DMD Bonus č. 6 pro 24. 4. 2015. Téma: Nezáleží na tom, jestli věříte v reinkarnaci. Důležité je, jestli reinkarnace věří ve vás.

Mysleli jste si, že pro dnešek už jsme s tématy skončili? Chyba lávky! Máme pro vás další vypečený bonus.

Z wikipedie jsme se dozvěděly, že dnes je Mezinárodní den laboratorních zvířat (ne, my taky nevěděly, že mají svůj den).

Při této příležitosti bychom od vás chtěly napsat fejeton. Fejeton je krátký publicistický útvar (v našem případě extrémně krátký). Fejeton vtipně zpracovává zdánlivě nevýznamné, ale zajímavé téma a ukazuje všední věci v novém světle, přičemž je autor hodně subjektivní a vychází z vlastních zážitků. Fejeton je taková glosa na současné dění, ironizující komentář. Pro bližší informace o fejetonu pomůže opět wikipedie.

Chceme, aby drabble bylo vtipné, až sarkastické, na aktuální téma (samozřejmě je možné téma aktuální v daném fandomu) a psané hodně subjektivně (žádná novinářská objektivita!:)). Nezapomeňte na výstižný název drabble, aby nás to nalákalo na čtení. Poslední podmínkou je, že drabble musí být psané v próze.

Aby toho nebylo málo, tak téma na tento bonus je citát ze Zeměplochy Terryho Pratchetta. Kachna tomu, kdo nám řekne z jaké knihy (správná odpověď není, já to nevím:)).

P.S. Laboratorní zvířátka nejsou součástí zadání. Berte to jako další Věděli jste, že... Drabble nemusí o laboratorních zvířatech nic obsahovat:)

Téma pro bonus č. 6 pro 24. 4. 2015: Nezáleží na tom, jestli věříte v reinkarnaci. Důležité je, jestli reinkarnace věří ve vás.
Toto téma bude uzavřeno 25. 4. 2015 v 23:59.

Bodíky můžete sledovat zde.
Nezapomeňte si přečíst FAQ.
V případě nejasností konzultujte Pravidla.
Nová pravidla pro počítání slov.
Náš email: drabble.sos@gmail.com

Platné do: 
25. 4. 2015 v 23:59

Komentáře

Obrázek uživatele Čespír

Maškaráda? Určitě je to v divadelním představení, ale tahle myšlenka byla asi na víc místech.

Obrázek uživatele Keneu

"Ale já nevěřím v reinkarnaci!" zaprotestoval.
KVÍK
A to, jak pan Liberka porozuměl s absolutní hlodavčí jasností, znamenalo: reinkarnace věří v tebe.

Ano, přesně odtud to je:)
Obrázek uživatele Aveva

Já mám dojem, že to bylo v Pravdě. Ale ony se mu tyhle myšlenky dost prolínají celou sérií, tak je pravděpodobné, že to bude na více místech :o)
Obrázek uživatele Terda

Do kopru! Už nikdy neřeknu křivého slova proti básničkám, detektivkám, dada ani reklamě :D Tohle bude brutální :D

Obrázek uživatele Julie

Já bych řekla Otec prasátek. Ale vůbec si nejsem jistá.
Ale teda klobouk dolů, tohle teda je téma. Ale alespoň jeden bonus bych letos fakt dát měla!

Obrázek uživatele strigga

No tohle.. co to.. eh? :D
Tak tohle můj mozek asi nedá. Fejeton, tyjo! To jsem naposledy psala tak před šesti lety :D :D a to téma, teda vy jste normální kapři v medu.

Obrázek uživatele Blanca

Můj muž tipuje Equal Rites... já svobodně přiznávám, že většina Zeměplochy je stále teprve na mém to-read listu, takže nemám tušení.

Obrázek uživatele Tenny

Hardcore. Už mám nápad, ale jestli to bude fejeton, bůh ví. :D

Obrázek uživatele Aries

ach jo

Obrázek uživatele Owes

Hmm. Asi jsem tu jedinej, komu tohle zadání přijde jako nesmysl, že?

