Pětatřicet - pokračování

Obrázek uživatele kytka
Fandom: 
Povídka: 
Úvodní poznámka: 

Pro ty, co už jsou přeslazeni cukrovím.

Kapitola: 

Chvíli ji pozoruje přimhouřenýma očima a pak se pomalu, krutě ušklíbne.

"Ale, ale, ale! Taková ošklivá věc! Copak to se dělá?" Zvedne se z křesla a udělá několik kroků směrem k ní. Tonce se zhoupne žaludek, ale Taxa se zastaví u sekretáře a z balíčku cigaret vytáhne další retku.

Vysmívá se jí, ale proč? Čekala, že bude zuřit, že ji uhodí, že přivolá ty svoje partyzány. Čekala cokoliv, ale tohle ne.

Taxa je najednou těsně u ní, prsty jí zatíná do paže, dech mu páchne tabákem a kořalkou. "Vidělas je spolu, že je to tak?!"

Tonka ucukne, ale Taxa ji drží pevně, trhne s ní zpátky, že mu skoro padne do náruče, cigareta v koutku úst se mu chvěje a nad horním rtem, v rašícím strništi, se rosí drobné kapky potu. Pozdě ji dochází, jakou chybu udělala, že za ním šla.

Znovu s ní zacloumá: "Že je to tak?!"

Tonka zoufale zavrtí hlavou, ale oba vědí, že je to lež.

Najednou ji od sebe odstrčí, Tonka se zapotácí, až málem upadne: nohy ji sotva nesou. Ale i Taxa se musí opřít o sekretář, aby znovu našel rovnováhu, a Tonce v tu chvíli dojde, že je opilý.

"Jářku, prokázalas mi službu," uchechtne se. "Kdybys to nebyla ty, musel bych do světa sám vykřičet, jakou mám doma děvku."

Padne zpátky do křesla, pružiny zaskřípají pod jeho vahou.

"Tvářila se, že je něco lepšího, když má zazobanýho papínka. Nebyl jsem jí dost dobrej, ať jsem dělal, co jsem dělal, porád nade mnou ohrnovala nos. A pak vleze do postele takovýmu póvlu, mrcha jedna!"

To, že přestal mluvit spisovně, Tonku vyděsí víc, než všechno před tím.

"Němci jí to spočítali za mě, takovej konec jsem jí ani nepřál. Ale to ti povidám," nakloní se k ní důvěrně a oči se mu lesknou, "ten kurevník za to zaplatí. Spadla klec, ptáčku!"

Rozesměje se, jako kdyby řekl nějaký vtip.

Tonka vyběhne ven, do teplého večera a v uších jí zní ten krutý, opilý smích.
Nikdo se ji nesnaží zadržet.

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

To se dalo čekat :-( Takové ty časy, kdy z lidí vyleze to nejlepší nebo naopak nejhorší. Nemohl by jim ten Vojta nějak zdrhnout?

Obrázek uživatele kytka

To nevím. Právě leží Kobovi ve sklepě v krvi a bezvědomí a na nějaké utíkání nemá ani pomyšlení.

Obrázek uživatele Aries

To si pamatuju. A je mi jasný, že se mu nikdo moc nepohrne na pomoc. No ale náhody se dějí...

Obrázek uživatele Aveva

Já se bojím, jestli to utíkání má ještě cenu, jak to Koba na začátku popisoval, tak Vojtěch moc životaschopně nevypadal :o(

No, ať tak nebo tak, budu číst do konce, protože je to fakt výborně napsané.

Obrázek uživatele kytka

Naděje umírá poslední.
Děkuju za poklonu, je to závazek.

Obrázek uživatele Tora

Jo, to tak bývá, že občas člověk udělá něco, za co by si později nejraději nafackoval. A v téhle vypjaté době, kdy se lámal chléb, se vyřizovala spousta různých účtů, řekla bych. Bude to mít do budoucna těžké, Tonka, až si plně uvědomí, co vše spustila. Ono by to tak nějak dopadlo i bez její pomoci, řekla bych, ale ona má svědomí a to ji bude tížit dlouho, ne-li napořád, obávám se. O jé.

Obrázek uživatele kytka

Myslíš ten nápis, nebo Tončino přiznání? Přiznáním Tonka dala všanc sama sebe, Vojtovi nepomohla, ale ani neublížila, utvrdila Taxu v tom, co věděl, nebo možná jen tušil, ale soud už proběhl a Vojtěch čeká na smrt.
Jestli ten nápis měl opravdu vliv na osud učitelové, není jisté.

Obrázek uživatele mila_jj

No tedy, to opravdu není přeslazené. Celou dobu jsem se o Tonku bála. No vida, hodný pan učitel a co se z něj vyklubalo. :(

Obrázek uživatele kytka

Pan učitel, pravda, není zrovna vzor všech ctností.

Obrázek uživatele neviathiel

Ještě k tomu opilec :-/ ono by to asi dopadlo stejně i bez ní, ale to holce těžko pomůže. Ještě by se mohla hloupě pokusit zachránit Vojtu, ale z dětské naivity už asi dávno vyrostla.

Obrázek uživatele kytka

Možná je opilec, možná se jen musel posílit na to vyřizování účtů.
Tonka ještě něco zkusí, jestli to pomůže, nebo uškodí, to se uvidí.

-A A +A