Třetí povbudivé povídání: Nakrmme se!

Obrázek uživatele sos

Přežili jsme třetí týden, který opět dostál své pověsti a kromě několika řádně nasolených témat nás oblažil také hackerským útokem a půldenním výpadkem stránek. (Třikrát sláva paní adminové, která to zase nahodila!) Abychom čtvrtý týden nemleli z posledního či nedejbože úplně nevyhořeli, je nám třeba řádné posily. A tou bude kolektivní vykrmování!
Nezřídka se totiž stává, že během DMD plotna až příliš často chladne a trouba se ani nezapíná (a taky koště stojí v koutě a přes okna není vidět, ale to počká) a to je samozřejmě při tak duševně vyčerpávající výzvě zásadní chyba!

Naší výzvou tedy je: sdílejte s námi svůj oblíbený recept, který jste schopni vařit, péct, případně i umíchat i během DMD a který může být posilou a inspirací i pro ostatní. Můžete recept napsat či zkopírovat do komentáře, nebo jen dodat odkaz na nějaké místo na internetu, kde se již vyskytuje.

Přiznáváme, že nepokrytou inspirací proto toto povzbudivé povídání je toto chutné diskuzní téma, které vzniklo při DMD 2016. Je-li váš milovaný recept už zveřejněn tam, klidně sem hoďte odkaz.

Komentáře

Obrázek uživatele Danae

Jeden z mých favoritů je zimní minestrone polévka, protože je opravdu jednoduchá a přitom chutná skvěle a druhý den ještě líp. Na kapustu teda kašlu, protože se doma příliš často nevyskytuje ;)

Obrázek uživatele Bilkis

To vypadá moc dobře!

Obrázek uživatele Aries

Tohle je fakt dobré, párkrát jsem taky vyráběla něco podobného, ale s kapustou ne, příště zkusím, až bedýnka dodá!

Obrázek uživatele Lee

Tož to jsem zvědavá. Já osobně neumím bohužel nic (nevejdu se do kuchyně pro moc lidí /resp. jsem líná/), ale ráda si přečtu nějaké chutně znějící recepty. :)

Obrázek uživatele Bilkis

Sice mám právě místo kuchyně staveniště, desku i troubu nezapojenou (zatím), ale když o to jde, mám k dispozici kuchyni 3km daleko, takže si i v této neveselé době mohu dopřát svůj nejnovější objev (nalezený díky fanfiction) World Peace cookies: https://smittenkitchen.com/2007/01/world-peace-cookies/
Jsou vynikající, dlouho vydrží, těsto se dá udělat na mnoho dávek dopředu a zmrazit (a přitom vyjdou vždycky perfektně chutné, stačí jen přidat minutu pečení). Kdo by se nechtěl pachtit s překladem a přepočtem jednotek, mohu poskytnout přepis. ;) Stojí za to je alespoň jednou zkusit upéct. O Velikonocích se po nich díky koledníkům jen zaprášilo.

Obrázek uživatele Blanca

Tak já se přidám se svým receptem na sušenky, který zabere přibližně stejně času jako napsání jednoho drabblete. Plus dvě hodiny na ztuhnutí. Jsou nepečené a veganské.

Obrázek uživatele Eillen

Přestože máme rádi maso, tak přes týden ho skoro nedělám. Nejvíc u nás vedou jídla na vidličku (tady jakákoliv zeleninová směska s rýží, kuskusem, bulgurem nebo pohankou). Jedno jídlo si ale Jakub objednává pravidelněji a nezabere to ani moc času.

1 menší brokolice - nakrájet na drobné kostičky
balíček (cca 250g) strouhaného sýra (nebo stejné množství plátkového a nakrájet na kostky - nejvíc se osvědčila Gouda nebo Krolewski
Koření dle vlastní chuti - my buď dáváme na bramboráky, případně jen Aglio od Antonína.
Dvě vejce a strouhanka.

Vše se spojí do tužší hmoty, vytvarují se placky a buď to jde opéct na pánvi, nebo upéct v troubě (upřednostňuji, je s tím méně práce :o) ).

Pokud by někomu chyběla masová chuť, samozřejmě jde dovnitř přidat na kostky nakrájenou slaninu.

Pro mě je to syté dost a dávám si placky samotné. Jakub si k tomu dává vařený brambor. A protože ještě nemám navařeno na pondělí a úterý, tak letím do krámu a jdu na to :)

Obrázek uživatele Rya

DMD cibulačka: oloupeme větší počet cibulí, nakrájíme (líní jako já překrojí jen na půlku), osmahneme na olivovém oleji nebo vepřovém sádle (volíme podle stupně soucitu s živými tvory, aktuálního zdravotního stavu a plánované délky dožití), zalijeme vývarem nebo vodou, uvaříme doměkka, přidáme smetanu, kousek nivy a tymián. Podáváme s toastem, chlebem nebo ničím (jo a trochu pepře a soli kdykoliv v průběhu...)

