Cimrmanův převrat ve světě hudby

Obrázek uživatele Eso Rimmerová
Drabble: 

Kromě svých nesporných úspěchů v oborech dramatu, techniky, sportu, sochařství a mnoha dalších vynikal Cimrman i na poli hudebním a zemědělském. Tyto dva zdánlivě nesourodé okruhy dokázal mistrně propojit ve svém koncertu pro bramborový kotel a kopáč.
Cimrman se ve svém revolučním díle ovšem nespokojil pouze s využitím nástrojů v soudobé hudbě nevídaných, ale rovněž experimentoval i novými rytmy a melodiemi. Velký rozruch například vyvolala sedmá z osmi vět Allegro solanato napsaná v sedmiosminovém taktu.
Jako většina děl Járy Cimrmana i jeho koncert známý jako "S ódou na brambory" předběhl dobu a mezi mistrovými současníky se setkal s politováníhodným nepochopením.

Závěrečná poznámka: 

Jelikož o hudbě vím kulový, nevím jestli sedmiosminový takt existuje. Nikdy jsem o něm neslyšela, takže předpokládám, že tato Cimrmanova myšlenka stále čeká na uplatnění. Jestli ale existuje, tak bych čekala, že to bude jako s chemickou anekdotou "H2SO5", která po objevu kyseliny peroxosírové sice ztratila něco ze své vtipnosti, ale je třeba ji ocenit v kontextu Cimrmanovy doby. ;-)

Komentáře

Obrázek uživatele Lee

:D Jo, to je jak z kánonu. Super!

Obrázek uživatele Eso Rimmerová

Jé, děkuju. :-)

Obrázek uživatele Eso Rimmerová

Prosím o smazání.

Obrázek uživatele HCHO

:))))

Obrázek uživatele Eso Rimmerová

;-)

:-D cimrman v risi hudby a sazenic :-D

Obrázek uživatele Eso Rimmerová

Není říše, ve které by se mistr Cimrman někdy neoctl.

Obrázek uživatele mila_jj

No sedmiosminový takt je šílenost (ne, že by to nešlo, ale nevybavuji si, že by v něm bylo něco napsáno, většinou se autoři drží osmin šesti, v nouzi pěti či tří). Je to jak pro pavouka, co přišel o jednu nožičku :). Ale drabble je to cimrmanovsky krásné.

Obrázek uživatele Eso Rimmerová

Děkuju za pochvalu i za taktní (;-)) osvětlení toho taktu. Já skutečně o hudbě vím sotva malý fň, takže jsem u jedinečnosti sedmiosminového taktu vycházela jen z toho, že jsem o něm nikdy neslyšela. :-D

To je skvělé, to by mohli přímo přednášet v úvodu Cimrmana před branami hudby. A ten dělnicko-rolnický koncert!

Obrázek uživatele Eso Rimmerová

Ó, děkuju, až se červenám... :-)

-A A +A