Povídej, přeháněj, co ti příjde jako nesmysl? Že zadání nedává smysl? nebo ti přijde blbost psát fejeton za daných podmínek?
Obrázek uživatele Owes

Přesně jak řekla Lejdynka. Už mi to připadá přeplácaný. Prostě téma v tématu. To ve spojení s fejetonem není úplně dobrej nápad. Zvlášť, když už defaultně je autor svázán 100 slovy, což je na fejeton dost málo.
Mně je to fuk, já si s tím poradím, jenom je mi líto těch, kteří si posledním speciálním bonusem chtěli třeba vylepšit skóre a najednou mají vyplodit drabble na tohle. :-/ (Navrhoval bych - ačkoli možná marně doufám, že za rok tu nic horšího nebude - dát nám takovouhle ťafku příště už na začátku, kdy mají autoři dost energie a nadšení.)
Tímto končím svůj vyčerpávající traktát. Příští rok bych v bonusu uvítal drabble ve formě oficiální stížnosti. :D

Obrázek uživatele Blueberry Lady

Tak zase od toho je to výzva, ne? :-)

No vidíš a nám to spojení přišlo naopak velice vhodné a myslím, že téma je na fejeton jako ulité.
Bonus by měl být opravdová challenge a ne další drabble do počtu. Bonus není o dalším bodíku, ale o překonávání sebe sama. Já osobně si nemyslím, že je špatné ho dát v druhé půlce DMD, protože i když nápady docházejí, tak právě psaní něčeho úplně jiného ti může vehnat novou krev do žil a vytrhnout tě ze stereotypu.
Nad stížností se zamyslíme:)

A já bych se přidala s tím, že bývalo dobrým zvykem dávat bonusy tohoto typu ve středu. Dát něco takového bez varování až před víkendem, kdy lidi odjíždějí na výlety, na chalupy a podobně, a nejsou na signálu, je ... no... ne úplně šťastný. Nebo kdyby to aspoň bylo do neděle, aby ti z nás, co nejsou neustále nalepeni na monitoru a klávesnici, měli šanci to dát. Já jsem sice něco spáchala, ale až po návratu z celovíkendové akce a najednou koukám, že už to nezveřejním, leda bez bodu. :-(((

Peggy, to není pravda. Každý rok si dáváme pozor, abychom podobné bonusy nezadávaly vždy ve stejný den a aby se z nich nestal "tradiční středeční bonus". Cílem těchto bonusů je, aby byly nečekané a rozhodně bez varování. Navíc na ně je vždycky čas dva dny, tedy dvakrát tolik času, než na běžné téma. Koneckonců body nejsou všechno, jestli tě to téma inspirovalo, klidně si něco napiš.

A trochu mě mrzí, že vyzdvihuješ lidi, co nejsou neustále nalepeni na monitoru. To my taky nechceme být, leč celý duben u monitoru trávíme a i ty bonusy jsou pro nás práce navíc. Jasně, děláme to dobrovolně a nikdo nás nenutí to dělat, ale trochu to zamrzí.

Já nikoho nevyzdvihuju a o tom nalepení na monitoru to nebylo na vás dvě, když tohle organizujete, tak to prostě jinak nejde a dobrovolně obětujete plno volnýho času. To bylo o lidech, co píšou. Prostě říkám, že dost lidí na víkend vyrazí pryč. A takovým tohle může dost zkomplikovat situaci.
Téma jste zveřejnily sice ve čtvrtek, ale před půlnocí, takže asi dost lidí to zaregistrovalo až v pátek. A pokud někdo vyráží na víkend rovnou z práce (popřípadě doma leda popadne připravenou tašku a jede), tak jsou mu dva dny (pátek a sobota) na nic. Zejména když na rozdíl od běžného tématu se tohle nedá v nedělním bonusu nahradit.
Bonus č. 4 jste zveřejnily v úterý 14. krátce po deváté - super!
Bonus č. 2 ve středu 6. před jedenáctou večer - dost dobrý.
Dalo se to krásně stíhat.
Loni bonus č. 1 - zveřejněn ve středu, bonus 4. 3 v pondělí, bonus č. 5 v pátek, ale byl do nedělní půlnoci, takže ti, kdo na víkend jedou orazit do přírody, pořád měli šanci ho zveřejnit (a dostat bod), bonus č. 7 čtvrtek, ale již krátce po deváté večer, takže celkem dobrý.
Takže mě docela štve, že ačkoliv stíhám napsat drabble za mnohem kratší dobu, než kolik na bonus dáváte, dokonce mám ještě jeden nápad, takže bych mohla dát ty fejetony dva, tak kvůli nešťastnému času, kdy byl bonus zveřejněný, nemám šanci získat ani jeden bod, nesplním maximální počet a že jsem dva drabbly napsala je mi tudíž platný jak mrtvýmu zimník. On je rozdíl, jestli člověk přijde o bod, protože ho prostě včas nic nenapadne (nebo vůbec), nebo jestli je to kvůli nešťastně načasovanýmu zveřejnění.
Vzpomínám si, že v jednom z ročníků už tohle někdo taky řešil, dotyčná účastnice vás slušně žádala o prodloužení termínů kvůli tomu, že byly Velikonoce, krásný počasí a lidi nejen že odjížděli mimo dosah sítě, ale taky si chtěli ty velikonoce užít.
Beru to, že v doháněcím nedělním bonusu se smí nahradit jen jedno běžné téma, to je v pohodě, ale pokud dáváte téma, které se nahrazovat nedá, tak ho proboha nedávejte na víkend (a nebo ho protáhněte do neděle, kdy večer to teda lidi můžou stihnout).
Díky.

