Tě ženo na bojišti

„A vůbec, proč by žena nemohla být v armádě?“
„Jo, proč by žena nemohla bojovat? Co je to za předsudky?“
„Máte pravdu, kamarádi.
Proč by žena nemohla být v armádě?
Proč by jí nemohla být ustřelena ruka?
Proč by nemohly její nohy létat vzduchem a její střeva viset na ostnaných drátech?
Proč by nemohla být její děloha roztrhána na kusy výbuchem granátu?
Proč by se nemohla dusit plynem, topit v ledovém oceánu, zalykat pískem v poušti?
Zoufale bouchat z nitra potopené ponorky, hořet v sestřeleném letadle, řvát hrůzou při pohledu na mrtvé kamarády, pardon, kamarádky?
Proč by se neměly její ohněm spečené vlasy válet po bojišti?
A proč by její oko ve tváři na kost sežehlé plamenomentem nemohlo vzhlížet hrdě?
Nedosáhla snad toho, co chtěla?
Máte samozřejmě pravdu, bratři. Jestli to tak opravdu chce, dopřejte jí to. Připijme na její štěstí!“

Komentáře

Obrázek uživatele Keneu

Silné, i v těch pár slovech. Zrovna dneska jsme si s dědečkem hezky mezigeneračně popovídali. Posílám.

Děkuji! Naslouchat zkušenostem starších - byť si třeba myslíme, že je oni sami na dnešní poměry aplikují nesprávně - je pro otevřenou mysl vždycky nesmírně podněcující.

Obrázek uživatele Esti Vera

Běhá mi z toho mráz po zádech, přesto (a nebo právě proto), že je to psané tak chladně a jako by s odstupem. Rozhodně působivé!
A výběr podpořeného projektu se mi líbí, taky jsem o něm původně přemýšlela :)

Moc děkuji!

Obrázek uživatele netopýr budečský

Fandom neznám, ale tady na malém prostoru je opravdu hodně

Děkuji! Jezdíváme do Zákolan hrát divadlo, tak se možná známe, aniž o tom víme :-)

Obrázek uživatele netopýr budečský

Možná jsem párkrát visel na větvi za okny

Obrázek uživatele HCHO

Hodně působivé a pravdivé psaní.

Převelice děkuji!

Obrázek uživatele Wolviecat

Jsem to našla zpětně, ale...
Máte pravdu, kamarádi.
Proč by muž měl být v armádě?
Proč by mu měla být ustřelena ruka?
Proč by měli jeho nohy létat vzduchem a jeho střeva viset na ostnaných drátech?
Proč by melo být jeho břicho roztrháno na kusy výbuchem granátu?
Proč by se měl dusit plynem, topit v ledovém oceánu, zalykat pískem v poušti?
Zoufale bouchat z nitra potopené ponorky, hořet v sestřeleném letadle, řvát hrůzou při pohledu na mrtvé kamarády?
Proč by se měly jeho ohněm spečené vlasy válet po bojišti?
A proč by jeho oko ve tváři na kost sežehlé plamenomentem mělo vzhlížet hrdě?
Má snad život muže nižší cenu, že ženy chráníme, ale muže budeme posílat zemřít v bolestech?
Je snad muž bezcenný "kanónenfutr"?

Děkuji za komentář. Bratrství ve zbrani, etika boje, rytířství, esprit de corps... no mohou si progresivní dámy samozřejmě odhlasovat, že to odsuzují nebo dokonce zakazují. Ale žádné hlasování nezaručí, že těmto věcem rozumí, berou je za své, nebo dokonce ctí.
Čest výjimkám, ty ovšem obvykle o žádné prohlasovávání pravdy nestojí.

Obrázek uživatele Rya

Souvislost, prosím?

Od "válka se strašná" jsem se s dovolením prostě vrátil k původnímu předmětu svého literárního útvaru.
Kdyby to nebylo jasné, tak jsem chtěl říct - válka je strašná a jsem hluboce přesvědčen, že ženy by jí měly být pokud možno uchráněny.

