Něco mezi tím

Obrázek uživatele Erys
Úvodní poznámka: 

První téma a už nevím, jak ho přesně uchopit. A přece to nechci vzdát, ač letošní duben bude (snad!) příšerně hektický a čas se prý vypaří. Snad je ale DMD z těch věcí, které mají smysl, i když je člověk nezvládá dokonale.

Fandom: 
Drabble: 

Patřilo to k našim nejčastějším otázkám, zda musím tohle, jak moc vadí nedělat tamto, jestli je odpustitelné někdy vynechat to či ono. Ne snad, že bychom nechtěli usilovat o ten ideál, ač ne všichni jsme našli cestu ke všemu, ale jsme lidští, nedokonalí, někdy unavení, někdy zapomínající.
Naši průvodci se trpělivě usmívali a uklidňovali nás.
Ano, člověk občas neudělá, co by měl. Co hůř, někdy to neudělá, přestože ví, že by měl. Vědomě odmítneme, co je dobré.
Ale i když někdy škobrtneme, má smysl jít dál, nepřestávat se snažit. Život není černobílý, ani my nejsme, a drobné nedostatky rozhodnutí nevymažou.

Závěrečná poznámka: 

(Psáno se vzpomínkami na naše otázky o zapomenutých modlitbách a vynechaných mších… ale o to zas tolik nejde.)

Komentáře

Obrázek uživatele Lee

Ano. :) (Ah, těch zapomenutých /a odfláklých/ modliteb...)

Obrázek uživatele Evangelista biolog

Krásně smutné a smutně krásné.
Na spočítání vynechaných bohoslužeb a zapomenutých modliteb by mi nestačily prsty jedné ruky ani zdaleka... Ale nesmíme se přestat snažit :)

Obrázek uživatele Rya

Vynikající, a mně to nepřipadá smutné - naopak plné naděje a milosti - "drobné nedostatky rozhodnutí nevymažou" - yes! :-)

Obrázek uživatele Erendis

V islámu tyhle otázky "co se ještě může, co už ne, co vadí jen trochu atd." vedly k vzniku knih které se speciálně zabývaly tím, jak daleko ještě člověk může zajít, aby nic jednoznačně neporušil.
V reakci vznikaly pak zase spisy o tom, jak je lepší se těm "šedým" zónám rovnout vyhnout a nebalancovat v nich.
Pěkné drabble.

Obrázek uživatele Rya

To je zajímavé!
Judaismus má zase "zeď kolem Tóry" - snahu se ani nepřiblížit k porušení zákazu. Nejenom že nevařit kůzle v mléce matky, ale radši ani nekrájet sýr na stejném prkýnku jako šunku (kuřecí! Samosebou!).

Obrázek uživatele Erendis

Jo, přesně o tom je ten druhý zmiňovaný typ. Raději nepolykat ani sliny, když už je ten půst.

Obrázek uživatele Faob

že i On třikrát spadl (byť jenom fyzicky), takže našich pádů bude nepočítaně. Jen se vždycky pokusit zvednout a jít dál, to je, oč tu běží.

-A A +A