No, pravda je, že jsem to taky málem zbodala v domnění, že je to přes víkend. Ve čtvrtek před půlnocí už jsem byla na kutích, ráno jsem vesele nechala internet plavat v domnění, že je všechno v pořádku a z práce se sem bojím lízt (i když občas hřeším, pšššt), takže jsem to objevila navečer a myslela si, že to je na sobotu a na neděli. A že bych si to tedy taky mohla na té chatě promyslet a hodit to sem po návratu. No, naštěstí jsem si řekla, ať to mám před tím víkendem z krku a taky dostala včas spásný nápad.

Obrázek uživatele Dangerous

Spoustu lidí má internet v mobilu. A když ne, vždy se dá s někým domluvit a nacvakat to po SMSkách. Jeden rok jsem takhle jedno či dvě drabble po SMSkách poslala a nebyl problém.

Obrázek uživatele Aries

A taky jsou lidi, kterým shoří počítač (já předloni), lidi, co nestíhají ne kvůli výletu, ale z vážných rodinných nebo pracovních důvodů, a v neposlední řadě lidi, kterým něco kikslo za pět minut dvanáct a už nestihli drable vložit.
No.
A pak jsou lidi, co vědí, že bonusy jsou navíc, takže pro konečný výsledek je jedno, jestli je drablat 30 nebo 34, a nemyslej si, že napsat každý den jedno až tři drablata je povinnost, pro jejíž splnění se jim musejí poskytnout veškeré možné i nemožné podmínky.
Je to hra s dobrovolnou účastí prokristapána. Jestli ze 150 lidí jen slabá čtvrtinka začne frfňat, že tohle, že tamto, tak snad bude lepší rovnou zavřít krám a vykašlat se na to.

Obrázek uživatele strigga

Amen.

Obrázek uživatele Scully

Souhlasím. DMD je dobrovolná challenge a bonusy jsou prostě navíc. Další možnost, jak nahnat body, pokud jsme nestihli napsat víc normálních drabblat.

Tak. *vděčník* *souhlasík*

Přidávajík, děkujík.
Obrázek uživatele nettiex

Tak tak.

Hlavně klid! (A když to říká autor-neurotik, tak je to pravda. xD)

Vážné rodinné nebo pracovní důvody má občas každej, akorát to nemá každej zapotřebí zveřejňovat, a hlavně to jsou věci, které organizátorky nemůžou ovlivnit.
Dobu zveřejňování bonusů naopak ovlivnit můžou (kdo jiný taky?) a určitě by tady hodně lidí kvitovalo s povděkem, kdyby při tom myslely na ty, kdož se řídí pravidlem č. 5 z Desatera účastníka DMD "Budeš mít soukromý život i v dubnu."
A co si kdo myslí nebo nemyslí, to ví jen on sám, takže by nikomu nikým nemělo být kladeno do pusy/klávesnice něco, co neřekl/nenapsal.

Peggy, ale my taky nesedíme celý večer u počítače a nemneme si ruce, jak vás budeme trápit a jak téma vložíme až o půlnoci. Já vkládám, kdy na to mám čas. Není výjimkou, že v práci trčím třeba to deseti večer. Nebo jdu z práce v půl sedmý, jdu na tancování, dorazím domu v devět, dám si večeři, mám nějaký ten soukromý život a teprve pak mám čas si v klidu sednout k počítači a zadat téma. Takže i my chceme mít soukromý život. Čas zadávání témat není žádná promyšlená strategie, jak vám zabránit tvořit. My to zadáváme, jak nám to zrovna vyjde.

