SOSácká padesátka

Obrázek uživatele sos

Máte dojem, že SOS už dlouho nespáchal nic nového? Že jsme usnuli na vavřínech (které ani nemáme) a už ani ty ceny za DMD nedáváme? No... tak trochu máte pravdu, ale přesto jsme letos v létě připadli na myšlenku a chystáme se ji uskutečnit.

Hodně z vás si už na DMD řádně nacvičilo sprint. Dokážete v průběhu jednoho dne najít nápad a sepsat sto slov na dané téma a dokážete to dělat celý měsíc. Ale co takhle po celý rok? Pro někoho brnkačka, pro jiného, jak doufáme, zajímavá výzva prověřit svoje autorské schopnosti. Pro všechny spisovatelské vytrvalce tu máme SOSáckou padesátku – celoroční a každotýdenní challenge.

Představujeme si to asi takhle – my vám na začátku dáme jedno drabble (které slíbila sepsat Rya) a vaším úkolem bude pokračovat. Každý týden se po vás bude chtít jeden malý (nebo i velký) kousek příběhu, který bude na ten předchozí navazovat.

Schopnost vydržet u jedné věci a udělat si na ni pravidelně alespoň trochu času je důležitá a podceňovaná. Žít s jedním příběhem po celý rok vůbec není sranda. Ale jako leccos jiného je i vytrvalost ve psaní možné trénovat a my doufáme, že Padesátka by se takovým tréninkem mohla stát.

Podle jakých pravidel budeme hrát?

1) Všechny příběhy musí vycházet z prvotního drabble. Nicméně už je na vás, jak daleko a kudy se od něj odkloní.

2) Každý týden (tedy v časovém intervalu mezi pondělím 0:00:00 a nedělí 23:59:59) musí být zveřejněna jedna kapitola. Není záhodno sepisovat si příběh předem. Jednak vás v průběhu čeká několik málo překvapení a také je cílem celého cvičení procvičit si schopnost vydržet dlouhodobě u jedné věci.

3) Minimální rozsah kapitoly je sto slov. Maximální není stanoven, ale prosíme, kroťte případné grafomanské sklony.

4) Challenge trvá od pondělka 31. 12. 2018 do neděle 29. 12. 2019. V průběhu těchto 52 týdnů je třeba napsat 50 kapitol. Kdykoli během celého roku můžete dva týdny vynechat.

5) Jednotlivé kapitoly na sebe musí navazovat a poslední kapitolou musí být příběh ukončen (ať už to znamená cokoli).

6) Žánr příběhu je zcela na vás, a pokud není mimořádnou vyhláškou stanoveno jinak, nejsou jednotlivé kapitoly omezeny jakýmkoli tématem. Můžete (a uděláte nám tím radost) psát i fanfiction.

7) Všechny texty s obsahem nevhodným pro mládež musí být označeny příslušným upozorněním. Pokud váš text popisuje události, které by pro někoho mohly být traumatické (nebo obsahují spoilery), zvažte prosím, zda čtenáře nechcete předem varovat. Jedná-li se o fanfiction, musí být příběh opatřen záhlavím.

8) Účastníky Padesátky prosíme o slušné (až přátelské) chování k ostatním. Jakékoli útoky osobního charakteru, ať formou komentáře nebo přímo v textu příběhu, jsou zakázány a v obzvláště závažných případech mohou vést i k vyloučení z celé akce (nebo rovnou z našich stránek).

9) Konstruktivní kritika je vítána a podporována. Chápeme ale, že někteří autoři o ni z nejrůznějších důvodů nemusí mít zájem. Všechny autory proto prosíme, aby svůj zájem či nezájem o kritičtější zhodnocení svého příběhu deklarovali v poznámce k první kapitole. Zároveň prosíme všechny komentátory, aby tento zájem či nezájem respektovali.

Kdy že to začne?
Přesně za měsíc, v neděli 30. 12., čekejte startovní drabble stejně jako návod na vkládání kapitol.

