Místo epilogu

Obrázek uživatele kytka
Fandom: 
Drabble: 

Ulicemi pochodují legionáři, břeskné trubky, prapory, nažehlené uniformy a jásající davy.

Ze stínu ten rumraj pozoruje muž s unavenýma očima. Jako kdyby to nablýskané pozlátko mělo něco společného se skutečnou válkou. Jako kdyby to strašné nikdy nebylo, jako kdyby nebylo mrtvých a zmrzačených, zbyla jen sláva a hrdinské historky.

Na druhé straně ulice štíhlá žena s plavými vlasy a úsměvem, který se nezapomíná. K sukni se jí tiskne děvčátko, rozzářené oči, dolíčky ve tvářích. Jako kdyby to strašné nikdy nebylo. Jako kdyby budoucnost měla být už jen zářivá.

Poslední, který si ještě chce pamatovat, tiše odchází.
Žena ho smutně sleduje.

Závěrečná poznámka: 

Moc děkuji organizátorkám i čtenářům. Zase to s Vámi bylo moc fajn! Doufám, že se zase společně za rok sejdeme.

Komentáře

Obrázek uživatele Aplír

Žena ho smutně sleduje a smutně vyznívá i drabble.

Obrázek uživatele Aries

Smutný a dokonale pochopitelný závěr.
Já taky doufám, protože číst tvoje živá okénka do historie je vždycky úžasný zážitek

Obrázek uživatele Faob

Tiše bolestné drabble, každá válka, každá intenzita vnáší do srdcí těch, kdo se v ní vydali, jakýsi osten proti těm, kdo pouze přežívali... Někdy se promění ve bojovnou výzvu nezapomínat, někdy v křivdu a sebezapouzdření, někdy v kruté osamění. Ty světy si nikdy nemohou porozumět. Krásné drabble.

Obrázek uživatele wandrika

Vďaka za celý seriál, priblížil ťažkú dobu a mnohé ťažké rozhodnutia...

Obrázek uživatele Tora

Díky moc za celý seriál, byl úžasný, píšeš skvěle.

Obrázek uživatele Jeřabina

Jojo, sláva a pozlátko legionářů toho zakrejvaly dost. Bylo to letos krásné a Bětka mává tvojí Míně.

Obrázek uživatele neviathiel

Krásný závěr, krásná série.

Obrázek uživatele Arenga

díky za celý úžasný seriál

Obrázek uživatele Aries

Vidíš tohle? je to odkaz na fb. Vstupní brána do nemocnice 858495990880715_6327415172268734212_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_sid=e007fa&_nc_ohc=E6NNV96RnMwAX98qZMX&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=fb9a79e31529cb56673fa8b1a6990cd7&oe=5EE4BF11 Kopíruju doprovodný text z chrudimského muzea Záložní vojenská nemocnice v Pardubické ulici (později tzv. Depo) po r. 1915
Od konce listopadu 1914 do srpna 1915 působila v Chrudimi vojenská pozorovací (karanténní) stanice.
Pro raněné a nemocné vojáky, přivážené přímo z bojiště, bylo nutno zajistit kolem 2 tisíc lůžek. A tak byla na nemocnici přeměněna většina škol. V bývalých dělnických domcích u cihelny bylo zřízeno infekční oddělení a další vybudováno za městským parkem.
Naše fotografie zachycuje vstup právě do tohoto objektu (označovaný jako nemocniční objekt č. XII), nejspíše ale již v době, kdy zde byla umístěna pouze záložní nemocnice. Záložní nemocnice v Chrudimi byla na konci května 1920 zrušena a z areálu objektu č. XII se stalo Vojenské oděvní skladiště č. 2 v Chrudimi. Váleční invalidé, kteří navštěvovali speciální kurzy ve zdejší odborné škole pro zpracování dřeva, tu byli ubytováni i nadále, jen léčba už probíhala v chrudimské veřejné všeobecné nemocnici.

Obrázek uživatele Aries

Není to ta "tvoje" nemocnice, ale bylo to v podstatě vedle

Obrázek uživatele kytka

Děkuju za informaci. Díky Tobě jsem si teď vzpomněla, že mi kdysi někdo vyprávěl o sugestivní expozici lazaretu v chrudimském muzeu. Budu se tam muset vypravit, až se trochu uklidní koronasituace.

Obrázek uživatele Aries

Jestli tam ještě pořád je, oni ty expozice vyměňují. Ale připomíná mi to, že jsem v chrudimském muzeu nebyla snad od doby, kdy jsem tam chodila na brigádu, což je tak dávno, že už bych tam skoro mohla dělat exponát. Měla bych to napravit

Obrázek uživatele kytka

Moc děkuju všem za všechny milé komentáře, podporu během DMD a celkově za to, že jsem tu mohla být s Vámi.

-A A +A