Navíc se opravdu snažíme vycházet účastníkům vstříc. Letos už dvakrát jsem byla výslovně požádána, jestli bych nezvládla vložit drabble brzo a v obou případech jsem vyhověla. Ale ne vždycky to vyjde. A upřímně - je to pro nás menší stres, když si prostě můžeme vkládat, jak se nám zachce (v rámci pravidel) a budem to dělat i dál:)

Nif, nic takového jsem neřekla. Rozhodně si nemyslím, že byste to dělaly schválně, to fakt ne! A samozřejmě dodržujete pravidla a dřívější vložení je z vaší strany milé.
Vyjádřila jsem názor, že načasování toho bonusu bylo poněkud nešťastné a jestli by bylo možné vzít to příště v potaz. Pokud bonus nelze dohnat v nedělním bonusu, bylo by lepší vložit ho tak, aby o možnost získat bod nepřišli ti, kteří jedou na víkend pryč. Což by asi uvítalo víc účastníků. Nic víc, nic míň.
Body samozřejmě nejsou důvod, proč účastník píše, ale asi každý je potěšen, když se mu za plný počet drabblů podaří získat plný počet bodů.

Obrázek uživatele Danae SOS

Dobu zveřejnění mohou zadavatelky ovlivnit jen částečně, protože už dávno nejsou studentky s pružnou pracovní dobou.
Stejně jako některým účastníkům může bonus přes víkend nevyhovovat, najdou se jistě i účastníci, kteří mají naopak na psaní čas jedině o víkendu, a tak každý chvilku tahá pilku.
Čas a způsob zadávání témat je plně kompetenci zadavatelek.
A tím bych tuto debatu s dovolením ukončila.

Obrázek uživatele Dangerous

Omlouvám se, že jsem do diskuze poslala ještě své dva postřehy, tenhle komentář jsem si přečetla až potom. Nechci na ně odpověď. ^^

Obrázek uživatele Stevko

Ako zástanca hesla „Prečo robiť to, čo za mňa môže urobiť technika“ si myslím, že by sa možno oplatilo, aby sa témy zadali do stroja naraz pred začiatkom a boli by zverejňované automatom furt v tú istú hodinu. To by vyriešilo to, že sa organizátorky dostávajú k počítačom v suboptimálnom čase. A dátumy bonusov si nahádzať mincami či kockami pred začiatkom tajne.

Obrázek uživatele Aries

no ale adminka hraje taky, to by ty témata viděla předem, což nechce

Obrázek uživatele Dangerous

Ano, Kleio shořel počítač a měla všechny drabbly za několik identit.

Obrázek uživatele Lejdynka

S tím souhlasím, kvůli celovíkendové akci mimo signál jsem to právě nedala. Teda byl mobil, ale ten stačil na zveřejnění jednoho tématu a pak umřel... *my fault*

Obrázek uživatele Tess

Já se tedy (po uzávěrce) vkládám, ale dovoluju si to proto, že jak Lejdy tak Peggy znám.
Dámy.
Když nejde vo život, jde o víme co.
Vezměte si že já třeba (a teď bude mé klasické holedbání) jsem tento duben trávila týden v místě, kde nejbližší telefonní signál byl na kopci tři míle daleko a jediný dostupný internet pod stromem na zahradě pozdě večer... a že občas pršívalo.
Už jste někdy kopírovaly pozdě večer pod stromem za deště napsaná drabblata a modlily jste se, aby to satelitní připojení úplně neodešlo? Ten notebook je děsně těžkej když ho držíte v jedný ruce!
(A to jsem měla na mobilu případnou dobrovolnici na posílání témat po zveřejnění a uveřejňování mých drabblat, ale co s tím když tři míle daleko do signálu, že... a náhradnici).
Jo, a byla to zábava, bylo to fajn, bylo to zpestření.
... připadala jsem si jako naprostý blázen, a to letos drabblím opět dvojnásobně. Dvojnásobný blázen. A dobrovolný.
A kdybych to bejvala nestihla, tak bych se taky nezbláznila.
(Už jsem ten blázen, žejo...)
Samozřejmě by mě to mrzelo, ale to je život.
("Miláčku, jdu jen zkontrolovat pod strom předpověď počasí. Jo a zkontrolovat zítřejší téma a zadat dnešní drabblata...")
Ještě jsme se nerozvedli.

