Příprava na Bonus - letos do toho jdeme znova!

Že už máme za sebou skoro týden a ještě jsme neměli žádný bonus? Je třeba to napravit!

Po velkém úspěchu loňské týmové soutěže týmů Butche Káčidyho a Sunkáče Kida, jsme se rozhodly navázat na loňské rozehřívací kolo a i letos dáme bonusovou povídku na pokračování.

O co půjde? Stejně jako loni budete psát povídku na pokračování, vždy jeden účastník napíše drabble, na toto drabble naváže další autor s vlastním drabble a tak dále. Série drabble musí tvořit ucelený příběh. Pořadí hráčů bude dáno seznamem, který zveřejníme v zadání bonusu. Každý autor bude mít na své drabble 24 hodin, poté jeho šance propadá, bude přeskočen a na řadu přijde další na seznamu. To ale také znamená, že je možné, že se na všechny účastníky během DMD nedostane. Proto apelujeme na autory, aby pokud možno nevyužili celého časového limitu a naopak sázeli drabble jako když bičem mrská, ať se dostane na všechny, co mají zájem. Loni jsme to ale stihli krásně a letos - ačkoli začínáme o týden později - by to snad také neměl být problém.

Cílem této přípravy je vytvořit seznam všech drabblechtivých, kteří se chtějí účastnit tohoto experimentu.

Chceš se zúčastnit i ty? Přihlaš se níže v komentářích a my tě přidáme na seznam. Pořadí bude stanoveno podle pořadí přihlášených. Podle počtu přihlášených také uvidíme, kolik bude letos týmů. Hlásit se je možno do vyhlášení bonusu (za pár dní, asi na víkend), v průběhu challenge omezeně (jako loni zapíšu každého, ale zkuste se nahlásit všichni teď:-)).

Doufám, že jsme vás pořádně navnadily a povzbuzeni loňským úspěchem se těšíte aspoň tak, jako se těšíme my. Tak honem do toho, těšíme se na přihlášky!

P.S. Pokud máte dotazy, neváhejte se v komentářích ptát. Loni bylo zahřívací kolo, letos už jste všichni profíci a příběh nám určitě poběží jedna báseň!

Platné do: 
7. 4. 2017

Komentáře

Obrázek uživatele Lee

Poslušně hlásím, že se hlásím!

Loni jsem to prošvihla, letos mi takováhle legrace nemůže ujít :) Hlásím se!

Obrázek uživatele Tenny

Jdu do toho! Počítejte se mnou. ;)

Obrázek uživatele Tess

Hlásím se!
Item doporučuji, aby se udělal prostor pro jednotlivé týmy, kde by se mohly dohadovat, aby nám ty příběhy nelétaly sem a tam.
Item apeluji na spoluautory, aby respektovali své spoluautory a spolupracovali :)

Však od toho je tu diskuze a iniciativě se meze nekladou;) Nejvhodnější mi přijde založit si diskuzní téma tam.
Obrázek uživatele neviathiel

Jdu do toho!

Obrázek uživatele Chrudoš Brkoslav Štýřický

Hlásím se též!

Obrázek uživatele Gwendolína

A tak teda jooo. :)

Obrázek uživatele Remi

Za plného vědomí, z čistého svědomí... Zkusím to taky. :)

Obrázek uživatele Smrtijedka

Tak jo. Ale už žádnej western!

Já chci takyyy :)

A nemohlo by se to letos nějak fandomově omezit? Mně loni zabránilo v účasti právě to, že se do toho mohl míchat jakýkoliv fandom, ať ho kdo zná nebo ne. Až do té doby jsem byla přesvědčená, že tady si každý může psát to, co sám chce, třeba i jeden jediný fandom, pokud je tedy s to na to naroubovat i punkovou nutrii. A že tedy nikoho neomezuje, že nezná nebo nemá rád třeba Vílu Amálku.
Proto, a jen pro to, mi loni ten jeden bod chyběl. Jsou fandomy, které neznám a prostě mě nezajímají. Jsou fandomy, na které nechci psát, nebo jenom někdy, když přijde zvláštní nápad. Brala jsem DMD jako prostor otevřený v podstatě všem.
Jenom pro přesnost, nevadil mi Divoký západ, i když ho nijak zvlášť nevyhledávám, to chápu jako takové svým způsobem společné dědictví, o kterém máme asi všichni aspoň nějaké povědomí.
Původně jsem to chtěla napsat už před startem DMD, ale nechtěla jsem zbytečně otravovat.