Obrázek uživatele Aveva

Takže na nákupní seznam připisuji cibuli a tymián, tohle taky nevypadá zle ;o)
Necháváš ty cibule vcelku, nebo to mixuješ?

Obrázek uživatele Rya

Rozmixovane jsou lepší (ale já je jen líně rozmačkám mačkátkem :))

Obrázek uživatele Carmen

Hernajz, jak já bych si teď dala cibulačku!

Obrázek uživatele strigga

Já vařím strašně ráda i během DMD, ale jelikož letos nestíhám ani jedno (a dalších milion věcí), jede u nás často tenhle ideální nestíhací recept - když má člověk doma ingredience, je to úžasně rychlý a neskutečně žravý: http://www.mycookingdiary.cz/recept/celozrnne-spaghetti-s-avokadovym-pes... (Vyzkoušeno se všema možnýma oříškama i různou zelení místo bazalky, která nám doma věčně chcípá :D, a jednou dokonce úplně bez bazalky. Kdo si neumí představit talíř bez masa, může si tam třeba opéct trochu slaniny.)

Na druhou stranu se strašně těším na podzim, až budu mít konečně víc času a naučím se dělat pravou boloňskou omáčku. :D

Obrázek uživatele Aveva

Tak zrovna boloňská omáčka není nic složitého. To je zase moje rychlé jídlo (protože máme v mrazáku předpřipravené porce mletého masa, takže to se jen vytáhne a nechá rozmrznout :o)
Akorát teda podle správného receptu jsem to dělala asi dvakrát a od té doby jedu spíš takový boloňský omáčkoid, kdy do pánve házím co dům dá a jak mi to přijde pod ruku, takže je to pokaždé jiné, ale dobré :o)
Ale já se obecně moc nedokážu řídit podle receptu a všechno dělám od oka.
Ovšem asi napíšu na nákupní seznam ty špagety a avokádo, to nevypadá špatně :o)

Obrázek uživatele strigga

Jo, složitě nevypadá, spíš dost dlouze (všude píšou, že nejlepší je, když se nechá táhnout aspoň dvě hodiny nebo klidně víc, někde uvádí i čtyři, ale kdo na tohle má čas? :D) a pracně (hlavně to všechno nakrájet na malinký kousíčky, to mě vždycky hrozně otravuje :D). Ale strašně to chci vyzkoušet, protože ta chuť je fakt něco úplně jinýho. Takovou tu "light verzi" s masem a passatou nebo sekanýma rajčatama a pár věcma okolo právě taky vaříme pořád (co si budem povídat, je to rychlý :D), ale já si to vaření děsně užívám a fakt se těším, až na to ten čas bdu mít :)

Obrázek uživatele Rebelka

Dostala jsem na to takovou chuť, že jsem si to rovnou uvařila :D. A je to boží, jen asi dám příště méně limetky (nebo jsem možná natrefila na nějakou extra šťavnatou :) ).

Obrázek uživatele strigga

Jé, to jsem ráda, že jsem někoho nakazila :D ono je to fakt výborný. Limetku taky dávám nějakou menší, když mám velkou, radši ochutnávám. :)

Obrázek uživatele Rebelka

Je to výborný a hlavně rychlý :). Určitě to budu dělat častěji. Limetku jsem měla spíš větší, ale zas jsem ji tam nedala celou, protože jsem ochutnala a už mi to přišlo takové kyselejší. Ale když se to smíchalo s těma špagetama, tak to nakonec vůbec nevadilo.

Obrázek uživatele winterpool

Mým nejoblíbenějším jídlem je pizza letná.
Recept: jít na web pizzerie. Objednat. Počkat na dovážku. Zaplatit. Sníst. Opakovat postup kolikrát je potřeba.

Já jsem jinak v kuchyni tragéd, prostě vždycky něco nahážu do pánve, a pokud to nevybuchne nebo se to nepřesolí, tak to i sním. Díky relativně velké pálivosti se to obvykle dá schovat pod název "indické XXX", neb čili je můj kamarád.

Já mám moc ráda tento foodies blog: https://kitchenette.cz/

Zejména mohu doporučit tyto red velvet mafiny / cupcakes: https://kitchenette.cz/clanek/106-red-velvet-muffiny. Jsou super jednoduché, super rychlé s minimem špinavého nádobí a chutnají fantasticky (ačkoli jsem do té doby lučinu jako základ krémů neuznávala).

