Týden křiku

Obrázek uživatele Danae
Fandom: 
Drabble: 

Nevyspala se přes rok, Dudley nebyl žádné jednoduché miminko. Po noci, kterou poprvé prospal v celku, našli na prahu Harryho, nemluvně v té nejstrašnější fázi separační úzkosti. Prokřičel dny a prokřičel noci a utěšit se nedal. Týden se upřímně snažila. Dudley vyděšený příchodem vetřelce, který ho okrádal o matku, se znovu začal budit s pláčem několikrát za noc. Pátou noc omdlela v kuchyni. Šestou noc odešel Vernon spát do hotelu. Sedmou noc strčila Harryho i s postýlkou do přístěnku pod schody a nechala ho tam řvát, dokud nezmlkl vyčerpáním. Vyčítala si to dlouho. Nikdy mu to neřekla. Trapná teta Petunie.

Závěrečná poznámka: 

Čím víc v tom jsem, tím víc Brumbálovi vyčítám hlavně tohle. Neměl právo dělat tak závažné rozhodnutí bez Petunie a Vernona. Kdyby jen trochu myslel, mohli být čtyři lidé po jedenáct let mnohem šťastnější.

Komentáře

Obrázek uživatele Keneu

Brumbál a realisticky myslet? S ohledy na obyčejné lidi?
hodně dobré a asi i trochu děsivé
a je mi Petúnie líto a Harryho taky

Obrázek uživatele Danae

Nojono, it's dropped, že jo... http://i.imgur.com/CUAkcBL.jpg
Díky moc!

Obrázek uživatele Keneu

jj, přesně, tyhle komiksy jsou sice vtipné, ale dost ho vystihují

Obrázek uživatele Julie

K tomu se snad ani nedá nic dodat.
Ehm... až na tu drobnost, že jsem si tuhle úvahu už před časem vykradla do povídky.

Obrázek uživatele Danae

To je dobře! O tomhle úhledu by se mělo psát víc :)
Obrázek uživatele Danae

Jo a dej odkaz! Dej sem!
Obrázek uživatele Rya

Mám podezření, že Tvá letošní challenge je rehabilitace nepopulárních postav.
Tahle je mistrná!
Člověk by nad ní zaplakal. A pohlídal jí haranty aspoň přes víkend...

Obrázek uživatele Danae

Ó díky! Však jsme spolu Petunii probrali!
Škoda že se s tebou tenkrát nekamarádila...

Obrázek uživatele Tenny

:( Tohle mě fakt chytlo. Je mi jí líto a Harryho taky.

Obrázek uživatele Danae

Dík moc!
Obrázek uživatele Ebženka

Jo, Danae, vystihla jsi to skvěle. Já mám taky tendence tetu Petunii neustále litovat, protože mít najednou dvě batolata v nejhorším věku, to by nezvládla se sluncem v duši ani dokonale vyrovnaná bytost s manželem, který ji stoprocentně podporuje. Natožpak chudinka zakomplexovaná Petunie, která si vzala tupce. Aspoň že ji má rád.
Obrázek uživatele Danae

Člověku ty zkušenosti nějak otevírají nové obzory :) Přesně tak, plus jedno batole těžce traumatizované, ztratit matku a otce v roce, to už je docela maso.
Obrázek uživatele Aries

Fjú. Tenhle pohled na věc mě nikdy nenapadl. Ty začátky tam ale takhle klidně vypadat mohly. Až na to, že by tak vypadaly, i kdyby Petunie souhlasila předem.

Obrázek uživatele Danae

Fujloty. Určitě by to vypadalo podobně, ale aspoň by tušila do čeho jde. A nebo by odmítla - a jak víme z dalšího vývoje událostí, následujících jedenáct let by se vůbec nic nestalo a Harry mohl vyrůstat v rodině, která by ho milovala.
Obrázek uživatele Carmen

Achjo. Chudák Petunie. Úžasně napsané...

Obrázek uživatele Danae

Taky jí lituju :( A moc děkuju!
Obrázek uživatele KattyV

Bez vysvětlení, bez varování. Ano, další z nevysvětlitelných chyb Albuse Brumbála.
A jedno z možných vysvětlení chování Petunie vůči Harrymu.
Na druhou stranu, abychom ji zase nelitovali tak moc - matky zvládají starat se o dvojčata i trojčata. A ona byla vůči Harrymu vyloženě krutá i v době, kdy už dávno nebyl obtížným dítětem. No dobře, ještě je tady ta otázka náhodné magie, která ji mohla děsit.
Docela jsem se tím taky zabývala a vymyslela to malinko jinak, ale tvoje řešeni, Danae, by s tím mým šlo docela dobře dohromady.