Obrázek uživatele Tess

Víceméně souhlasím. Já sem to vloni vyřešila trošku odbočkou ke strašidlu, na kterou nejsem hrdá, ale mám dojem, že zrovna v tu dobu jel Doktor hú a ten mi nic neříká a studovat ho do hloubky, abych dokázala napsat navazující drabble nehodlám.
Jenomže jak to provést technicky? Některé fandomy OK a jiné ne? Jak se nastaví ta hranice? Protože původní jádro byl Harry Potter, byl by HP povolený? Co když jsou tu lidi, co vlastně HP ani neznají? Jak rozšířené jsou Hvězdné války? Kolik lidí nezná letadélko Káně?
Nebo by se mělo psát "fandomově neutrálně"? "Ze života"? "Originální"? Prostředí neutrální a hostující postavy z různých fandomů možné, ale nezaručeno jejich setrvání/přežití?
Tak, a babo raď.

HP určitě nutit nikomu nechci. Viděla bych to opravdu jen na nějaké obecné rovině.

Nojo, tohle je ale hrozně těžké. Ty na jednu stranu píšeš o svobodě tvořit a psát si, kdo chce, co chce, ale omezením fandomů právě tuhle svobodu lidem vezmeš.

Rozhodně pak nemůžeme dát výčet konkrétních fandomů, na které lze psát (HP ano, SG ne), DMD je holt multifandomová challenge (a navíc byste nás sežrali zaživa, fandomové omezení bychom při veškeré dobré vůli neustály:-)).

Asi by se dalo uvažovat o tom omezit fandom na "realitu", ale to mi přijde takové smutné. Samozřejmě nejideálnější by bylo psát originální drabble, kde si budete postavy a prostředí vytvářet nově právě společnou kooperací a nikdo nebude omezován reálným fandomem nebo jeho neznalostí. To ale samozřejmě vyžaduje určitou zdrženlivost, rozumnost a disciplínu od autorů (na kterou ale holt nelze než spoléhat...).

Mně osobně se vás nechce moc omezovat a poutat pravidlama, protože nechci posuzovat sporné případy (z toho budou všichni akorát naštvaní) a když to někdo poruší a uprostřed příběhu na vesmírné lodi se objeví třeba Vinnetu, nemůžu (a nechci) to nijak trestat. Přijde mi, že vždycky se z toho dá vybruslit třeba tak, že začnu vedlejší příběhovou linii s novými postavami, i když to už je asi vyšší dívčí to později propojit (někým, kdo zná oba fandomy!). Pak je tu ještě možnost invazivní postavu a fandom bez delších proslovů zase odejmout z příběhu: "Vinnetu nasedl na svého věrného oře, odcválal vstříc žhnoucímu reaktoru a už o něm tento příběh více nevypráví." Invazivní postava zmizí stejně náhle a divně jako se objevila.

Ach jo, ale já prostě nechci nikomu říkat a rozhodovat, co je správně a co špatně a jak se má psát a jak se nemá psát. Do toho bych se pouštěla fakt velice nerada.

Konstruktivní nápady vítány, ale bez záruky, že na ně dám:-)

Ale vždyť to je přesně ten princip "Růžové lízátko profesora Snapea." To, že zadání nemá být určeno nějakým konkrétním fandomem.
Já vím, tady to není přesně takhle, ale stejně se to tam plíží. Příběh pro všechny, a potom bác a v amazonském pralese nebo v Číně dynystie Ming je Snape. A je mi i jako bývalému pottermaniakovi jasné, že kdo nečetl, asi si při tom řekne: He? Tohle mi připadá smutnější než omezení na nějaký příběh bez postav z konkrétních literárních a filmových děl.
(Popravdě jsem si v minulých ročnících občas představovala situaci, kdy by k něčemu takovému došlo. Jako že bych stála před volbou použít určitý neznámý/ neoblíbený fandom, anebo přijít o bod. A říkala si, že jsem paranoidní a že je to úplná blbost. A nebyla.)

