Pravděpodobně kousat bude

Obrázek uživatele Hippopotamie
Úvodní poznámka: 

Tak ještě jedno - nesoutěžní.
Zase Bruno, tentokrát asi kolem 20.

Drabble: 

Poslali pro něj zvláštní kočár z Říma. Před Piem V. a kardinálem Rebibou předvedl svoje umění paměti, odpověděl na jejich otázky a odrecitoval žalm Fundamenta (v originále i pozpátku).
„Ten mladý je docela chytrý,“ mínil starý papež. „Prorokuji mu, že určitě udělá kariéru. Možná jako obránce víry; nebo – je to dominikán - to bude u inkvizice?“
„No nevím,“ odtušil kardinál, „slyšel jsem ho, jak se baví s jedním novicem, který četl Sedm radostí Panny Marie. Řekl mu, že pokud chce zakusit radostí ještě větších s hlavou ještě prázdnější, tak mu doporučuje Životy svatých Otců. Myslím, že tento pejsek asi bude kousat.“

Závěrečná poznámka: 

Během své obhajoby Bruno uvádí, že jeho první obvinění kdysi bylo, že jednomu novicovi doporučoval místo čtení uvedené knihy četbu životů církevních otců. Ale jak to znělo doslova, neuvádí :)
Učení umění paměti - pozoruhodného systému, jak si prostřednictvím paměťových míst a bizarních obrazů nacpat do hlavy věci mnohdy ještě podivnější, včetně celkového uspořádání veškerenstva - bylo později Brunovou hlavní živností.
Faob: tak jsem nakonec toho pejska přece jen napsala :)

Komentáře

Obrázek uživatele mamut

Někdy bych umění takovéto moc potřebovala, ale zase ne se soudit o hlavičku.
Kachnička

Obrázek uživatele Hippopotamie

Díky! Proti tomuto umění jako takovému nic neměli, protože se tradovalo v dominikánských kruzích.
Ale nevím, jestli to umění je tak účinné - myslím, že adept už tak jako tak musel mít dobrou paměť a fantazii, aby si do hlavy nastrkal tolik podivných míst a obrazů ... ale některé poučky - např. když spojíš věc, kterou si chceš pamatovat, s něčím opravdu legračním - fungují (vyzkoušeno na babičce).

Obrázek uživatele Arenga

Pěkné a poučné.

Obrázek uživatele Hippopotamie

Díky moc!

Obrázek uživatele Aplír

Obdivuhodná paměť. Pěkné drabble. Zas vím o maličko víc.

Moc pěkné. A smutné, protože nakonec pejska utratí.

Obrázek uživatele Faob

Zapadlo jak ulité... Každopádně kardinál měl zjevně čich na lidi, to se mu musí nechat.

-A A +A