Obrázek uživatele Danae

Teorií je určitě možných spousta a musíme mít furt na paměti, že je uplatňujeme na sérii, která není v žádném případě realistický psychologický román a nikdy jím nezamýšlela být :)
Moje myšlenka za tímhle drabble je, že adopce je náročný proces sám o sobě. Vnucená adopce je naprosto zhůvěřilý koncept, který měl jen malou šanci, že dopadne alespoň obstojně. A v tomhle případě o nic jiného nešlo, Lily byla pro Petunii cizí člověk a jejího syna v životě neviděla. To že ještě ke všemu pohrdala skupinou lidí, ke které patřili, je jen taková malá třešinka na dortu.

Obrázek uživatele Aries

Danae, máš pravdu. Ale jsou situace, kdy čas na přípravu prostě není. Zkrátka tady to dítě je, nazdar bazar. Chápu šok, chápu stress, tohle všechno. Ale Katy má pravdu, že pro těch dalších 11 let to omluva není.

Obrázek uživatele Danae

Není. Ale tohle je rodina, do které Harry nikdy přijít neměl. Zdeformovalo to vztahy v ní (není náhodou rozmazlování Dudleyho jedna velká kompenzace?) i vztah k Harrymu. A kdyby měli Petunie s Vernonem možnost se vyjádřit, rozumně sobecky by řekli, že ani omylem - a dobře by udělali. Protože oni na to prostě neměli a pravděpodobně to věděli.
(Pořád v poznámkách pod čarou - Petunie a Vernon jsou záměrně psáni jako zkarikované figurky a celý první díl je v tomhle twistovsky přepálený, ty psychologicky propracovanější další díly se na něj podle mě nelepily úplně lehce.)

Obrázek uživatele Aries

ono se od té poznámky pod čarou těžko odhlíží. Je pravda, že celý ten slavný tyjátr s ochranou se nakonec ukázal jako zbytečná kudrlinka od začátku až do konce, takže toho Brumbál jak Harryho tak Dursleyovy klidně ušetřit mohl. To je bez debaty. Ledaže ta slavná ochrana fungovala právě tak, že se zkrátka nic nestalo, a v tom případě se to udělat muselo, a jsme zase tam, kde jsme byli. Autorská chyba

Obrázek uživatele Danae

Anebo naopak autorský záměr, abychom měli toho dětského sirotčího hrdinu (podezřele málo traumatizovaného), kterého můžeme pustit do lecjakého dobrodružství ;)
A já si pak můžu psát takovýhle dojáky a rozpoutávat debaty ;)

Obrázek uživatele Aries

já bych brala autorský záměr včetně popelkovského klišé bez zvláštních výhrad, kdyby se skutečně ukázalo, že bez toho velmi efektního archetypálního kouzla by se stalo cosi strašného. Jenže ono se nic nestalo, vůči útokům Harry imunní nebyl, nikdy ho zrovna tahle věc z žádné šlamastyky nevytáhla a vlastně to vypadá, že to byla ochrana hlavně pro Dursleyovy. Jenže tu by nepotřebovali, kdyby tam Harry nebyl. A plavala sirka po vodě...

Obrázek uživatele Danae

Co na to říct než pravdu díš ;)
Obrázek uživatele KattyV

Máte pravdu obě dvě. Jen potom máme problém my, autoři fanfiction, když se snažíme do příběhu dostat logiku :D.

Obrázek uživatele KattyV

Lily nebyla cizí člověk, byla to její sestra a přinejmenším jako malé se zřejmě měly rády. I kdybych se se svou sestrou pohádala, tak v okamžiku, kdy by ona, nebo její dítě potřebovalo pomoc, zapomněla bych na neshody.
Ale samozřejmě s tím, že vnucená adopce je zhůvěřilý projekt, naprosto souhlasím.