Obrázek uživatele strigga

Já asi za sebe musím říct, že tady docela souhlasím s Esclarte. Loni jsem byla ve skupině, která to víceméně držela nefandomově, a byla jsem za to ráda - pamatuju si, že ta druhá tam propašovala spoustu věcí včetně třeba "mojí" ZSZP - což mi samozřejmě nijak nevadilo :), jen mi to přišlo lehce nefér vůči lidem, co zrovna třeba tu Stanici neznají, nečtou, nemůžou nebo cokoliv. A stejně tak je to s každým dalším fandomem. Třeba já si uprostřed DMD většinou vůbec nestíhám nějak doplňovat fandomový vzdělání, zvlášť teda třeba u věcí, který jsou fakt dlouhý (jako třeba i ten HP).. a je sice pravda, že je vždycky možný invazivní postavu poslat jednoduše jednou větou do prkvančic :), jenže mně je to vždycky hrozně blbý vůči člověku, kterej ji tam přinesl, předpokládaje nejspíš, že se tam nějakým způsobem hodí. Taky by mi přišlo možná nejlepší držet to prostě mimo fandomy, jako nový příběh s originálníma postavama (klidně nějak historicky nebo žánrově zakotvenej, ale prostě bez nutnosti znát jakejkoliv konkrétní fandom). Ale samozřejmě to zvládnu i jinak, jenom mi právě loni přišlo, že o tohle to naše skupina měla tak nějak jednodušší :)

Obrázek uživatele galahad

Aj ja som mal minule šťastie, že som bol v tej nefandomovej (viac-menej) skupine. Pozeral som aj ten druhý príbeh a ten by som zrejme nedal, ani som ho nečítal, práve kvôli mne neznámym fandomom.

Možno by mohla stačiť poznámka na začiatok, aby sme brali ohľad na druhých a nezanášali do príbehu fandomy?

Obrázek uživatele Gwendolína

Tak jsem asi jediná s opačným názorem. :) Já samozřejmě chápu, že je nepříjemné, když musíte navázat na drabble, ve kterém se ocitla postava, kterou neznáte. Ale zase mi přijde, že když se účastníci budou předem na příběhu domlouvat v diskuzi a bude to ještě striktně fandomově vymezené, nějak se z toho vytratí to kouzlo. Minulý rok se mi právě libila ta výzva a svoboda. Všechno bylo spontánní, nikdo netušil, kam se příběh posune. Každý si mohl napsat, co chtěl a úkolem dalších bylo nějak se s tím poprat. Takhle mi trochu přijde, že to ztrácí původní smysl.

Obrázek uživatele strigga

Mně to domlouvání se v diskusi taky nepřijde jako moc dobrej nápad, mám pocit, že bych se v tom za chvilku ztratila - si představte toho chudáka někde ke konci příběhu, kterej bude muset pročítat diskusi třeba o tří stovkách komentářů, aby věděl, jak má navázat :D to ne, v tom taky vidím nesvobodu.. ale těma fadomama mi to právě přijde (paradoxně) trochu omezující. :) Ale tak což, přežila jsem loni, přežiju i letos, ať to bude jakkoliv :)

Obrázek uživatele Rebelka

Jako... nějaké striktní zákazy by se mi asi taky úplně nelíbily. To bychom potom za rok mohli ve štafetě zakázat přidávat drabblata, která nebudou dávat smysl, a drabblata s velkými zvraty v ději... a kdoví, kde by to skončilo :). Spíš bych to řešila nějakým jemným apelem na autory, aby se maličko zamysleli, než tam prdnou fandom, u kterého tak nějak tuší, že ho skoro nikdo nezná.

Nebo bychom mohli vytvořit tým usedlíků, kteří by se rádi drželi v nějakým normálních mezích, a tým rebelů, kterým je všechno jedno :D.

Obrázek uživatele Tenny

To mi přijde jako nejschůdnější řešení - pokud nás bude tolik, aby zase byly dva týmy, co nechat lidi si vybrat zda chtějí "cokoliv možné" nebo "pouze realita/originální"? Tak se zanechá svoboda volby a šťastní budou všichni. :)

Obrázek uživatele strigga

Taky mi to přijde jako supr nápad!

Obrázek uživatele Urrsari

Súhlasím s týmto!

Nejschůdnější pro vás:) technická proveditelnost bude horší... už vidím jak budu jenom přehazovat lidi ze skupiny do skupiny.