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

Není mi jasná jedna věc, lépe řečeno dvě věci: Má to být tak, že Rya napíše drable, přijde X lidí a každý napíše svoje pokráčko, čímž vznikne několik vláken, a potom každý z těch dotyčných pokračuje pořád dál celý rok ve svém příběhu? Nebo je možné připojit se k nějakému stávajícímu vláknu a napsat tam svoje pokračování, na které zas někdo naváže, jako se to dělalo v těch řetězácích v DMD? A jak se v tom případě zařídí, aby se dva lidi nesrazili a nedali tam ve stejnou chvíli něco úplně protichůdného? A nebo kdyby se takhle něco protichůdného vyskytlo, bylo by možné příběh zase rozdvojit a pokračovat ve dvou různých liniích? Nebo druhé a další pokračování neplatí nebo jak? A pokud platí první varianta, znamená to, že kdo se připojí teď, ten se připojí, a další už nemůžou, takže i kdyby si to někdo v průběhu roku rozmyslel, už má smůlu a musí čekat na další rok? A pokud se někdo v průběhu roku přidat může, musí navázat zas na to první drable nebo kam se napíchne? A mohli by se třeba dva lidi domluvit, že by si psali svoje vlákno na střídačku? A co se stane, když pokračování ve stanoveném termínu nebude? Prostě se počká nebo tím vlákno končí nebo co bude?

Obrázek uživatele sos

Určitě každý pokračuje ve svém příběhu - tedy možnost jedna. První drabble je prostě zadání a pak už každý jede ve svém. Se dvěma autory asi nemám mě principiální problém, ale možná technický, to ještě ověřím. Pokud někdo nebude stíhat, tak nebude stíhat. Je to self challenge a když to nezvládne, tak se nic neděje.

Obrázek uživatele Aries

Jo, dík

Obrázek uživatele Stevko

Podľa mňa má každý vlastné vlákno, ktoré začne od prvotného drabble. A pridať sa asi bude dať len v prvých troch týždňoch (kto začne v treťom, ten už vyčerpal dva voľné).

Obrázek uživatele Eillen

Já to beru jako DMD - ať si napíše klidně jen 10 kousků - prostě je to na autorovi samotném. Jen nemůže říct, že to dal celé...

Obrázek uživatele Rya

Ho ho ho! To se mi líbí! Jdu napsat to drabble! :-)

Obrázek uživatele Stevko

Napíš niečo, čo sa bude dať rozšíriť na (skoro) všetky prostredia, svety a časy.

Obrázek uživatele gleti

už se na to moc těším

Mno, nápad velice zajímavý, ale hrát takhle po celý rok, to bych se asi definitivně zbláznila, a navíc pořád nejsem a nebudu imr onlajn, takže i když je limit týden, můžou se během roku vyskytnout slepá místa, kdy bych se nemohla účastnit. (navíc když si představím tu komentíkovou neurózu... no, to radši nemluvit)

Obrázek uživatele Apatyka

Mno, zní to zajímavě, ne že ne. Ale když si vezmu totální stagnaci té expedice do minulosti, způsobenou tím, že buď spím nebo se učím, a když mi zůstane chvíle, tak pomáhám péct/bourat červotočem napadenou chatu (typická předvánoční atmosféra, že?), říkám si, že to pro mě asi není nejlepší nápad... :) Takže budu ráda číst (komentáře po mně ovšem nechtějte, já pochvalně mlčím). Nicméně všem co se zúčastní držím palce! ;)

Obrázek uživatele Arenga

Pochvalně mlčím! To je tak geniální, že si to musím zapamatovat :-D

Obrázek uživatele Apatyka

To není geniální, to je smutný fakt... :D

Obrázek uživatele Rya

To se ví! Taky už nad tím pár hodin pláču! ;)

Obrázek uživatele Apatyka

Ovšem já mlčím skoro vždy, jen bych nerada inspirovala ostatní. Aby se příští DMD neneslo v duchu pochvalného mlčíku... Obávám se, že komentářechtiví autoři by mě ukachnovali :)))

Mám dojem, že to je stejně docela rozšířený fenomén a ty jsi to jen pojmenovala. Ostatně letošní DMD se v závěru už v podobném duchu trochu neslo, jednu chvíli už to vypadalo, že se vracejí dřívější tišší ročníky. Ale je dobré si sem tam připomenout, že existují i jiná mlčení než ledové.

Obrázek uživatele Apatyka

Já ledově nemlčím nikdy, já mám mlčení vyhrazené jen pro pochvaly:) Čím intenzivnější ticho, tím se mi to líbilo víc. Ale souhlasím, že je to dost rozšířené a že občas chudáci autoři neví na čem jsou. Jenže zase psát dokolečka jen super a úžesný, no to si komentátor připadá jako zaseklý gramofon.
Jsou kurzy pro autory, ale chtělo by to taky kurzy pro čtenaře/komentátory. :))

Obrázek uživatele Dangerous

Mně se to líbí. Ale spíš bych byla i pro možnost, že bych si to mohla psát "do šuplíku", a hotový produkt zveřejnit až za ten rok. Budu si to pak moct celé po sobě přečíst, takže by to mohlo mít větší hlavu a patu.

