Tma

Obrázek uživatele Rorico
Fandom: 
Drabble: 

Karel se v helmě pro sebe usměje. Právě herold ohlásil, že utkání o vítěze turnaje se účastní Frederico von Aulitz a Rytíř lilie.

Na nadcházející střetnutí s Lombardským šampionem se Karel velmi těší. Věří si a ví, že Lombarďana porazí.

Kůň pod ním tančí, je horlivý vyrazit. Zbroj na těle vůbec netíží, dřevec v ruce je správně těžký. Skvělá situace.

Již vidí průzorem helmy soupeře na druhé straně kolbiště.

Pozdraví se, panoši mávnou vlajkami a oni vyrážejí.

Ženou se proti sobě, nabírají rychlost, sklánějí dřevce a...

Náraz do helmy rozezvoní hlavu jako zvon.

Karel ztrácí stabilitu v sedle

Letí.

Tma.

Závěrečná poznámka: 

Král Karel IV. se rád účastnil turnajů a rytířských klání. Jelikož za to byl ale často kritizován církevními představiteli, většinu svých soubojů na kolbišti vybojoval v utajení, nebo pod pseudonymem.

V říjnu roku 1350 jej ale tato zábava téměř stála život. Při turnaji v Itálii byl zasažen dřevcem soupeře do přilby, což Karlovi způsobilo komplikovanou zlomeninu dolní čelisti. Pád z koně na hlavu, který ihned po zásahu následoval, navíc způsobil vladaři vážné zranění mezi 3. a 5. obratlem krční páteře. Následky těchto zranění by byly velmi vážné i v dnešní době, natož v polovině 14, století.

Zranění čelisti a páteře způsobily okamžitý, velmi silný otok jazyka, celé oblasti úst a krku. Tento otok téměř úplně uzavřel cesty dýchací a polykací a postižený se začal dusit. Dalším z následků zranění bylo kompletní ochrnutí těla od krku dolů.

Přežít tyto závažná zranění se Karlovi podařilo především díky dvěma faktorům: 1) jeho vynikající fyzické kondici a 2) zásahu lékařů přítomných na turnaji. Ti měli se zraněními z turnaje naštěstí evidentně bohaté zkušenosti a pomocí silného tahu za vlasy se jim povedlo srovnat krční páteř zpět. Následně musel lékař srovnat a sdrátovat zlámanou čelist, ošetřit okostici, potrhané sliznici i kůži.

Po deseti dnech se vladař zotavil natolik, aby byl schopen dlouhé cesty. Bylo totiž velmi nebezpečné setrvávat v Itálii, která nikdy nebyla Karlovi IV. přátelsky nakloněna a nyní byla ve hře čest a majestát muže, jenž měl v té době císařskou korunu na dosah ruky. Družina Karla tedy dopravila do Čech na „rekonvalescenční pobyt“ na hrad Bezděz. Zde Karel setrval téměř šest měsíců, než se alespoň částečně zotavil, aby byl schopen návratu ke dvoru a svým vladařským povinnostem.

Tato událost mocného panovníka změnila na těle i na duchu. Vlivem zranění páteře chodil Karel IV. až do konce života přihrblý s hlavou lehce nachýlenou na stranu. Zároveň se z muže, kterého bychom mohli bez nadsázky označit jako playboye (bolékal se dle poslední módy, holdoval bujarému životu, provozoval adrenalinové sporty i na zapřenou,…) stal člověkem velmi zbožným a spirituálně založeným. Zde můžeme vidět počátek sbírání ostatků svatých a odklon od světských zábav ke spirituálnímu životu.

Komentáře

Obrázek uživatele Lejdynka

<3
Chudák :(

Obrázek uživatele Achája

Au :-/
Ale sama sebe jsem potěšila, že mi to došlo asi v půli textu, oč tu běží. :-D

Obrázek uživatele Rorico

Šikovná :)

Obrázek uživatele Killman

Vím o tom. Je zajímavé, že původně byl docela po otci...

Obrázek uživatele Rorico

To je vlastně pravda. Dnes se u obou vyzdvihují jiné vlastnosti, ale když si to člověk vezme komplexně a dá ty dva vedle sebe, tak až do tohoto incidentu si byli skutečně velmi podobní. Dobrý postřeh :)

Výborné, ani mě nenapadlo hledat za tím právě tohohle Karla. ono se to povedlo nakonec skoro dokonale utajit, jen byla řeč o jakési záhadné panovníkově nemoci...

Obrázek uživatele Rorico

Přesně tak. Na to zranění se přišlo až při antropologickém výzkumu.

Obrázek uživatele Elrond

Smutný osud... A díky za historické okénko.

Obrázek uživatele Rorico

Částečně smutný, ale zase to z něj udělalo člověka jakého známe. A rádo se stalo :)

Obrázek uživatele Aries

To jsem věděla, poznala jsem ho skoro hned. Musel být fakt hodně odolný

Obrázek uživatele Rorico

Dle výzkumu figura desetibojaře a asi taky nepředstavitelná vitalita. Až na tu krátkou životnost rozhodně závidím :D

Obrázek uživatele Achája

Prý krátkou životnost :-D Pokud dobře počítám, zemřel v 62 letech. To byl tenkrát úplný kmet a stihnul toho nemálo :-) :-D

Obrázek uživatele Rorico

To jo, na tehdejší poměry rozhodně dlouhý život. Ale dnes by to už tak slavné nebylo :/

Obrázek uživatele Rya

Pěkně vykreslená scéna, úplně filmově.

Obrázek uživatele Rorico

Děkuji :)

-A A +A