Katapala

Obrázek uživatele Mariella
Rok: 
2014
Fandom: 
Obdarovaný: 
Lady Aludnev

TARDIS se zjevila, naprosto nezvykle, uprostřed budovy. Jednoduše zapadla do chodby a vzápětí z ní vystoupil vysoký mladík v tmavém obleku a za ním půvabná žena-dívka v dlouhých zelených šatech. Doctor se porozhlédl po chodbě, a pak konstatoval: „Rusko, devatenácté století.“
„Jak jsi to poznal?“ ohradila se dívka. „Vypadá to tu… jinak.“
„Samozřejmě, Amy. V Rusku nevypadá nic tak, jak jsi zvyklá ze Skotska. A kromě toho jsi chtěla na ples.“
„A?“
Místo odpovědi vyrazil dopředu. Následovala ho tak rychle, jak jen mohla, nadávající na své šaty a trousící poznámky o tom, že až se vrátí, tak své svatební šaty zkrátí alespoň o půl metru. Náhle se zastavil, s lehkou úklonou jí nabídl rámě a vkročil s ní do nejnádhernější místnosti, kterou kdy viděla.
Stěny, neuvěřitelně vysoké a zdobené nejrůznějšími prvky a obrazy, třpytící se podlaha, po níž se s elegancí pohybovalo několik desítek párů ve složitých kruzích a liniích pod vedením tanečního mistra. Pod okny, která se skrývala pod těžkými závěsy, u několika stolů probíhal krušný a zábavný hovor.
Ani si neuvědomila, že ji Doctor pustil a sama podstoupila do místnosti. Sotva postřehla, že ji někdo žádá o tanec a ona přijímá. Jisté vnímání a čisté myšlení se jí navrátilo hned v momentě, kdy lehce nemotorně udělala prvních několik kroků, ale její partner ji zachytil a dál zkušeně vedl. Teprve teď se na něj pořádně podívala. Vysoký muž, kratší tmavé vlasy, veselé oči a oslňující úsměv, ze kterého se každé ženě musela podlomit kolena. Zoufale si připomněla, že je vlastně zasnoubená.
„Jack Harkness,“ představil se po první otočce. „Mohu znát jméno své půvabné společnice?“
„Amy Pond.“
„Skoro tak krásné jméno jako vy. Ten váš přítel,“ začal, ale přerušila ho další otočka. „Ten váš přítel nevypadal příliš nadšeně, když jsem vás vyzval k tanci.“
„Doctor?“ mimoděk ke zmíněnému otočila hlavu, a nepostřehla tak výraz v Jackově tváři. „Nic jiného bych od něj nečekala.“
Teprve teď vzhlédla a spatřila jeho výraz. Nechápavě nadzvedla obočí, ale vzápětí se bez jediné další otázky nechala dovést z parketu. Přímo k Doctorovi.
„Další regenerace?“ zeptal se Jack, když přistoupili k Doctorovi.
„A ty stále nejsi mrtvý,“ lehce se zamračil Doctor.
Jack jen pokrčil rameny. „Máš půvabnou společnici, to musím uznat,“ kývl k Amy.
„Ani se o to nepokoušej.“
„O co se nemá pokoušet?“ ozvala se nechápavě dívka.
Nikdo jí neodpověděl. Místo toho se uprostřed parketu ozval výkřik. Vysoký, děsivý a rychle vyvolávající paniku.
„Vlastně jsem zapomněl zmínit, že je tu vlkodlak,“ podotkl Jack, když do nich narazil první prchající pár.
„Skvěle. Vlkodlak v Rusku,“ utrousila Amy.
„V Rusku? Nejsme v Rusku. Tohle je planeta Katapala.“
Amy zase měla sto chutí Doctora pro jednou přizabít.

Základní lidský instinkt každému člověku velí, aby v případě ohrožení – například když se v sále ocitne podivné zvíře – je utéct. Shodou okolností je to také instinkt, který vlastní většina jiných známých druhů. Jen Páni času se vlivem evoluce stali zvláštní výjimkou. A stáhli s sebou všechny, kteří se k nim přichomýtli.
Až moc rychle, mnohem dříve, než by se Amy zamlouvalo, se v sále ocitli sami. A podivný tvor kousek před nimi, který se k nim obrátil. Dlouhé, zachucané chlupy trčely do všech stran. Zvíře cenilo zuby a pomalu se k nim blížilo, tělo připravené ke skoku. Amy strčila do Doctora. „Není teď dobrá chvíle na útěk?“
Trvalo mu další vteřinu, než se rozhodl, a pak ji popadl za ruku a táhl za sebou ven. Klopýtala a zakopávala o vlastní šaty, zatímco Jack vytáhl zbraň a párkrát vystřelil.
Zastavili se až v uličce u TARDIS. Amy lapala po dechu a vražedným pohledem probodávala Doctora. „Takže nejsme v Rusku,“ konstatovala suše.
„Zřejmě ne,“ pokrčil rameny. „Vypadá to tu ale jako v Rusku.“
„Až na ty zelené obličeje,“ poznamenal Jack. Doctor po něm vrhl káravý pohled.
V dalším okamžiku se ozvalo hrozivé vrčení. A výkřik. Pak už jen dupot a dopady těžkých tlap na podlahu.
„Do TARDIS, rychle!“
Když se vevnitř ocitl sám, byl náraz zvířecího těla do zavřených dveří naprosto hmatatelný.
„To bylo těsné,“ poznamenal, skoro až s podivným náznakem smíchu.
„Skvěle. Takže co teď? Vlkodlak za dveřmi a to ho ani nikdo nevolal.“
Nikdo ji neposlouchal. Jack si sedl na pohovku u ovládajícího panelu, čistil zbraň a porozhlížel se po vnitřku lodi. Doctor pozoroval chodbu skrz skener a něco si pro sebe mumlal.
„Tu tvoji minulou jsem měl radši,“ poznamenal Jack.
„Taky jsem tě měl radši, když ses dokázal trefit.“
„Zníte jako staří manželé,“ ozvala se Amy.
„Ne. Tak opilý jsem nikdy nebyl,“ oponoval Jack a vysloužil si další ne zrovna příjemný pohled s lehkým podtónem nechápavosti.
„Nechte toho, vy dva,“ přerušil je Doctor. „Otázka zní, co uděláme s tím vlkodlakem.“
„Vlastně jsem tu čekal na tebe, kvůli tomuhle,“ ozval se Jack. „Doufal jsem, že se objevíš s nějakou společnicí. Ten vlkodlak potřebuje políbit.“
„Nesmysl,“ odmávl to Doctor. „A nehodlám riskovat život Amy. Mohl jsi to zkusit sám.“
„Zkoušel jsem to,“ ohradil se Jack. „Prý jsem málo spanilá panna.“
„Není divu, že to nefungovalo. Ale vzhledem k tvému stavu…,“ pátravě si ho prohlídl, snad v obavě, že mu unikla ztráta nějaké končetiny.
Amy to postřehla a ozvala se ještě předtím, než to někdo mohl navrhnout. „Obávám se, že to u mě nebude taky fungovat.“
Nikdo se s ní nehádal. Doctor se místo toho zadíval na obrazovku. „Možná bych měl nápad.“

