2 - Archer

Obrázek uživatele neviathiel
Fandom: 
Povídka: 
Úvodní poznámka: 

Varování: Už se dostáváme ku fandomu (takže je-li cokoliv nejasné, ptejte se) a kapitolka obsahuje ošklivou scénu.

Kapitola: 

Když do konce zbývá sto dvacet hodin, sedí Jonathan Archer na kapitánském místě, čeká, až lingvistka doprogramuje překladač a předstírá, že se necítí pod psa. Lidstvo překonalo rychlost světla, vyslalo do světa první mezihvězdnou loď a vznosně ji pokřtilo Enterprise, ale nedokáže si poradit s obyčejnou chřipkou. Archer do sebe otočí zbytek horkého čaje a stočí pohled na vědeckou důstojnici T’Pol. Je nakloněná nad monitorem s míhajícími se zelenými písmeny. Údaje jsou vulkanštině. Blahosklonný dáreček od jejích krajanů.
“Překlad hotov,” ohlásí Hoshi. Hoshi je génius. Jednou patrně přeloží i jazyk, který v životě neslyšela.
“Spusť to.”
Na hlavním monitoru se zjevuje blahosklonný dáreček číslo jedna. Archer by měl škodolibou radost, že dostal žádost o asistenci se záchrannou misí od vulkanské lodi. Kdyby kvůli té zprávě nemusel vstát a odploužit se na můstek.
Záznam je pětadvacet let starý. Jinak jinak. Vulkanci nejsou dvakrát sdílní. T‘Pol mu směla prozradit, že pochází z lodi V‘Sar, která havarovala při monitorování civilizace technické úrovně před vynálezem pohonu schopného překonat rychlost světla. Podle regulí to znamená pozorovat nenápadně zdálky. Loď nestihla vyslat nouzový signál a nikdo z posádky nepřežil. Než se po nich začalo shánět vulkánské vrchní velení, uplynulo půl roku. Záchranná mise našla ve vraku raketoplánu disky a po shlédnutí záznamu usoudila, že se od téhle civilizace bude držet ještě dál, než vyžadují regule. S občasným sledováním domovské dvojhvězdy. Před stovkami let stihla vysterilizovat půlku planety a zahnala místní humanoidní civilizaci do rozsáhlého podzemního komplexu. Podle poslední zprávy se dvojhvězda chystá na další ohňostroj. Tentokrát pořádný.
Na záznamu jsou jasně vidět jen dva Vulkanci, muž a žena; oba mají tmavé vlasy zastřižené dle vulkanských zvyků a zašpičatělé uši. Žena hledí do monitoru a mluví. Překladač se nechytá.
“Rozeznávám pět hlasů v pozadí. Ta žena mluví o těžkém poškození lodi,” vychrlí Hoshi. „Unikl vzduch. Určitě. Exploze… nerozumím čeho… poškodila křídlo raketoplánu. Má omezené možnosti manévrování. Chtějí přistát mimo dohled základny. Žádají o pomoc.“
Přistání je tak tvrdé, že Archer mimoděk zatne zuby a chytí se opěradla. Část obrazu zakrývá cákanec zelené krve. Obraz přeskočí, rána, náhlé světlo z vyražených bočních dveří. Lidské postavy. Tváře podobné lidským; zlatošedé vlasy, bílá pokožka a tmavé oči. Marťané jako od Bradburyho. První zvedne zbraň a prostřelí hlavu nejbližšímu Vulkanci. Archer pohlédne na T‘Pol. Je vulkansky klidná jako obvykle, i když na monitoru vraždí jednoho jejího krajana po druhém. Poslední na řadě je žena v popředí. Mezi ozbrojenci projde muž oblečený jinak než oni, snad velitel, promluví, přehodí si bezvládnou Vulkanku před rameno a je pryč.
„Říká něco o hořících světlech. Světla bohů spálí…“ Hoshi zaváhá, „Nevím, zda tu ženu nebo někoho, kdo s ní měl co do činění. Databáze má moc málo slov. Syntax dává mnoho možností interpretace. Potřebovala bych více vzorků.“
„Žádné nejsou,“ odpoví T‘Pol.
„Nastav kurz podle souřadnic od Vulkanců,“ řekne Archer pilotovi. Cesta bude trvat minimálně třicet šest hodin. Archer předá velení zpátky T‘Pol a vezme to nejkratší cestou zpátky do kajuty.

Komentáře

Obrázek uživatele kytka

Star Trek znám jenom z dálky, ale tohle si nenechám ujít.
Úplně mě to vcuclo.

Obrázek uživatele neviathiel

Jé, to jsem ráda. Snad ti to dává smysl :)

Obrázek uživatele Killman

Mám rád Star Trek, tak si rád počtu.

Obrázek uživatele neviathiel

:)

Obrázek uživatele Tora

Líbí se mi to moc, jen mne mate číslování, 1, pak 3... Ale těšm se na další kousek též.

Obrázek uživatele neviathiel

Ha, ono to vlastně začalo nulou :)

Obrázek uživatele Aries

Já prosím hlásím, že nevím, jak můžou teď reagovat na zprávu starou 25 let. Uměj se přesouvat v čase?

Obrázek uživatele kytka

Já tedy nejsem znalec, ale umí překonat rychlost světla, takže mohou cestovat zpět v čase, nebo ne?

Obrázek uživatele Aries

To nevím, na to se právě ptám :-)

Obrázek uživatele neviathiel

Nijak, zpráva je nová, záznam je starej :)

Obrázek uživatele Aries

aha :-)

Obrázek uživatele Julie

Vulkánci jsou velice kanoničtí. Ještě by si mohla T'Pol stěžovat, jak jí lidé smrdí:-)

Obrázek uživatele neviathiel

To přijde ve vhodnější chvíli :)

Obrázek uživatele Tenny

Ok, tak nakonec enterprise! bodíky za málo používanou loď. :)
Vypadá to skvěle, to asi není první kontakt, na který by vulkánci rádi vzpomínali. tak snad archera ani nikoho dalšího ti divní emzáci neodprásknou...

Obrázek uživatele neviathiel

Zajímavý nápad!
Ovšem neopomíjej fakt, že Archer má rýmičku a možná umře, než k tém podivínům vůbec doletí!

Obrázek uživatele mila_jj

Tak rýmičku? Ty ho tedy tejráš. Jinak jsem taky zvědavá, kam se to pohne.

Obrázek uživatele neviathiel

To nebylo z jeho sebelítostivého stavu jasné? :-)

Obrázek uživatele Owes

Skvěle napínavé. A zatím mi neznalost fandomu opravdu nevadí. :)

Obrázek uživatele neviathiel

Snad nebude ani v budoucnu :)

-A A +A