Středověké město trhů

Úvodní poznámka: 

Cestovatelská vzpomínková. Snad se někomu bude líbit.

Fandom: 
Drabble: 

Bělostné město Provins na kopci, obehnané mohutnými hradbami, patřívalo k sídlům vznešených hrabat z Champagne. Jejich dvůr míval lesk téměř královský a lákal proslulé trubadúry.
Snad ještě víc však město proslavily středověké trhy. Přicházeli sem kupci ze všech koutů dostupného světa. V uličkách z bílých domků prokládaných dřevěnými trámy zněla neuvěřitelná směsice jazyků. Pod klenbou tržnice se vedle vlny blyštělo hedvábí, vzácná orientální koření voněla dálkami. Chybět nemohly plátky purpurové růže z Provins, chlouby města.
Když se však obchodní cesty odklonily, město upadlo v zapomnění.
Nyní se však každým rokem probouzí z šípkového spánku a jeho dávná sláva zase ožívá.

Závěrečná poznámka: 

V 11.-13. stoletím se v severní Francii, kraji Champagne, protínaly hlavní obchodní cesty a na jejich křižovatce vyrostlo město Provins. Svého času tu bývaly snad nejslavnější evropské trhy a asi i proto tu sídlila hrabata ze Champagne, příbuzná francouzských králů (např. ve 12. století dal Ludvík Sedmý provdal za jednoho z nich svou dceru Marii a sám se napotřetí oženil s hraběnkou Adélou). Během křížových výprav přivezli páni z Champagne z Orientu sytě zbarvené růže, které se staly symbolem města a pěstují se tu dodnes.
Jenže po přesunu obchodních center do flanderské oblasti trhy zanikly, upadla i moc místních pánů a Provins v podstatě usnulo na staletí. Díky tomu se tu zachovalo úplně nedotčené úžasné středověké město s hradbami. A v červnu se tu konají velké historické slavnosti připomínající proslulé trhy.

Komentáře

Obrázek uživatele Aplír

A mně se Tvá vzpomínka moc líbí i ten obrat "probouzí se z šípkového spánku". Jsem patřičně nalákána. Kdybych mohla, hned bych se tam rozjela.

Moc děkuju za krásný komentář, potěšil mě.

Obrázek uživatele Tora

jojo, jakmile se odklonila obchodní cesta, nebo později nevedla tudy železnice, bylo zle...

Jak pomíjivé je být na výsluní... Dík za komentář.

Krásné!

Děkuju moc.

Obrázek uživatele wandrika

Krásne mesto, teraz tiež túžim ísť na výlet!

Vďaka!

Obrázek uživatele Rya

Nádhera.

Ach, děkuji.

Obrázek uživatele Killman

:)

Díky.

-A A +A