Obrázek uživatele Wolviecat

A proč muži ne? Nebo ty snad ochrání "bojový duch" nebo podobná fráze? Muži trpí a bojí se stejně jako ženy, a ženy se dokážou obětovat stejně jako muži. Zkuste si přečíst "Válka nemá ženskou tvář" od Světlany Alexijovičové - je to soubor vzpomínek sovětských vojaček. Souhlasím s tím, že když už se musí válčit, měl by to dělat ten, kdo je k tomu ochotný a schopný, bez ohledu na gender.

Co si takhle znovu a pomalu přečíst moji reakci na tvůj příspěvek a zamyslet se nad ní?

Obrázek uživatele Wolviecat

Přečetla jsem si ho. Je tam několik různojazyčných frází, které nijak nevysvětlují, proč si muži zaslouží umírat, ani proč by ženy nemohly bojovat, pokud chtějí.

Obrázek uživatele Rya

Já pořád tápu v těch souvislostech. Wolviecat podotkla, že umírání na bojišti je svinstvo bez ohledu na to, zdali je člověk muž nebo žena. Odpověď byla, že progresivní dámy odsuzují a nechápou bratrství ve zbrani, etiku boje, rytířství, esprit de corps. Jak to souvisí? Mně z toho nějak vyplývá, že válka je jakýsi ušlechtilý mužný sport, do kterého se ženy nemají míchat, protože to nechápou, ale pochybuji, že to je takhle myšleno (nebo teda... doufám...).

Dobře, tak klíč je opravdu v mém komentáři "myslím, že když už k válce dojde, tak by ženy měly být jako nositelky života co nejvíce chráněny jejích následků."
Nějak nechápu to zaujetí pro "právo" nechat se zmasakrovat ve válečné vřavě...

Obrázek uživatele Rya

Jo tak, mně nějak nedošlo, že je to polemika s jakýmsi nespecifikovaným nepřítelem. Asi ty "progresivní dámy". Nebo izraelská armáda. Nebo nevím. Mě jenom zarazily ty romantizující tendence. Drabble je působivé, když si odmyslím genderovou polarizaci (já si třeba myslím, že na bojišti by neměly být děti... jako že jich tam pobili dost a dost!)

Ano, klidně by to mohlo být i o dětech, to je snad úplně nejděsivější a to, co prováději zfetované dětské armády v některých částech Afriky je úplným obrazem pekla.
Boj, když už musí být, skutečně beru primárně jako mužskou záležitost, nikoliv proto, že bych chtěl někomu upírat nějaké právo, prostě to tak cítím a toto ne-drabble jsem napsal i proto, aby si každý, kdo se hrne do boje uvědomil, co jej může potkat. Ve vztahu k mateřství, které považuji za posvátné, mi to připadá dvojnásob děsivé. Toť vše.

Obrázek uživatele Wolviecat

Nejde o právo se nechat zmasakrovat. Jde o právo se rozhodnout, bez ohledu na gender, zda bojovat chci, nebo ne. A mimochodem, pokud jde o tuto ochranu "nositelek života", tak a) jak do toho zapadá situace, kterou popisuje Giles a b) pokud jde o ochranu "nositelek života", co ty, které děti nemohou nebo nechtějí mít? Ty staré, nemocné, neplodné. Co trans ženy? Buď jde o ochranu života, a pak se má týkat i mužů, nebo stavíte ženy do pozice inkubátorů, cenných pro svoji funkci, ale ne opravdových lidí.

Pardon, neprošel jsem tím správným ideovýcvikem, takže nenahlížím na svět jako militantní feminista. A pokud mi na myšlenku, že "ženy jako nositelky života měly být chráněny” někdo odpoví, že tím stavím ženy do pozice inkubátorů, je to pro mě nešťastný člověk a je mi ho vážně líto.