Amy měla zlé tušení, že tohle nemůže fungovat. Jack už tančil s třetí dívkou, kterou se mu podařilo vymanit z náruče původního partnera. A třebaže už dokázal u TARDIS zavřít vlkodlaka do podivné klece, kterou kdesi vyhrabal ze své lodi, s mumláním o nějaké psychiatrické léčebně na Uranu, ani jedna z dívek jaksi nezafungovala… Přesněji řečeno, ta první utekla jen, co vlkodlaka spatřila, a u druhé se zjistilo, že vlastně není panna.
„Myslíš, že to konečně vyjde?“ zeptala se Doctora, když se Jack se svým oslnivým úsměvem blížil směrem k nim a takřka na ruce mu visela půvabná dívka v zelených šatech, u kterých nedokázala rozlišit, kde končí látka a začíná kůže.
„Doufejme. Vzhledem k jejímu věku bych se jinak obával, že je tahle planeta definitivně ztracena,“ odpověděl, když dívka úspěšně prošla Jackovou první fází „Něco bych od tebe potřeboval“.
Amy se na dívku povzbudivě usmívala, když ji Jack dovedl až k nim. S jasným zděšením ve tváři hleděla na tvora v kleci, který mezitím dospěl do fáze lehkého trucování. Jack jí něco šeptal a ona odpovídala, až se podruhé stal malý zázrak, kdy dívka s odhodláním přistoupila ke kleci a začala vlkodlaka lákat sladkými řečmi. A ten skutečně poslechl, s otráveným výrazem přilezl k mřížím a nechal si vlepit pusu na čenich.
A navzdory všemu, co Amy očekávala, se proměnil ve zvláštní zelenou postavu, vedle Jacka lehkou parodií na oslňujícího muže, kterému dívka ale málem padla kolem krku, kdyby to mříže dovolovaly. Beze slova ho popadla za ruku a s úsměvem na rtech vlekla do sálu.
„No, to bylo zvláštní,“ podotkl Doctor, ale nikdo ho neposlouchal.
Jack znovu požádal Amy o tanec. A ta si konečně naplno mohla užít slibovaného plesu, třebaže většina tanečníků byla jaksi… zelená.

Komentáře

Obrázek uživatele Rebelka

Omlouvám se, že komentuju dřív než obdarovaná, ale jaksi jsem se začetla a už nešlo přestat :). Moc se mi to líbilo a Harkness byl správně harknessovský :).

Obrázek uživatele Lady Aludnev

Tímhle dárkem jsi mi udělala velkou radost (nejvíc se mi líbí ta část v Tardis). Jack měl tu správnou míru úchylnosti, abych se zasmála, ale abych se zároveň nestyděla (ráda si přečtu i něco úchylného, ale pak mám výčitky svědomí, protože nějaký hlásek uvnitř hlavy mi říká, že takové věci bych číst neměla) :)
Nemohla jsem okomentovat dřív, protože jsme dneska byli u babičky, kde nebyla wi-fi a domů jsem se dostala teprve teď.
(Komentář jsem vložila někdy v 18:43, ale pak jsem přidala smajlíka, takže se tam ukazuje čas 19:40)

Obrázek uživatele Carmen

„A ty stále nejsi mrtvý,“ lehce se zamračil Doctor.
a
„Ne. Tak opilý jsem nikdy nebyl,“
a u pasáže, kdy Jack řekne, že vlkodlak potřebuje políbit, jsem se už smála nahlas, o spanilé panně ani nemluvím. :D (Hrozné, tyhle diskriminační požadavky.)
a "vedle Jacka lehkou parodií na oslňujícího muže"... :D Úžasné.

Obrázek uživatele neviathiel

„Vypadá to tu ale jako v Rusku.“
„Až na ty zelené obličeje“

Až mně Harkness nebere a Slizness už vůbec ne, pobavila jsem se. :)

-A A +A