Pravidelně také vaříme tento codůmdal kotlík plný dobrot (většinou s rýží) a je to skvělé: https://kitchenette.cz/clanek/149-marocke-zeleninove-tajine

Jinak docela ráda vařím a hlavně peču, ale musím na to mít hodně času a nic lepšího na práci (takže to moc často nedělám). Jinak se doma většinou odbýváme rychlými těstovinami nebo zeleninovým kari. Když už peču/vařím, fanaticky dodržuju všechny pokyny v receptu a hodně mi narušuje kruhy, když mi do toho manžel v rozporu s receptem zamíchá v hrnci nebo špatně šlehá krém:) Manžel je naneštěstí zase takový kuchyňský improvizátor, co se s tím nechce - s prominutím - srát. Takže rodinné štěstí:)

Obrázek uživatele strigga

Kitchenette mám taky moc ráda :) nejradši odtamtud dělám tyhle sušenky - https://kitchenette.cz/clanek/66-cokoladovo-citronove-susenky, ale příteli z nějakýho neznámýho důvodu nejedou, a tak častěji skončíme u těchhle - https://kitchenette.cz/clanek/64-ovesne-susenky, který jsou taky super, ale já stejně radši ty první. :)
Na ty muffiny koukám už nějakou dobu, ale mám u těchhle red velvet věcí podobnej problém jako třeba u moučníků s rozmixovanýma fazolema nebo batátem: jsem strašná konzerva a hrozně dlouho mi trvá překonat iracionální přesvědčení, že takovýhle věci přece do sladkýho nepatří. :D Ale když říkáš, že jsou dobrý, tak je snad taky už konečně vyzkouším!

Obrázek uživatele Remi

Taky, taky. ;)
Už je to sice docela dlouho, ale dělávaly jsme s mamkou Jáhelník. Ve variantě s rýžovým mlíkem, medem a povidlama.
U nás se teda moc nepeče (skrz různý alergie, ale hlavně se nikomu nechce - a když chce, tak není čas, znáte to...) ale zrovna tohle máme moc rádi. ;)

Obrázek uživatele strigga

Za jáhelník se přimlouvám, je výbornej! Prakticky s čímkoliv, nemůžu si vybrat. :)

Obrázek uživatele mamut

Vyzkouším, maffiny jsou boží záležitost :D

Obrázek uživatele neviathiel

Kitchenette miluju!

Obrázek uživatele Kleio

Jé, no to je úžasný nápad. Vaření je jedna z mých nejoblíbenějších činností, u které můžu odpočívat a navíc je z toho na konci všeho jídlo. :-)
Velkou inspirací je mi Antonín a jeho koření, nejenom že si tam můžete objednat naprosto úžasný koření a jejich směsky, ale ještě se tam můžete dočíst, jak s ním naložit. Spoustu z receptů už mám vyzkoušeno a vždycky to bylo neskutečně dobrý. A nebojte, není nutné kupovat. U všech koření je tam složení, takže si můžete namíchat z toho, co je doma.

https://www.koreni.cz/recepty/

Obrázek uživatele Eillen

My už nakupujeme jen u Antonína. Ještě že to máme z práce jen deset minut chůze. V týdnu zase vyrazíme na dokoupení zásob. Už skoro není z čeho vařit.

Obrázek uživatele neviathiel

Závidím. :) Ale já mám zase kořenáře kousek od práce

Obrázek uživatele neviathiel

Ty jo, těch receptů jsem si nikdy nevšimla!

Obrázek uživatele mamut

Má kolegyně Jozefka mne naučila Nudle líné Slovenky .
Uvaříte těstoviny pěkně do měkka, na rendlíku vysmažíte slaninu - hodně slaniny, bez tuku, vytvoří si sama :)
Pak scedíte nudle, na ještě horké naložíte kysané zelí (čím víc, tím líp) a zalejete vysmaženou slaninkou. Lehce dosolit, promíchat a baštit.
Dobrou chuť si popřejete ani ne za 15 minut :D

Obrázek uživatele neviathiel

To vypadá fakt dobře, čím se dá nahradit to zelí?

Obrázek uživatele Blanca

Bryndzou. Pokud možno čerstvou.

Obrázek uživatele mamut

Tvaroh, brynza, špenát :)
Jak má člověk nastavený jazýček.
A nejlepší je anglická slaninka - mňam :D

Obrázek uživatele Rebelka

Já zase nedám dopustit na Kuchařku pro dceru, zatím jsem v ní nenarazila na recept, co by mi nechutnal. Navíc se to dobře čte :). Osobně mám hrozně ráda tohle kari s kokosovým mlékem (a úplně nejlepší je ta varianta s cizrnou a dýní). https://www.kucharkaprodceru.cz/kure-na-kari/ Když budete mít dopředu připravenou cizrnu (nebo koupíte plechovkovou), je to blesková záležitost.

