Sosácké klišé bingo: Pravidla

Obrázek uživatele sos

Každé klišé začínalo svou kariéru jako výborný nápad. Nápad, který v povídce dokonale zafungoval, nadchl čtenáře, stal se legendárním – a užívaným do té míry, až mu jednoho dne někdo nalepil cedulku “klišé”. Proto ale nepřestal být výborným nápadem, který může být opět oživen a znovu sloužit k tomu, k čemu má – k vyprávění příběhu, k inspiraci autora a k potěše čtenáře. Proto vyhlašujeme sosácké klišé bingo!

Pravidla
Klišé bingo je nesoutěžní challenge pořádaná výhradně pro pobavení všech zúčastněných.
Funguje na podobném principu jako hra bingo. Ke hře je potřeba tabulka o 5x5 políčkách. Do každého políčka, kromě středového, účastník napíše libovolné číslo od 1 do 50 (čísla v políčkách se nesmí opakovat). Úkolem je vyškrtat všechna čísla v jedné řadě, jednom sloupci nebo jedné úhlopříčce. Ultimátním vítězstvím je vyškrtat všechna čísla v tabulce. V našem případě je ovšem zaškrtnutí políčka v tabulce podmíněno napsáním povídky na zadané téma.
Vytvořili jsme totiž seznam 50 klišé, která se ve fanfiction běžně vyskytují. Abyste si mohli políčko v tabulce zaškrtnout, musíte napsat povídku, která bude obsahovat klišé v políčku nadepsané.

Charakteristika bingo povídky
Povídka by měla mít vlastnosti fanfiction. Pro účely klišé binga definujeme fanfiction jako: psaní o světě, který byl vytvořen nebo z významné míry spoluvytvořen někým jiným, než autorem dané povídky. V případě nepublikovaných děl (publikací je myšleno vydání díla s vlastním ISBN nebo ISSN, odvysílání audiovizuálního díla, vydání počítačové hry apod.) doporučujeme opatrný a velmi zdvořilý dotaz směrem k autorovi daného světa a respektování jeho rozhodnutí.
Rozsah povídky není omezen, povídka by nicméně měla mít alespoň sto slov. Důrazně ale doporučujeme větší rozsah; drabblů si můžete užít do sytosti v DMD.
Napsanou povídku uložte na libovolném povídkovém archivu, na svém blogu nebo podobném veřejně přístupném místě. U povídky uveďte, že se účastní Sosáckého klišé binga, ideálně i s linkem na stránky. (Takovou propagační možnost si nenecháme ujít!) Na sosáckých stránkách bude uložen pouze odkaz a záhlaví povídky.
Povídku z binga lze zároveň využít v jakékoli další sosácké challenge, například pro Letní dobročinnost nebo Vánoční nadílku.

Doba trvání challenge
Challenge je započata 7. 6. 2014; nejpozději lze do challenge vstoupit 31. 8. 2014.
Challenge končí 31. 8. 2015.

Praktický postup
1 Přihlášení účastníka:
1.1 Účastník si stáhne vzorovou tabulku, kterou následně vyplní libovolnými čísly od 1 do 50. Čísla se nesmějí opakovat, prostřední políčko je žolík. Tabulku pošle na email sos.hp.ff@gmail.com.
1.2 K číslům ke každé tabulce přičteme koeficient, který vygenerujeme z generátoru náhodných čísel. Tak vytvoříme pro každého účastníka individuální tabulku se zadáními. Zároveň tak zabráníme tomu, aby nějaký chytrák odkoukal, které číslo znamená které zadání a našvindloval si tak témata.
1.3 Nejpozději za týden účastník dostane odkaz na google dokument se svou individuální tabulkou, kde budou čísla nahrazena klišé tématy. Tento odkaz bude uveden i v seznamu účastníků na stránkách SOS. Účastník binga si může na svůj webový prostor vložit úchvatný účastnický banner.