Obrázek uživatele Giles Rigby

Tohle je už trochu daleko za čárou slušné diskuse. Myslím, že to už je osobní útok, a měl byste se omluvit. To, že má někdo, byť radikálně, jiný názor než vy, z něj nedělá nešťastného člověka zpracovaného ideovýcvikem.

Obrázek uživatele Rya

Diskuse jak na Facebooku. Nezamlouvají se mi něčí názory? Šup sem s nálepkami a osobním (dehonestujícím) útokem. Ještě chybí nařčení z neomarxismu. Smutné.

Ale no tak. A) jsem nikoho nenálepkoval (co si takhle znovu přečíst moji reakci?), b) celá tato "diskuse" vznikla proto, že se Wolviecat nelíbily moje názory vyjádřené v drabble a měla zřejmě potřebu mě poučit o skutečném stavu věcí.
A obvinění že ženy degraduji do pozice inkubátorů není osobní a dehonestující výrok?
To ale kupodivu nikomu nevadilo :-)

Obrázek uživatele Rya

Přečetla jsem si inkriminovanou větu (buď - anebo -ne, žádný ponižující útok na Tvou osobu neobsahuje, nenazývá Tě žádným pojmenováním, neklade Tě pod vliv žádné ideologie); ale tato diskuse již ztratila jakýkoliv smysl ve chvíli, kdys z ní udělal ideologický boj. Je mi z toho hodně smutno. Ale už se tím nebudu trápit, nějak se s tím vyrovnám.

Njn, pokud někdo reaguje stokrát slyšenými větami jak opsanými z nějaké učebnice, je pro mě opravdu „čelenž“ předstírat, že to nevidím a nereagovat na to.
Já osobně jsem byl některými reakcemi také velmi nepříjemně zasažen (odsuzující či podsouvající podtón považuji za mnohem bolestivější, než nějaký ten peprnější výraz), ale nebudu kňourat - prostě to beru jako cennou zkušenost. Psát budu dál, co uznám za vhodné a vy na to dle libosti reagujte nebo nereagujte, jak uznáte za vhodné :-)
A především prosím o trošku nadhledu – podle toho, že nějaký PanVrchni nebo někdo jiný něco plácnul do internetové diskuse, se opravdu svět neřídí :-)

Obrázek uživatele sos

V rámci DMD platí na celých stránkách sosaci.net Vodní příměří, které zapovídá napadání dalších účastníků prostřednictvím drabble nebo komentářů (viz Pravidla a FAQ 16). Obáváme se, že některé z tvých komentářů mají k osobnímu útoku velmi blízko, a prosíme tě, aby ses jich pro příště zdržel.

Sice jde o skoro rok starý text mimo DMD, po kterém by se asi nebýt jistých reakcí slehla zem, ale upozornění přijímám a myšlenka Vodního příměří se mi fakt líbí a budu se snažit se jí řídit.

Obrázek uživatele Rya

Já neumím to srdíčko, tak si ho třeba představ nebo tak :)

Děkuju <3
:-)

Obrázek uživatele Giles Rigby

---

Obrázek uživatele Rya

Giles: To bylo velmi dobře vyjádřeno, škoda smazání... ještě že jsem si to stačila přečíst (zas na druhou stranu...kdoví jak by to bylo pochopeno, no...)

Obrázek uživatele Giles Rigby

Někdy je větší umění ve sporu nepokračovat... Aspoň pro mě. Když se diskuse nikam nevyvýjí, musím si vždycky pohlídat, aby mi nešlo jen o to mít poslední slovo.

Obrázek uživatele Rya

Taky pravda :-) Ale stejně jsem ráda, že jsem si to stihla přečíst :-)

Mám z toho podobné dojmy. Všechno je to příšerné, ale připadá mi to příšerné pro všechny lidské bytosti. A určitě pro spoustu mužů s jemnou mírnou povahou, kteří jenom museli narukovat jako ostatní. Nechtěla bych nic z toho zažít ani jenom vidět, ale ani necítím tak úplně, že bych měla právo na to, být z toho úplně vynechána s tím, že to všechno odřou muži.