Obrázek uživatele Lejdynka

No samozřejmě že jde o vy-víte-co. Taky tady netropím hysterické scény, že jsem nestihla jeden bonus :)
(a už jste někdy psaly drabble hodinu a půl v kuse, protože půl hodiny se připojovaly různé stránky, hledal signál, mizel signál, blikal signál a všemožně jinak prudil signál, a zbylou hodinu jste se zoufale snažily naťukat na chytrém telefonu, který nemáte, neznáte a nepoužíváte, 100 slov, přičemž jste každé druhé opravovaly, protože neumíte zacházet s "chytrou" klávesnicí, pak jste se to pokusily zveřejnit a v té chvíli se vybila baterka? :D jo, a ještě v dešti!)(ale jo, zaostávám, neb jsem nebyla ve Skotsku, to jen že si to dokážu živě představit. :))

Obrázek uživatele Aries

Stalo se před několika lety, že jsem byla po telefonu požádána o vložení drablete osoby mimo net, čas za pět minut dvanáct, všechno kikslo na tom, že jsem nebyla schopná ze sms správně opsat heslo, a ještě jsem té nešťastnici zablokovala účet. Naštěstí se to nějak spravilo samo a drable se dohnalo v neděli. Ale myslela jsem, že se z toho zhroutím, protože bylo strašně dobrý a já jsem jí to zvorala.

Obrázek uživatele Tess

Jo, taky jsem jednou někomu vkládala těsně před půlnocí, ale asi o minutu nestihla. Naštěstí jsem nezablokovala nic. Ale můj telefon měl (a nový taky má, ale tam to teoreticky jde vypnout.. a já nevím, třeba je to u telefonů normální) úžasnou fíčuru, že se vždycky asi po deseti sekundách zatměl. To se to nádherně opisovalo!

Z toho úžasnýho připojování věcí a třeba když se NOD rozhodl stahovat aktualizace jsem taky rostla. Naštěstí když to bylo jen copy paste, tak to docela šlo. Ale nadávala jsem někdy jako špaček.

Obrázek uživatele Lejdynka

No mně třeba přijde, že těch podmínek je tam trochu moc. Jakože hodně moc. S tématem samotným asi problém nemám.

Je tam jedna podmínka navíc oproti klasickému tématu. Musí to být fejeton. To, jak by měl fejeton vypadat, jsme tam vypsaly schválně, aby to bylo všem jasné. To už víc podmínek měla reklama.
Fejeton patří mezi maturitní slohové práce, takže každý člověk, který odmaturoval (což je tady jistě většina), by měl vědět, jak se takový fejeton píše.

Obrázek uživatele Quartermaster

On je rozdíl mezi "vědět jak se to píše" (to si najdu na wiki a nepotřebuju na to odmaturovat), a umět to pak skutečně napsat..

Obrázek uživatele Terda

Jo nám vždycky češtinářka říkala, že si u maturity spousta lidí volí fejeton, že to je krátký a ono ouha a že pokud budeme mít na výběr něco schůdnějšího, tak si fejeton vybírat nemáme.

Obrázek uživatele Martian

Jasně. Nejlepší byl „volný slohový útvar“, tam se dalo nacpat cokoli a nemohlo to být blbě…

Obrázek uživatele Terda

Tak to jsme neměli. Zato vyprávění na tak pitomý téma (který už si pro jisttu nepamatuju), že reportáž z procházky Prahou se zdála schůdnější :D

Obrázek uživatele Lejdynka

Já si pamatuju esej, povídku a fiktivní deník skutečné postavy (psala jsem Tolkiena :))

Tak to buď ráda, že jsi nematurovala za reálného socialismu... Tehdy takový pěkný témata neexistovaly :-)

Obrázek uživatele Lejdynka

To jsem ráda, líčení nebo ten fejeton bych fakt psát nechtěla :D

Tak jsem to myslela. SŠ by tě měla naučit to napsat. Já netvrdím, že je to jednoduché, také jsem s tím měla na gymplu problém. Také netvrdím, že to má být fejeton na "úrovni Timesu". Já jen tvrdím, že byste z fejetonu neměli být tak překvapení a koukat na to jako tele na nová vrata, protože se to na SŠ normálně učí a určitě jste si ho alespoň jednou zkoušeli napsat (na rozdíl třeba od detektivky).
Je to challenge, tudíž to nemůže být zase až tak jednoduché. Zároveň je to něco nového a nám jde o to, aby se to alespoň trochu fejetonu blížilo. Nestresujte se tím a užijte si to.

Obrázek uživatele Lejdynka

Já se nechci hádat, ale fakt myslím, že většina lidí tady, kdy většina z té většiny obvykle píše větší či menší beletristické útvary, bude spíš umět napsat detektivku (a navíc, jak vypadá detektivka ví fakt každý, pže každý četl buď Holmese nebo Poirota nebo tak, má jasné zákonitosti), než fejeton. A nás ho na škole ani neučili. Fakt ne.

Stránky

-A A +A