2 Psaní povídek a vyplňování bingo tabulky
2.1 Účastník napíše povídku, která bude obsahovat klišé z jednoho z políček. Povídku uloží na libovolném veřejně přístupném prostoru na internetu. Povídka musí být dokončená! Na stránky SOS účastník vloží pouze odkaz na povídku, s vyplněným záhlavím; záhlaví bude kromě obvyklých náležitostí také obsahovat informaci o tom, jaké klišé povídka obsahuje. Při vkládání použijte typ obsahu "Bingo povídka".
2.2 Jakmile účastník vloží odkaz na sosácké stránky, může si ve své tabulce vybarvit příslušné políčko – a vrhnout se do psaní další povídky. Platí: jedna povídka = jedno políčko. Není přitom zakázáno užít v povídce klišé víc (například když z dějových důvodů potřebujete, aby se zlé dvojče dostalo do časové smyčky a trpělo přitom hypotermií), ale vybarvit smíte jen jedno políčko (buď zlé dvojče, nebo časová smyčka, nebo hypotermie).
2.3 Prostřední políčko je žolík – pokud chce toto políčko účastník použít, může napsat povídku na jakékoli zadání ze seznamu klišé, které v tabulce nemá.
2.4 Cílem challenge je, podobně jako ve hře bingo, vybarvit políčka v nějakém řádku, sloupci nebo úhlopříčce.
2.5 Účastník, který vyplní řádek, sloupec či diagonálu své tabulky, nechť nám na sosácký mail zašle výkřik BINGO! Bude mu předán BINGO! banner! Pak si může rozmyslet, jestli už má dost, nebo jestli se pustí do dalšího řádku, sloupce, diagonály… Největším frikulínem bude ten, komu se podaří vybarvit všechna políčka.

P.S. Jestliže se vám pravidla z nějakého důvodu nezamlouvají, zkuste verzi Rebel ;)

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

Já fanfikci na vlastní dílo píšu v dmd :-)

Obrázek uživatele Aries

Já už to nevydržím, já to prostě musím říct, protože sotva mě přešla akutní deprese, už je to tady zas. Když to musí být fanfiction, tak pro mě za mě musí, to je mi jedno, ale 80% těch témat nejsou klišé ale normální náměty. Ještě jednou uvidím, že tohle se do vlastního světa nemá tahat, a smažu lišáka sakumprásk, protože jsem dosud žila v domnění, že tam mám klišé jen jedno a schválně, a podle tady toho je jich nejmíň dvacet a já na to nemám nervy. Omlouvám se za hysterii a děkuji za pochopení :-)

Obrázek uživatele Terda

Neměj depresi, taky mám podle tohodle seznamu Skřivánka samý klišé. ;) Kdyby se člověk musel všemu tomuhle vyhnout (třeba stesku po domově, pastím atd.), tak by mohl tak maximálně psát o tom, jak si jde každý ráno do trafiky pro noviny. ;)

Obrázek uživatele Aries

Vždyť já vím a sama nechápu, proč mě taková blbost tak sebrala, zvlášť když se tady jasně vysvětlovalo, že to je pro potřeby binga míněno trochu jinak. Asi fakt kvůli tý větě, že tohle přece nechcete, protože jsem to chtěla a teď se bojím napsat i mail zákazníkovi, aby tam náhodou nebylo nějaký klišé. Kam se na mě hrabe Marie Stella :-)

Obrázek uživatele Danae

Hele víš, jak to chodí. Původně to prostě byla věta, která nám přišla užitečná a vtipná. Až dalším promýšlením a vlivem mnoha dobrých otázek všichni vespolek zjišťujeme, že otázka klišé/"klišé" je mnohem složitější, než se zpočátku zdálo, a že strašně moc záleží na všem možném včetně kontextu.
Zároveň mi z toho ale vychází, že omezit tuhle challenge právě na ff je spíš dobrý než špatný nápad. Protože tahle témata se chovají odlišně v originálním autorském světě, kde autor může rozhodovat úplně o všem a zapojit dané téma do své tvorby úplně integrálně a bez velkých problémů, a ve ff, kde autorovi kánon hází klacky pod nohy (nebo mu naopak pod nohy stele růže) a je nutné s ním nějak pracovat.
No, je na čase založit diskuzní vlákno o klišatech ;)

Obrázek uživatele Aries

Proti ff žádné námitky nemám, to mi stačí prostě nepsat nic :-)
Pro diskusní vlákno bych byla, protože téma je to samo o sobě zajímavé a taky by mě dost zajímalo, jestli víc lidí vnímá to slovo tak negativně jako já bez ohledu na konkrétní kontext

Obrázek uživatele Danae

Založeno ve fóru "O kreativním psaní".
Obrázek uživatele Terda

No já mám třeba problém s tím, že se mi poněkud příčí si moc půjčovat cizí světy, na cokoliv delšího než je drabble. Prostě si říkám, když si zprzním (pardon ten výraz) svoje vlastní, tak za to můžu nadávat akorát sama sobě. Takže musím vymyslet, s čím si vlastně budu hrát, protože do fandomů, které si teda občas půjčuju se většina z toho, co mi vyplivla tabulka moc nacpat nedá. Nebo možná dá, ale zatím nevím jak. :D