Obrázek uživatele Eillen

Taky se mi víc líbí představa psaní si do šuplíku...
Ale tahle akce bude mít i tak dobrý vliv na mé psaní. Potřebuji se donutit pracovat na dalším příběhu z Aldormy a nedokázala jsem se dokopat. Mám tři kapitoly zrevidované a do dalších se mi nechtělo. No, tak se mi začne chtít a minimálně sto slov týdně na tom dám :)

Obrázek uživatele Eso Rimmerová

Tohle je teda brutální výzva. Jsem na vážkách, jestli do toho mám jít. Tak úplně se necítím na celoroční závazek souvislého příběhu s tempem jedné kapitoly týdně. Nerada bych příběh začala a pak v průběhu odpadla. Na druhou stranu mám v hlavě několik načatých myšlenek, u kterých se nedokážu dokopat k tomu, abych k nim sedla a zpracovala je. Možná by mě pomyslný bič za zády donutil, abych přece jenom něco napsala... Každopádně mám o čem přemýšlet.

Obrázek uživatele strigga

Týjo. Dost o tom uvažuju, protože to přesně koresponduje s mojí snahou, nebo spíš zatím jen pokusy, se do toho zase dostat a začít trochu psát :) akorát přiznávám, že absolutně nemám co, chybí mi nápady. A tak mě trochu deptá ten bod v pravidlech, že to na sebe musí navazovat :( nešlo by, aby to spolu prostě jen souviselo, vracelo se to v čase, dívalo z různých úhlů, skládalo jako mozaika? Vešlo by se tohle do pravidel? Na psaní jednolitýho pokračujícího příběhu se fakt necítím, neumím to, a navíc jak absolutně nemám představu, o čem chci psát, asi se budu muset nechat příběhem vést, a to mě obvykle nutí se různě vracet a tak.. ale slibuju, že poslední kousek by to fakt ukončil! :D
Btw. Ryo, přeju ti hodně štěstí s prvním kouskem, připadá mi to jako děsivá zodpovědnost a obdivuju tě za to, že do toho jdeš! :D

P.S. Vlastně akorát ještě něco - připojuju se k Esclarte s tím, že asi nebudu celý rok imr onlajn. Rýsuje se nám (zatím velmi mlhavě) cca třítýdenní výlet do země, kde wi-fi moc nečekám a ani nechci. Když se nedoporučuje psát dopředu, protože jsou možná překvapení, asi vlastně už předem nemám šanci to dát celý, co? Ale nevadí, i tak to bude dobrý, jen se ptám :)

Obrázek uživatele Aries

Ale to nevadí, ne? Jestli jsem pochopila správně odpověď na svůj dotaz, tak když nebude kapitola v termínu, tak nebude, ono se to nezblázní, body za to nejsou, nižší daně taky ne (škoda, to bych do toho třeba i šla). Podle mě je důležitější, aby to mělo aspoň nějaký krk a koleno, když už ne hlavu a patu, aby se to dalo průběžně číst, a jestli ve výsledku bude kapitol přesně 50 nebo třeba 30, na tom zas tak nezáleží

Obrázek uživatele strigga

Souhlasím, akorát se trochu bojím, že pak právě nenaplním ten pro mě hlavní účel - vydržet u něčeho dlouho a dělat to pravidelně, protože jsem hrozná lemra. Ale to fakt neva, a navíc - pořád je tu ta možnost, že třeba sama sebe překvapím, žejo. :D
Co daně - mně by stačilo, kdyby mi za to třeba na rok odpustili jedno pojistný. Jsem skromná. :D

Obrázek uživatele sos

Zkus si spočítat, jestli to náhodou přece jen nepůjde. Jednu kapitolu dáš na začátku týdne, druhou na konci a mezi tím máš ty dva týdny k dobru. Dohromady to dává skoro měsíc.

Obrázek uživatele strigga

Tak uvidíme. Já tak ňák nemám tušení, jak vlastně ta cesta bude dlouhá a jestli se vůbec uskuteční v inkriminovaném roce :D momentálně to vypadá, že se to natáhne na několik měsíců a že to zvládneme zrealizovat kdovíkdy. Ale jak tu všichni píšou, je to vlastně jedno :) každopádně dík za povzbuzení.

