Zázrak

Obrázek uživatele Elet
Úvodní poznámka: 

Čím víc o té knize přemýšlím, tím kritičtěji se na ni dívám. A tenhle moment mi prostě nepřestává vrtat hlavou...

Drabble: 

Kirk Maynard Racek zrovna trénoval trojnásobnou vývrtku, když najednou prudce zafoukal vítr a smýkl s ním přímo na skalní stěnu. Malý tvor jako on proti takové síle neměl šanci.
Přihlížející racci vyděšeni zakřičeli a okamžitě odletěli pro Jonathana.

„Už nikdy nebudu moci lítat,“ zanaříkal Kirk, „pomoz mi, prosím.“
Jonathan odmítavě zavrtěl hlavou. „Vstávej. Je čas. Musíme letět.“
„Mám zraněné křídlo, nevidíš? Nemůžu letěl!“
„Pro toho, kdo opravdu věří, nejsou žádné překážky. Takový je zákon Velkého racka.“
„Ty myslíš, že bych mohl...?“ zeptal se Kirk užasle.
„Myslím, že máš možnost volby,“ opáčil Jonathan a vznesl se k nebi.
Kirk ho následoval.

Závěrečná poznámka: 

Jakékoliv vaše pokusy o interpretaci uvítám (klidně i pokud jste nečetli, zajímalo by mě, jak to vnímá někdo, kdo nezná všechny souvislosti) :)

Komentáře

Obrázek uživatele strigga

K tomuhle jsem se nedočetla, ale jak to vnímám.. no, je fajn, že mu Jonathan dal naději (i když teda způsobem, kterej by mě spíš asi trochu naštval) a že to vyšlo. Ale zcela upřímně, taky to vůbec vyjít nemuselo a s fyzickýma zraněníma často víra fakt nemá co dělat. Kdyby to bylo v dlouhodobějším horizontu, jako že by se v tom po zranění dlouho plácal a pak mu víra dodaná Jonathanem posílila odhodlání se snažit dál a on se nakonec dokázal zase zvednout a letět, bylo by to pro mě asi stravitelnější - ale zase, jsou prostě případy, kdy ani veškerá víra na světě nemůže pomoct k tomu, aby jeden znovu lítal, chodil, cokoliv. A podobný prohlášení pak dovedou spíš nadělat víc škody a bolesti než užitku, aspoň z mýho pohledu. Ale věta "myslím, že máš možnost volby" se mi líbí. Jen už ta volba nemusí stát zrovna takhle.. :)

Obrázek uživatele Elet

Mockrát díky :). Ono je to hlavně zvláštní v kontextu toho, co je v knížce dál.
(Bacha, teď přijdou spoilery.) Celé to uzdravení se interpretuje jako zázrak přisuzovaný Jonathanovi, komentováno je to "V Hejnu se vykládá, že asi budeš syn Velkého racka", Jonathan reaguje "Takhle se musí platit za nepochopení. Buď z tebe udělají boha, anebo ďábla." Nakonec Jonathan odletí pryč, část Hejna ho začne bezmezně obdivovat, část nenávidět, a jeho učení úplně překroutí.
No a já pořád přemýšlím, jestli byl autor ateista, Jonathan má představovat Ježíše (jako pouhého člověka) a jestli celá ta kniha není způsob, jak vyjádřit víru v jeho lidství a odpor k církvi. Ale pak mě vždycky napadne, že už nad tím asi přemýšlím až moc, tak nevím :D

No... zatraceně. Nečetla jsem, jenom mám takové povědomí o tom, a doteď bylo dost pozitivní. Ovšem z tohohle mrazí. Vyústění, že Kirk přece jen letěl, to sice zase vylepšuje a vytváří dojem, že jde jen o to, chtít, ovšem kdyby bylo křídlo zlomené, tak by chtění ani víra asi moc nepomohly.
A i když vezmeme jako dané, že rána nebyla doopravdy ničivá a nebylo v tom nic jiného než pouhý otřes a pocit, že to nejde, i když to ve skutečnosti šlo, stejně mi Jonathanův nekompromisní přístup přijde takový nelidský. Aby taky ne, když jsou to ptáci.

Obrázek uživatele Elet

Přiznávám, že k knížce je možná Jonathan trochu milejší a přívětivější, ale jinak Tvůj postoj chápu. (A poznámka, že jsou to jen ptáci, mě fakt rozesmála, díky :D.)
Mockrát děkuji za další názor :)

Obrázek uživatele Faob

Souvislosti neznám, scéna se mi líbí, ano, v zásadě jsem zastáncem toho, že duch vítězí nad hmotou, neboli že i u takového zranění existuje možnost volby... Ale bez křídel, pak by moje víra musela fakt hory přenášet, abych se vznesl.

Obrázek uživatele Elet

Děkuji! Já právě přemýšlím, nakolik to uzdravení způsobila víra zraněného a nakolik Jonathanův zázrak (a nakolik zázrak, který on jen zprostředkoval). Ale to už asi chce znát souvislosti, navíc bychom se pak zamotali do složitých otázek toho, jestli náš duch na to vítězství nad hmotou stačí sám... Každopádně děkuji :)

Obrázek uživatele Rya

Já to nečetla, ale podle mě je to alegorie - Jonathan se brání té větě "nikdy nebudu...", sebeodsouzení, sebeparalyzování... no a vyšlo to... .

Obrázek uživatele Elet

Děkuji za další názor :)

Obrázek uživatele wandrika

Knihu som čítala už dávno a vždy som z nej mala také rozporuplné pocity... možno to bolo práve kvôli takýmto veciam - že ak človek duchovne "nelieta", je to iba jeho vlastná chyba, mal viac trénovať a bolo by.

Obrázek uživatele Elet

Díky, s tím dost souhlasím :)

-A A +A