Děkuji za upřímný komentář. Jsem možná obstarožní romantik, ale myslím, že když už k válce dojde, tak by ženy měly být jako nositelky života co nejvíce chráněny jejích následků.

Obrázek uživatele Giles Rigby

Trochu nechápu předmět sporu. Jeden by řekl, že po tom, co Nobelovu cenu míru dostal Denis Mukwege, už se ke každému dostala informace, že pokud je válka, tak je VŽDYCKY lepší ji absolvovat se zbraní v ruce, nejlépe jako příslušník řádné armády. Protože, když už má být děloha roztrhána na kusy, ať je to granátem, a ne tím, že někdo vrazí do vagíny samopal a zmáčke spoušť (tohle konkrétně znám z války v Jugoslávii, kdyby se Kongo zdálo moc daleko...).
A nechci slyšet, že se to děje až teď a v "necivilizovaných" zemích. Dělo se to vždycky a všude. Myslím, že opravdu vynalézavou brutalitou se vyznačuje třeba "éra kavalírů", totiž baroko.

Obrázek uživatele Rya

Neděje se to tady, protože jsme příslušníky nejšťastnější generace, která tu uprostřed Evropy nezažila žádnou válku. Komu se to kdy povedlo? Hlavně že se nadává a teskní, jak to "dřív" bylo lepší. Možná že taky z toho plynou ty romantické představy o "rytířskosti" a "bratrství ve zbrani", nevím, neumím posoudit.

Obrázek uživatele Giles Rigby

Pravda. Taky jsem si takovou fází idealizace prošla, ale pak jsem se začala historií zabývat i odborně a bylo po iluzích.

Za mír jsem samozřejmě vděčný, jen si dovolím poznamenat, že "bojový duch" nebo "esprit de corps" nejsou romantické fráze, ale nezbytné podmínky pro bojeschopnost jakékoliv armády. A nejen armády, ale i např. sportovního týmu.
Chybí-li odhodlání, soudržnost a víra, že bojuji za správnou věc, tak můžu jakýkoliv boj předem odpískat.

Obrázek uživatele Wolviecat

A ženy tento esprit de corps nemají? A všichni muži ho mají? Nebo proč muže nechráníme před smrtí v boji? To jsou tak postradatelní, že si nezaslouží chránit?

Obrázek uživatele Rya

Odpískat boj předem, ach! To by bylo v případě válečných konfliktů super, ne? Jenže ti, kterým o válku šlo, si dali práci s pěstováním bojového ducha u těch, kteří se jaksi (povinně zverbováni) nemohli té manipulaci nijak bránit.
Po pravdě řečeno, vzhledem k občasným přesunům přes Letnou v době, kdy hraje Sparta, nemám velké pochopení ani pro "bojového ducha" v případě sportovních utkání. Pardón. Jsem asi strašnej pacifista, už to tu nebudu kazit :-)

Obrázek uživatele Giles Rigby

Máš naprostou pravdu. Spousta vznešených řečí, ale realita je marast a zmar.

Já ti rozumím, nemysli si :-) Mohl bych o tom napsat leccos, ale myslím, že se snad nikdo nebude zlobit, když toto vlákno uzavřu citátem svého oblíbeného Gabriela Lauba:
"Hrdinů je zapotřebí v nebezpečných situacích. Ve všech ostatních situacích jsou hrdinové nebezpeční..."

Obrázek uživatele Giles Rigby

Víra, že bojuji za správnou věc... Super, potíž je akorát v tom, že minimálně jedna ze stran, ale obvykle všechny za správnou věc nebojují.

Psal jsem čistě o bojovém duchu armády ve vztahu k její bojeschopnosti potažmo o tom, že tento duch není žádný mýtus.
Kdy která armáda bojovala za "správnou" věc či "správným způsobem" je jiné, velice složité téma, daleko přesahující tuto diskusi.

-A A +A