Obrázek uživatele Aveva

Já si taky myslím, že jsou to všechno normální náměty :o)
A klidně bych dovolila psát i originální klišé povídky, kdyby na to přišlo a záleželo to jenom na mně ;o)

Obrázek uživatele Rya

Já jsem si ve všem spočítala klišéskóre a nic mazat nebudu! Naopak, možná nějaká ta "klišé" připíšu, jsou to dobré nápady :-D

Obrázek uživatele Bilkis

Já si myslím, že každý si má se svým světem dělat, co uzná za vhodné, klišé nebo ne (a ano, ta témata beru jako témata, ne klišé). Třeba stesk po domově je pro každou sociální bytost úplně normální. Ale třeba, když vezmu téma manželství z rozumu (který zrovna já nemám, spral to ďas!), tak mi naběhne tolik HP/SS slashe, že si neumím představit, že bych na to téma napsala něco jiného. A o tom to pro mě osobně je. Vzít téma z tabulky, představit si o tom něco, co už jsem viděla, četla, prostě co už hojně vzniklo a napsat to znovu a po svém. Nebo to téma naopak použít někde, kde jsem to ještě neviděla, a využít "klišé" ve fandomu, kde se zdá nevyužitelné.

Každý autor někdy použil něco z toho seznamu, nic na tom není. Kdyby se klišé, což jsou především dobré nápady, ale tak zprofanované, že jsou odsouzeny k tomu, aby je kritici pohrdavě "vyzdvihovali" ve svých kritikách a autoři díky tomu cítili potřebu se proti nim vymezovat, nepoužívala, kdyby se každý vymezoval vůči nim a nepoužíval je, tak nemáme co číst ani v beletrii, ani ve fanfiction, ne?

Obrázek uživatele Terda

Ještě bych měla jeden nejapný dotaz ohledně fandomů. Takže s historií (jak se Keneu psala) si hrát teda můžeme. Můžeme si hrát i s bájemi, pověstmi, různými zkazkami a historkami (Hagen atd.)? Daly by se použít i třeba mé oblíbené mluvící lodičky? To už asi ne, co? I když je tvrdošíjně řadím do historie...

Já bych teda na rozdíl od Danae historii stejně jako obecně pohádky, bajky, legendy, lidové písně, pořekadla atd. spíš nedoporučovala, protože nic z toho nemá jasně daný kánon. Jakmile není jasný kánon, je něco, co z nich vychází, mnohem víc originální tvorba než fanfiction. Na druhou stranu autorská pohádka (bajka, legenda atd.) jasně daný kánon má, neexistují jiné varianty původního díla, které by samy nebyly jeho fanfiction, takže tam by s jejím použitím problém nebyl.

Co se týče toho, kdy je nějaký svět "sdílený vesmír" a kdy ne: pokud se musím napřed někoho zeptat, jestli ho smím použít, pak to sdílený vesmír není. Stejně tak pokud by ho chtěl použít někdo jiný, a napřed se musel zeptat mě.

Ale jak je vidět, hranice toho, co pravidla připouštějí a co ne, je poměrně vágní, takže si s tím asi nemusíš dělat moc velké starosti.

Obrázek uživatele Terda

Děkuji. Takže lodičky (byť reálné, historické) ne, Hagena taky radši ne :)

Obrázek uživatele Terda

Mimochodem... Fakt na to máme rok? Nebo jenom špatně koukám? Estli jo, tak to je super!

Obrázek uživatele Danae

Jasan :)
Obrázek uživatele Julie

Já už to konzultovala s Aluzí, ale po vzoru výběrových řízení pokládám dotaz i veřejně. Je možné v rámci binga dopsat povídku, která je už částečně zveřejněná?

Obrázek uživatele Danae

Jsem rozpolcena. Obecně bych řekla, že spíš ne. Ale na druhou stranu kdybychom se díky tomu dočkali dopsání některých rozepsaných děl... Takže já se zdržím hlasování ;)
Obrázek uživatele Rya

Dotaz: když někdo zveřejní bingopovídku, objeví se odkaz někde tady? Nebo v těch tabulkách?

Obrázek uživatele Danae

Autor si na sosácké stránky sám vloží odkaz na povídku včetně záhlaví, odkaz se objeví na hlavní stránce (ještě uvidíme, zda se bude zobrazovat automaticky, nebo s malým zpožděním, po schválení). Viz 2.1.
Autor si sám vybarví políčko v tabulce, viz 2. 2.

Obrázek uživatele Rya

Děkuji!

Stránky

-A A +A