Přesná poloha

Obrázek uživatele Dr. Dark Current
Úvodní poznámka: 

Jak spolu souvisí atomové hodiny a přesnost GPS navigace? To se třeba dozvíte v dnešním drabble!

Drabble: 

„Hele a kolik máš teď hodin?“ Ptá se satelit GPS svého kolegy.

„No u mě mám zrovna padesát tři vteřin po půlnoci s přesností na 14 ns.“

„Tomu neuvěříte, ale já mám úplně stejný čas!“ Volá zpovzdálí třetí satelit.

Do konverzace se vloží čtvrtý satelit: „Nechci vám tu skákat do řeči, ale všichni máme velmi přesné cesiové atomové hodiny, které se zpozdí o jednu vteřinu za 138 milionů let. Je teda docela logické, že máme všichni stejný čas. Pokud by se nám čas lišil, byť o jednu milisekundu, tak by se všem ubožákům dole ukazovala poloha posunutá o 300 km!“

Závěrečná poznámka: 

Satelity GPS posílají periodicky signál o své poloze a přesném čase v jakém se zrovna v této poloze nacházely. Tento čas musí být velmi přesný protože přijímač GPS si porovná svůj čas a čas kdy satelit odeslal signál, z rozdílu mu pak vyjde čas, který vynásobí rychlostí světla a vyjde mu, jak daleko se nachází od satelitu. I drobná odchylka v řádech milisekund dokáže vytvořit odchylku ve výpočtu polohy ve stovkách kilometrů.

Pro určení polohy potřebuje přijímač GPS signál od minimálně čtyřech satelitů aby si mohl vypočítat i nadmořskou výšku, která ještě více pomáhá zpřesnit polohu.

V současné době se dávají do provozu satelity, které využívají nové optické hodiny, které jsou ještě přesnější a dokážeme díky nim určit polohu s přesností na 30cm ;)

Komentáře

Obrázek uživatele mila_jj

To jsi vybral naprosto geniální aplikaci.

Obrázek uživatele Dr. Dark Current

No a to tam toho je mnohem víc zajímavého! Třeba hodiny těch satelitů musí být o trochu pomalejší, aby se kompenzoval efekt relativity při jejich rychlosti :D

Obrázek uživatele Killman

Jo, to už je docela slušná přesnost.

Obrázek uživatele wandrika

To je zaujímavé!

Obrázek uživatele neviathiel

Jo!

-A A +A