Obrázek uživatele Wee-wees

Mně se to líbí moc, aspoň by mě to donutilo se vrátit k psaní v nějakých pravidelných intervalech. Akorát to teda chce od Ryi pořádný majstrštyk na začátek - něco tak neutrálního, aby se na to dalo navázat cokoliv z jakéhokoliv fikčního světa a zároveň aby to bylo dost zajímavé jako začátek delšího textu... no nezávidím ti to, Ryo.
Jinak ten "vykopávací" text se tu objeví až na Silvestra? Čili bude jen týden na to, rozmyslet si koncept celého příběhu a vyplivnout první kapitolu? To mi přijde trochu brutální...

Obrázek uživatele sos

Jojo, na Silvestra. Rychlý nápady jsou stejně většinou nejlepší:-)

Obrázek uživatele Eillen

No v tu dobu spíš mívají lidé "nachytřené" nápady, než chytré... Ale uznávám, že jestli se do toho pustím, tak začátek bude, jak to jen říci, hodně zajímavý :)

Obrázek uživatele peva

To musím prubnúť! :D

Obrázek uživatele Remi

Tak to tu ještě nebylo. Asi tak jako ostatní, líbilo by se mi, líbilo... Ale mít tak čas a vůli to dokončit! :D Uvidíme, možná zkusím.

P.S. A během DMD, to bude ještě větší záhul... :D

Obrázek uživatele Esti Vera

To zní dobře! Jen mám dotaz. Je potřeba navazovat přímo na úvodní text nebo ho lze pojmout jako prostředek příběhu, začít vyprávěním v minulosti a třeba po měsíci se dostat k tomu prvnímu textu a pokračovat od něj? A dá se třeba začít úplně jinou dějovou linií a teprve později odhalit, jak tam výchozí kousek zapadá?

A jinak souhlasím s Remi - DMD a zároveň Padesátka najednou budou děsivé :) (a pak samozřejmě taky Dobročinnost nebo Nadílka).

Obrázek uživatele Rya

Tady se ozývají hlasy o děsivé zodpovědnosti, ale takové břemeno vůbec necítím :-D nejspíš proto, že jsem vymyslela nejméně šest způsobů, jak začít cokoliv od jakéhokoliv začátku (a žádný nespočívá v tom, že se to hrdinovi zdálo :-D).

Obrázek uživatele strigga

Chtěla bych mít tvou imaginaci! :D

Obrázek uživatele Rya

Ale jdi ty! Na nedostatek imaginace si vážně stěžovat nemůžeš:-)

Obrázek uživatele hidden_lemur

Hele, nemel a piš, ju? :D

Obrázek uživatele Tess

Ja se chci zeptat, jak to bude s cizojazycnymi prispevky. Ma autor pro tento ucel Ryino drabble prelozit, muze se odpichnout od cestiny a pokracovat jinym jazykem, nebo cizi jazyk ne-e?

Obrázek uživatele sos

My jsme pro přeložení drabblete (dokonce si myslím, že ani netrváme na nutnosti dodržet počet slov). Dokonce bych skoro i řekla, že klidně může existovat i víc překladů v jednom jazyce. Takže ano, cizí jazyk klidně.

Obrázek uživatele Rya

Mám to napsat v labradorské inuitské pindžinizované francouzštině? ;)

Obrázek uživatele Aries

Jo!

Obrázek uživatele Rya

:-D

Obrázek uživatele hidden_lemur

Leda kdybys tak potom chtěla celej román.:D

Obrázek uživatele Hippopotamie

Ale co může být těch "několik málo překvapení"? Budou nějaká vymezení (jako v DMD bonusech)? Nebo si příběh může plynout jakkoli a důležité je, jen aby byla připsána kapitola každý týden?

Obrázek uživatele Bilkis

Já vždycky všechno najdu pozdě. Ale tentokrát ještě ne úplně pozdě. Mám víc jak týden na rozmyšlenou! :D Osobně musím říct, že mě to moc láká. Ale vážně netuším, jestli do toho půjdu a pokud jo, jestli se mi nepovede na to už během ledna nezapomenout. Moje paměť je poslední dobou doslova jako řešeto... :) Nicméně fajn výzva! Všem držím palce!

Obrázek uživatele Eillen

Já ti klidně týdně pošlu sms :-D

-A A +A