Nehledě na to, že to vždycky stojí a padá s ohleduplností účastníků. I když to asi celé DMD, že.

edit: Urrsari, dovolila jsem si smazat tvé duplicitní komentáře. Pokud to tedy nebyl úmyslný projev nadšení:)

Obrázek uživatele Erys

Nevím, co všechn obnáší zařazení lidí do skupin ani jestli ten úkol není pro Tebe něčím těžší, ale při vyzvání lidí k dobrovolnému zaslání preference do komentářů (na mail, kamkoliv) bych to pak myslím uměla za deset, patnáct minut. Umím si představit, že to je v době DMD strašně moc, ale nemělo by to být o tolik víc než samotné vytvoření seznamu. A kdybys byla ochotná (či kdybyste byly ochotné) nechat si s tím pomoci, myslím, že by se někdo našel.

Obrázek uživatele Lee

To by bylo fajn, taky bych radši měla jistotu, že nebudu za blbouna nejapného, který nebude vědět, jak navázat.

Obrázek uživatele Bilkis

Osobně musím říct, že se mi loni týmovka psala hodně nesnadno. Byla jsem až na konci seznamu a v průběhu psaní se v příběhu objevila spousta postav, které prostě nemám nastudované. Pak je den pro člověka na napsání drabble strašně málo, když cítí potřebu nezkazit příběh a neudělat ze sebe blba tím, že napíše něco, co by člověk dobře znalý postavy a jejího fandomu nikdy nenapsal, protože ví, proč to nenapsat. Obecně nejsem proti tomu, aby bylo všechno volné a neomezené, ale bylo by fajn, kdyby to byla opravdu nějakým způsobem týmovka tím, že by se na začátku tým dohodl na nějakých pravidlech.

Obrázek uživatele Envy

Loni jsem chyběla, tak letos se hlásím :)

Jo, hlásím se. Kdyby se ta věc s fandomy nedořešila, tak se když tak vyškrtnu.

Ráda bych se zúčastnila, hlásím se. Bude to sranda! :D

Obrázek uživatele Hippopotamie

Jdu do toho. Co třeba fandom "klasické pohádky"? Ty zná snad každý.

Obrázek uživatele Voldemort

Jak říkám, mám spoustu času. Jdu do toho.

Obrázek uživatele Faob

Hlásím se.

Obrázek uživatele Rebelka

Jdu do toho!

Obrázek uživatele vatoz

Tak já jdu do toho také.

Obrázek uživatele Keneu

Jo, ano, hurá. Jdu do toho. (Čespír ne, skládat jambický pentametr uprostřed noci mu loni stačilo.)

Obrázek uživatele Carmen

Rozhodopádně se hlásím :)

Obrázek uživatele Skřítě

:-) u tohohle opět nemůžu chybět :-D

Obrázek uživatele Blanca

Hlásím se :)

Obrázek uživatele Esti Vera

Tak já jdu taky! Když už jsem se jednou k té účasti v DMD dokopala, tak to udělám pořádně :)
Ale možné ztroskotání na neznalosti některých fandomů mě docela děsí, taky bych radši zůstala u "Originální" nebo třeba "Ze života".

Obrázek uživatele cptdrake

Také si to zkusím!!! :)

Obrázek uživatele Erys

I já bych se přidala (ale aspoň nezávazné doporučení psát originální příběh, případně inspiraci realitou, bych uvítala).

Obrázek uživatele Owlicious

pište Bibli, je obrázková... eh, je tam všechno ;)

Co se fandomů týče, myslím si, že pokud budou týmy mezi sebou diskutovat, není problém poradit/doplnit potřebnou informaci v jakémkoli fandomu. A multicrossover je vždycky fajn.

Obrázek uživatele Amy

Hlásím se. :-)

Obrázek uživatele Ghormoon

I'm in :) Snad to nebude směsice X fandomů ze kterých mi nebude nic říkat ani jeden :)

Obrázek uživatele Lejdynka

My též my též my též!

Obrázek uživatele Saphira

Jdu do toho! :)

Obrázek uživatele Scully

Přece se v tom nenechám, takže já taky :)

Obrázek uživatele Karin Schecter

Taky se prosím pěkně hlásím :D

Stránky

-A A +A