pomoc.”
“To jsou velmi dobré zprávy,” pokývala hlavou Mon, ale Leia z jejího výrazu a tónu hlasu vycítila, že ji tíží starost.
“Děje se něco? Nějaké potíže?” zeptala se.
Mon se s povzdechem sklonila ke svému datapadu a po několika dotecích ho Leie podala. Na obrazovce svítila zpráva s titulkem: ‘Guvernér Ravall se vymlouvá na chybu v účetnictví”. V krátkém textu pod ním se Leia dozvěděla, že guvernér Eriadu financoval rodinnou dovolenou z fondu na služební cesty a v současné době se kvůli tomu ocitl pod palbou kritiky.
Tázavě se na Mon podívala. “Proč je to tak důležité?” K nejrůznějším korupčním aférám lokálních politiků (a občas se to nevyhnulo ani senátorům) bohužel tu a tam docházelo, ale Leia neviděla žádný důvod, proč by právě tahle měla být něčím výjimečná. Tím spíš, že ve srovnání s některými skandály z minulosti šlo spíš o drobnost.
“Na Eriadu právě probíhá kampaň před guvernérskými volbami,” dala se kancléřka do vysvětlování. “A Ravallovým nejvážnějším protikandidátem je Walmar Tarkin. Aféra, jako je tahle, je přesně to, co potřeboval, aby Ravalla rozcupoval na kousky.”
“Musím přiznat, že už to jméno mě znepokojuje,” řekla Leia.
“Je tam příbuzenský vztah,” odpověděla Mon na nevyřčenou otázku. “Wilhuff Tarkin a Walmarův otec Ranulph jsou bratranci.”
“Předpokládám ale, že je více důvodů, proč by pro nás bylo lepší, kdyby guvernér Ravall obhájil mandát…” pobídla Leia kancléřku k dalšímu vysvětlování.
“Ano,” přisvědčila starší žena. “Přestože Piers Ravall není žádný svatoušek, má k Nové republice víceméně kladný vztah. To Walmar Tarkin - i když oficiálně o jejím opuštění nemluví - ostře napadá republikový senát i další instituce při každé vhodné příležitosti. Kromě toho otevřeně prosazuje posílení vazeb v rámci Seswennské unie a její rozšíření na vojensko-politický spolek.”
“Ale to by znamenalo vytvoření státu ve státě,” vydechla nevěřícně Leia. Seswennská unie byla obchodně-hospodářským společenstvím okrajových soustav kolem Rimmské obchodní cesty a Eriadu, jakožto nejbohatší planeta v regionu, mezi nimi měla výsadní postavení. Posílení Seswennské unie na úkor Nové republiky by bezpochyby přineslo větší vliv pro planetu, a tím pádem i pro jejího vůdce.
“Přesně tak,” přikývla Mon. “Odtud už je jen krůček k dalšímu separatistickému hnutí. Nemluvě o tom, jaký precedens by se tím vytvořil. V nejhorším případě by to mohlo vést až k roztříštění galaxie a další občanské válce.”
“Možná jsou to jen plané řeči,” řekla Leia, aby své přítelkyni dodala optimismus. “V předvolebních kampaních často padají silná slova.”
“Nepřestávám v to doufat. Ale obávám se, že Walmar Tarkin je ten typ politika, který by byl kvůli získání větší moci ochotný ohrozit stabilitu celé galaxie. Kromě toho si nejsem zcela jistá, do jaké míry je za tím boj o moc a do jaké míry touha po pomstě.”
Ačkoliv Leia neměla tušení, jak vypadají vztahy v jejich rodině, dokázala si představit, že Tarkinovi příbuzní z jeho odsouzení rozhodně nadšení nebyli. Koho by také těšilo, kdyby se jeho příjmení denně přetřásalo ve všech médiích v tak nelichotivých souvislostech?
Sama si na tehdejší události pamatovala velice jasně. Byl to jeden z nejostřeji sledovaných procesů v dějinách galaxie, ve kterém se někdejší imperiální prominent zodpovídal za své činy. Líčení se táhlo týdny a měsíce a soudní síň byla den co den přeplněná novináři ze všech koutů galaxie, kteří se předháněli v tom, kdo svým čtenářům či divákům poskytne nejčerstvější informace.
Leia se tenkrát soudu neúčastnila, jednak proto, že byla stále plně zaměstnaná diplomatickými misemi, jednak proto, že chtěla nechat bolestivou minulost za sebou a už se k ní nevracet. Přesto však se k ní zprávy ze soudní síně dostávaly, protože byly všudypřítomné a v podstatě se jim nedalo uniknout.
Sám obžalovaný se projevil jako zdatný řečník. Jelikož si však velmi dobře uvědomoval, že vytáčkami a zapíráním si ve své situaci příliš nepomůže, využil svou výřečnost k tomu, že soudní proces proměnil ve velkolepé představení, jehož byl hlavní hvězdou. Líčil události svého života jako strhující holofilmový příběh, ve kterém se krvavé masakry stávaly efektními výpravnými scénami.
Za celou dobu trvání procesu Tarkin ani jednou neprojevil lítost, spíše působil, jako by se svými zločiny chlubil. Nejvíce pak širokou veřejnost popudil svou závěrečnou řečí, ve které prohlásil, že ‘ničeho nelituje a vše by udělal znovu’. Nepřekvapivě ho porota shledala vinným z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti a odsoudila k doživotnímu vězení. Krátce předtím totiž senát Nové republiky zrušil trest smrti.
Příbuzný za pozorného přihlížení celé galaxie odsouzený jako válečný zločinec, pomyslela si Leia, to může být dost velký důvod k nepřátelství. Ale může to pro někoho být dostatečně silný motiv i pro rozpoutání války?
“Pomohlo by, kdyby někdo z nejvyšších představitelů Nové republiky vyjádřil guvernéru Ravallovi podporu?” zeptala se po chvíli zasmušilého ticha.
“Obávám se, že by to bylo kontraproduktivní,” odpověděla Mon. “Tarkin by to bezpochyby prezentoval jako neoprávněné vměšování do vnitřních záležitostí Eriadu. Nezbývá nám než nechat věcem volný průběh a doufat, že nedojde k nejhoršímu.”
Když kancléřka domluvila, trochu se posunula na své židli, sklidila ze svého stolu datapad a pak opět stočila pohled k Leie. “Dost už ale té nepříjemné záležitosti, není to ten hlavní důvod, proč jsem s tebou chtěla mluvit osobně.” předestřela na úvod nového tématu. “Ve skutečnosti jsem tě chtěla o něco požádat.”

Závěrečná poznámka: 

Pozn.: Star Wars knihy z období po pádu Impéria bohužel nemám moc načtené, takže nemám úplně přehled, jak podle kánonu vypadal vznik Nové republiky. Tuším, že to bylo všechno docela komplikované a Nová republika nedosáhla rozměrů té staré. Protože se mi ale nechce šprtat Wookiepedii a taky nemám chuť zabředávat do toho chaosu, používám ve svém AU svou vlastní zjednodušenou verzi post-imperiálních dějin, ve které Nová republika v podstatě ovládla celé území bývalého Impéria a všechno se zdálo na dobré cestě k idyle, než... Ale to už předbíhám. :-D
Pokud je mezi čtenáři nějaký znalec podrobného kánonu, snad mi odpustí.

-A A +A