Obrázek uživatele Danae

Tady je samozřejmě problém, že každý žijeme jen svůj život a tyhle situace nahlížíme tak, jak bychom je řešili my. Já si třeba taky nedovedu představit, že bych žila v takhle rozhádané rodině nebo nepřijala dítě svého sourozence, ale vím, že rodiny, kde se ti členové skutečně nenávidí, existují. A i tam mohly být v dětství hezké vztahy, ale pak přijde třeba dědictví, jeden druhého ošidí nebo ošklivě pomluví a je to horší, než kdyby byli cizí...
Obrázek uživatele Aries

Souhlasím s KatyV

Obrázek uživatele Danae

A já tomu rozumím a jsem ráda, že mám takové lidi kolem sebe :)
Obrázek uživatele neviathiel

Myslím, že s těmi dvojčaty jsi trefila hřebík na hlavičku. Ona Petunie se dříve nebo později na pavlači dozvěděla, jak Annie o tři ulice dál zvládá svoje dvojčata s úsměvem, což jí určitě ještě přidalo na frustraci, že selhává jako matka i teta. Někdo zvládne dvojčata, někdo trojčata, někdo jedno dítě a má dost, a někdo nezvládá ani to jedno batole, protože děti jsou různé a rodiče taky. Ale přijde mně, že v té době to ještě bylo tabu, a třeba i nutnost navštívit laktační poradenství zavánělo selháním ženy jako matky.
I s podporujícím partnerem musí být náhlé osvojení bez přípravy, návdavkem se zprávou, že její odcizená sestra byla zavražděna, na infarkt

Obrázek uživatele Danae

Co mě k tomu ještě napadlo je, že Petunie a Vernon, ale také Lily a James jsou v té době už totálně bez blízké rodiny, což je vlastně trochu neobvyklé, jsou relativně dost mladí na to, aby jim již zemřeli rodiče z obou stran. Ale je to fakt. Takže když to na Petunii a Vernona padne, nemají naprosto nikoho, ke komu by se obrátili o pomoc nebo radu. Teta Marge se celkem pochopitelně do skupiny "pomůže s dětmi" nepočítá.

Obrázek uživatele Terda

Myslím, že všichni přede mnou už se vyjádřili dostatečně přesně, takže jenom podepisuju.

Obrázek uživatele Danae

Dík za podpis :)
Obrázek uživatele Doktor

Myslím, že Rowlingová psychologii postav dost výrazně nezvládala (bylo by možno uvést dlouhý seznam příkladů). Dost pochybuju, že jejím cílem bylo ukázat na scéně "it's dropped," jaký je Brumbál pošahaný idiot a určitě jí nenapadlo, jak je tahle situace absurdní. Prostě to pokládala za vtipný nápad. Čtenáři jí na to vesměs skočili (já taky). Smutné.

Obrázek uživatele Danae

Já bych to zas tak nedramatizovala, HP není Doktor Živago ;) A v zásadě si myslím, že to nakonec do Brumbálova profilu "konám velké dobro a občas se neohlížím na detaily" docela dobře zapadá.
Obrázek uživatele neviathiel

Já to tehdy brala ještě jako pohádku, klasický princip Plaváčka/Popelky (četla jsem první HP, protože mamka chtěla vědět, jestli je to vhodné pro bráchu - dělala jsem to tak od té doby, co jsme koupili pro devítiletého kluka Tufova dobrodružství od G.R.R. Martina)

No, je v tom rozhodně velkej kus pravdy a člověk ji tady chápe, to jo. Chápu ale i to, že tohle Brumbálovi nepřišlo na mysl, protože on takové zkušenosti prostě neměl, předpokládám, že ani z druhé nebo třetí ruky (synovic, děti známých). Nicméně že to vůbec nepromyslel a prostě jim to dítě strčil na práh, to bylo nepochybně špatně. Zvláště proto, že dál už to nechal bejt a nestaral se o to (paní Figgovou tady nelze počítat, ta akorát tak sledovala, jestli je kluk v bezpečí).
Nevidím to však jako omluvu pro to, jaká byla Petka dál. Nějak mám z toho pořád dojem, že když se takhle člověk stará o děcko, které navíc přece jen je i jeho krev, měl by k němu časem získat vztah. když ho prostě musí chovat a utěšovat a živit a umývat a učit chodit a to všechno. Že aby zůstal nadále lhostejný a zatrvzelý, musel by se o to opravdu hodně snažit. Nemůžu za to dát samozřejmě ruku do ohně.
Jinak souhlasím, že Rowlingová tu psychologii moc nepromýšlela.

