SOSácká padesátka - upravená pravidla

Obrázek uživatele sos

SOSácká padesátka je naprosto nehodnocenou a zcela dobrovolnou psací výzvou, která předpokládá, že každý týden po celý rok napíšete jednu kapitolu příběhu vycházejícího z prvotního drabble.
Jedná se o výzvu, nikoli o soutěž, takže vás nebudeme kontrolovat nebo sledovat a vaší odměnou bude zejména hřejivý pocit, že jste překonali sami sebe, a samozřejmě pochvala před nastoupenou jednotkou (vidíme to na něco jako ikonky). Pokud někdo touží po tom, aby existovalo průběžné sledování úspěšnosti jednotlivých autorů, nechť ho vyrobí a provozuje.
Po vzoru NaNoWriMa se také klidně můžete stát rebelem a vkládat kapitoly jindy než máte (třeba až na konci všechny najednou) případně napsat méně (nikoli však více) než padesát kapitol. Jen ovšem počítejte s tím, že nenastane ona výše zmíněná pochvala. Nicméně za rebela se můžete hrdě prohlásit v záhlaví jednotlivých kapitol.
V průběhu roku bude také vyhlášeno několik řádově deset (ale třeba i devět nebo jedenáct) překvapení, které vám psaní trochu zkomplikují. Na jejich napsání budete mít čtrnáct dní, ale vždy ho musíte vložit před vložením následující kapitoly (stačí o několik sekund dřív). Překvapením může být například požadavek, aby kapitola obsahovala scénu, kde se něco vaří.
Výpis jednotlivých kapitol naleznete pod odkazem v levém menu.

Pravidla

1) Všechny příběhy musí vycházet z prvotního drabble. Nicméně už je na vás, jak daleko a kudy se od něj odkloní.

2) Kapitoly na sebe musí navazovat v tom smyslu, že příběh musí dávat smysl, pokud bude čten v pořadí, v jakém byly kapitoly zveřejňovány. To znamená, že prvotní drabble nemusí být nutně chronologicky první z hlediska děje, ale bude tím prvním, co si čtenář přečte. Poslední kapitolou musí být příběh ukončen (ať už to znamená cokoli).

3) Každý týden (tedy v časovém intervalu mezi pondělím 0:00:00 a nedělí 23:59:59) musí být zveřejněna jedna kapitola. Není záhodno sepisovat si příběh předem. Jednak vás v průběhu čeká několik málo překvapení a také je cílem celého cvičení procvičit si schopnost vydržet dlouhodobě u jedné věci.

4) Překvapení budou mít povahu požadavků na danou kapitolu, vyhlašovaných na těchto stránkách vždy nejpozději v neděli ve 20:00. Překvapivá kapitola může být napsána a vložena kdykoli v následujících čtrnácti dnech. Vždy však musí být vložena dříve než kapitola po ní následující (stačí rozdíl několika sekund). Prosíme o jednoznačné označení této kapitoly v záhlaví.

5) Minimální rozsah kapitoly je sto slov. Maximální není stanoven, ale prosíme, kroťte případné grafomanské sklony.

6) Challenge trvá od pondělka 31. 12. 2018 do neděle 29. 12. 2019. V průběhu těchto 52 týdnů je třeba napsat 50 kapitol. Kdykoli během celého roku můžete dva týdny vynechat.

7) Žánr příběhu je zcela na vás, a pokud není mimořádnou vyhláškou stanoveno jinak, nejsou jednotlivé kapitoly omezeny jakýmkoli tématem. Můžete (a uděláte nám tím radost) psát i fanfiction.

8) Všechny texty s obsahem nevhodným pro mládež musí být označeny příslušným upozorněním. Pokud váš text popisuje události, které by pro někoho mohly být traumatické (nebo obsahují spoilery), zvažte prosím, zda čtenáře nechcete předem varovat. Na znepokojivá témata, která by mohla u čtenářů, kteří prožili nějaký druh traumatu, vést k opětovné retraumatizaci, raději předem upozorněte. Více informací najdete ve článku o trigger warnings. Jedná-li se o fanfiction, musí být příběh opatřen záhlavím.

9) Všechny kapitoly musí být v nadpisu opatřeny pořadovým číslem.

10) Jednotlivé kapitoly vždy vkládejte jako typ obsahu Padesátka. Pokaždé, když vložíte kapitolu jinak, zanese adminka do libovolného z vašich textů tři ošklivé pravopisné chyby!

11) Psát můžete v libovolném jazyce, nicméně v tomto případě přeložte prvotní drabble do daného jazyka. Překlad nemusí mít přesně sto slov. Do jednoho jazyka může být prvotní drabble přeloženo různými účastníky různě. Přeložené drabble označte jako nultou kapitolu.

12) Účastníky Padesátky prosíme o slušné (až přátelské) chování k ostatním. Jakékoli útoky osobního charakteru, ať formou komentáře nebo přímo v textu příběhu, jsou zakázány a v obzvláště závažných případech mohou vést i k vyloučení z celé akce (nebo rovnou z našich stránek).

13) Konstruktivní kritika je vítána a podporována. Chápeme ale, že někteří autoři o ni z nejrůznějších důvodů nemusí mít zájem. Všechny autory proto prosíme, aby svůj zájem či nezájem o kritičtější zhodnocení svého příběhu deklarovali v poznámce k první kapitole. Zároveň prosíme všechny komentátory, aby tento zájem či nezájem respektovali.

Komentáře

Obrázek uživatele Rya

Moc pěkná pravidla, kachna! :-)

Padesátku jsem objevila sic pozdě, ale přece se zeptám... dá se ještě zapojit? Vypadá to hodně zajímavě, navíc o tom spoustu lidí dost nadšeně mluvilo ;-) A drabble k tomu už musí být napsané předtím nebo se dá vymyslet přímo pro povídku?

Obrázek uživatele sos

Ahoj,
zapojit se dá kdykoli.
Navazovat bys měla na stejné drabble, kterým začínali všichni ostatní a protože je to vlastně velice volná výzva, není nutné dopisovat pokračování za už proběhlé díly, ale můžeš si dát do konce roku osobní sosáckou Dvacítku :o)

Tak mě spíš láká zjistit, jestli dokážu s tím příběhem pracovat od začátku tak, aby i po těch vašich "překvapeních", které si nebudu číst dopředu, ale jak to budu postupně psát, měl hlavu a patu ;-)

Navazovací drabble jsem už objevila, vypadá zajímavě.

Obrázek uživatele sos

Když tě to láká, není nic jednoduššího než to zkusit :o)
A klidně v padesáti kapitolách, jenom upozorňuju, že po oficiálním konci akce, tedy někdy začátkem příštího roku, nebude pravděpodobně možné dále vkládat další padesátkové kapitoly.

-A A +A