Obrázek uživatele Carmen

Kuchařka pro dceru je nejlepší (spolu s dalšími díly, teda), vážně se to hezky čte a autorka zní hrozně sympaticky. Taky se mi nestalo, že by mi něco podle ní nechutnalo.

Obrázek uživatele Aries

Včera jsem na facebooku viděla recept na banánové hamburgry s avokádem. Mám skoro chuť sehnat zelené banány a zkusit to.
https://www.facebook.com/sagrosso/videos/451570228536912/UzpfSTEwMDAwMjA...íguez%20basulto

Obrázek uživatele Terda

U nás vedou jídla do jednoho hrnce/kotlíku/pekáčku. Náš oblíbený, který dělám já i milý, je maminčin provensálský kotlík.
Do pekáčku oblíbené velikosti nakrájíte brambory, cibuli, papriku, rajče (možno použít i jinou zeleninu dle osobních preferencí), něco od masa (kuřecí prsa, vepřové), možno přidat kousek klobásky, či jiné uzeniny. A samozřejmě česnek. Osolíte, opepříte a řádně okořeníte provencálským kořením. Všechno promícháte, zakápnete olivovým olejem (či jiným olejem nebo sádlem) a dáte péct asi na 180 - 200 °C dokud není maso a brambory hotové.

Obrázek uživatele strigga

Tak jsem se hrozně těšila, jak si dneska k večeři uděláme tvůj provensálskej kotlík.. a pak jsem zjistila, že nemám brambory a další celkem nepodstatnou surovinu - provensálský bylinky. :D Tak jsem tam dala půlku batátu, tymián a bazalku, a měli jsme takovej Babicův provensálskej kotlík. A stejně to bylo hrozně dobrý a už se nemůžu dočkat, až to příště udělám pořádně! Díky za recept! :)

Obrázek uživatele Aries

Tohle je styl vaření, který mi naprosto vyhovuje. Já tomu říkám co dům dal, případně brutální pokus na lidech :-)

Obrázek uživatele strigga

:D
Jo a našla jsem v ledničce nějakou nebohou mrkev, tak tam šla taky. Doporučuju, pečená mrkev je super :)

Obrázek uživatele Terda

Já bych řekla, že veškeré variace jsou možné. Milý tam místo rajčat a papriky dává mrkev a petržel. Takže ano. Pokaždé je to děsnej hokus pokus. :D

Obrázek uživatele neviathiel

Už dlouho si na večeře dělám něco, co je teď známé pod názvem Buddhova miska.
Recept je "co dům dal" - na dno misky se dá rýže, jáhly nebo třeba kuskus nebo salát, možno přimíchat pár kostek sýra. Nahoru zelenina, čerstvá, opečená či naložená.

Doporučuji opečenou růžičkovou kapustu - rozkrájíte kapustičky na půlky, trošku osolíte, pokapete olivovým olejem a opečete v troubě středy dolů do křupava.

Obrázek uživatele Blanca

Jinak tedy od té doby, co mám doma rýžovar, je můj oblíbený postup hodit do pekáče flák masa (kuřecí nohy, kus krávy, jehněčí, půlku krůty), osolit a okořenit dle momentální nálady, případně přidat kořenovou zeleninu, brokolici, nebo houby, co se zrovna válí v ledničce... přikrýt, pustit na hodně nízkou teplotu na 5+ hodin (mezičasem napíšeme drabble) a cca 20 minut před koncem hodit do rýžovaru rýži.

Obrázek uživatele neviathiel

Přiznám se, dělám to hodně podobně, jen to peču na běžnou teplotu. Používáš slow cooker nebo běžnou troubu?

Obrázek uživatele Blanca

Obojí. Slowcooker, když mám maso nakrájené, troubu, když ho je větší kus.

Obrázek uživatele HCHO

Přidám jeden tip (spíše na dobu podrabblovou). Je to kombinace dobré detektivky a zajímavých receptů. Skvělá oddychová zábava. Zatím jsem tedy neměla čas recepty přímo vyzkoušet, ale vypadají dobře. Jsou tam i převodní váhové apod. tabulky a přímé odkazy na jednotlivé recepty z obsahu.
https://www.amazon.com/gp/product/B01M4LY5PP?ref=series_rw_dp_labf

Obrázek uživatele tif.eret

je si umíchat gin s tonikem. To pak člověka napadají zajímavé věci :-) Správná posila.

Obrázek uživatele winterpool

*tleskánky*!!!

Obrázek uživatele Eillen

Ale pozor! Jde to udělat složitější a ještě přidat plátky okurky.

Obrázek uživatele Rya

Ale proč to komplikovat, ne? :-D Nejlepší pokrmy (a nápoje!) jsou prý ty nejjednodušší ;)

-A A +A