Obrázek uživatele Aries

Nehledě na to, že jsou věci, které slušní lidé - za které se Dursleyovi pokládali - prostě nedělají, vztah nevztah

Obrázek uživatele Danae

Dobrá poznámka, tahle neobeznámenost podle mě u Brumbála určitě hrála nějakou roli. Typické ovšem pro něj bylo, že se nezeptal experta (třeba paní Weaslyové), ale všechno se rozhodl řešit sám, chytrák.
Petunii ani Vernona to určitě neomlouvá. Vidím to ale jako zásadní polehčující okolnost - takhle tyhle typy vztahů někdy končí. Mám prostě pocit, že spousta čtenářů ten příběh čte, jako by tam nikde žádnej Dudley nebyl a P a V byli bezdětný pár. Jenže Dudley byl jen o jedenáct dní starší než Harry... a to informaci o klimatu v té rodině zásadně pozměňuje.

Obrázek uživatele Jeřabina

Super drabble a je mimochodem fakt krásný, jak na stránce, která už dávno není jen o HP fanfiction, stejně pořád tohle kvalitně víří debatu. Fakt mě to těší, už mi ty staré časy soví pošty trochu chybí :)

Za mě - jsou samozřejmě věci, které slušní lidi prostě jako nedělaj, a hranice, které by každý měl mít. Na druhou stranu v tom právě podle mě hraje roli ta zmoňovaná twistovská přeexponovanost prvních dílů (vysvětlitelná imho i tím, že to vidíme z pohledu Harryho).
A na druhou stranu - zneužívání, zvlášť v rodině, není něco, co by dokázali dělat jen veskrze zlí lidé, jejichž motivace je, že jsou sadisti. Je vlastně docela jednoduchý ty hranice postupně překračovat, zvlášť pod tlakem, kterým strach z magického světa klidně může být, protože když si představíte, že vám jednou za čas něco naprosto nepochopitelnýho přijde do života a převrátí ho naruby a vy to nemůžete nijak ovládat ani tomu porozumět, tak to je myslím faktor, který hodně těch věcí, co jsou už naprosto přes lajnu, pomáhá vysvětlit.
A z mého pohledu (mám sestru, nemám s ní blízký vztah, ona má děti, je to komplikované) je to, co se stalo Petunii, taková esence pekla - ostatně trochu si Petunii představuju jako právě ten typ, co vlastně třeba děti celkově moc nemusí a pro to své dělá výjimku, protože je jeho.

Obrázek uživatele Danae

Moc děkuju za tenhle komentář, který to všechno nasvěcuje zase z trochu jiného úhlu!
Obrázek uživatele Arengil

No, on nedomyslel i spoustu dalších věcí... Ale je fakt, že strčit dítě jen tak za dveře :(

Obrázek uživatele Danae

Možná ho omlouvá, že v časech jeho mládí se to dělalo běžně ;)

Obrázek uživatele Charlie

Ó. Vernon teda za to, že noc potom, co jeho manželka omdlí, zbaběle prchne do hotelu, body nemá. Přestože Harryho příbuzní nejsou jinak nic moc, Petunie tedy nad strýčkem rozhodně na kladné ose vede. Díky za pěkný pohled odjinud :)

Obrázek uživatele Danae

Z Vernona jsem tu chudáka udělal skoro lidojeda, on by asi Dudlíska ani Petunii s mrňavým vetřelcem samotné doma nenechal :) Ale taky si říkám, že s jiným chlapem by to možná taky všechno vypadalo trochu jinak.
Díky za krásný komentář!

Obrázek uživatele Eurydiké

"Nemluvně v nejstrašnější fázi separační úzkosti..." ---- udělalo to na mě dojem. Celé, vůbec.
Bezvadné drabble!

Obrázek uživatele Danae

Moc děkuju!
Obrázek uživatele Martian

Do kamene tesat!

Obrázek uživatele Danae

Dláto pučim! Díky :)
Obrázek uživatele Profesor

Moc pěkné. A nejspíš pravdivé. Jenže v pohádkác se budoucích vychovatelů přece nikdy neptali... A ze začátku to i celkem pohádkové bylo.

Stránky

-A A +A