Poslední povzbudivé povídání: Interview s KaTužkou a Nifredil!

Obrázek uživatele sos

Naši milí drabblisté, týden se sešel s dalšími třemi a jsme téměř na konci! Podáváme vám virtuální láhev s vodou, masírujeme ztuhlá lýtka inspirace, obdivujeme vás a povzbuzujeme vás – už jen kousek, už to bude, cílová páska je před vámi!

Jako virtuání ekvivalent energetické tyčinky polité tou nejčokoládovatější čokoládou, která vám dá sílu do finiše, přinášíme vám nanejvýš exkluzivní materiál – rozhovor s KaTužkou a Nifredil, úžasnými rozhodčími DMD!
Kdo jsou ony krásné a tajemné ženy, které obětují naší zábavě měsíc života? Co je k tomu vede? Kde žijí? Co dělají? Kolik hodin denně spí? To a mnohé další se dozvíte v tomto interview, po němž je budete zřejmě velebit ještě o něco víc.

***

Mohly byste nám na začátek říct něco málo o sobě?

KaTužka: Jsem z Brna a řekněme, že brzo oslavím druhé patnáctiny. Pracuji na jednom nejmenovaném gymnáziu, kde učím matematiku a informatiku, a zatím mě to kupodivu baví.

Nifredil: Původem jsem ze severních Čech a asi o rok mladší než KaTužka, ale už skoro deset let žiju v Praze. Jsem studovaný právník a momentálně koncipuji ve velké české advokátní kanceláři a od května se přesouvám do jedné mezinárodní.

Kde jste se poprvé setkaly?

KaTužka: Virtuálně jsme se poprvé potkaly na Potterwebu a myslím, že už to bude skoro deset let. V reálném světě jsme se potkaly za nedlouho potom někde v Praze na jednom malém srazu. No a pak už to šlo ráz naráz – Chotěboř, společné přednášky, Doctor Who…

Nifredil: Nemám, co dodat, snad jen že mi to přijde mnohem dýl (vždyť Princ dvojí krve vyšel v roce 2005 (!)).

Kolik času denně věnujete DMD?

KaTužka: Záleží na tom, jestli musím kontrolovat a bodovat téma. Pokud ano, tak minimálně 4 až 5 hodin včetně vyřizování emailů a porad. Pokud ne, tak určitě minimálně hodinu.

Nifredil: Většinou se snažím kontrolování rozprostřít na delší čas, abych u toho nemusela sedět x hodin v kuse. Takhle mi bodování jednoho tématu vydrží i na několik snídaní. Pár hodin denně to je, ale poslední dobou, když máme pomoc v bodování od sosaček, už to není tak strašné.

Kolik hodin průměrně v průběhu DMD spíte?

KaTužka: Tak o spánek se rozhodně neokrádám. Mám své hranice, takže pod sedm hodin nejdu. Vždy si to zorganizuji tak, abych se měla čas vyspat.

Nifredil: Zásadně osm a více, jinak bych nepřežila. Spánek musím občas obětovat kvůli práci, takže DMD v takovém případě holt musí počkat na jindy.

A jak se cítíte na začátku května?

KaTužka: Vždy mám na začátku května pocit, že nemám do čeho píchnout a najednou mám spoustu času. Ony ale přijdou maturity, takže tento pocit brzo vyprchá.

Nifredil: Stejně jako v dubnu, protože musím rychle dobodovat zbytek DMD (i ty bonusy, co mi tam straší nedobodované už čtrnáct dní), aby se mohly objednat ceny :) Potom mi přijde, že mám spoustu volného času, který bych měla nějak smysluplně využít. A taky si oddychnu, že to je i letos za náma, a přemýšlím, jestli do toho půjdem i za rok a kdy nás to přestane bavit.

Jakým způsobem vybíráte témata do DMD?

KaTužka: Před začátkem DMD si každá z nás ze zaslaných témat vybere ta, o která rozhodně nechce přijít. Zbytek řešíme po skypu a vybíráme společně. Nejhorší je ale potom ta vybraná témata uspořádat do dnů, aby se nám trochu podobná témata náhodou neopakovala.

Nifredil: A aby nevznikala pásma depresivních témat (i když dny a týdny deprese s železnou pravidelností přijdou i tak).

A jaký je zhruba poměr mezi „vašimi“ tématy a těmi zaslanými dalšími účastníky?

KaTužka: Poměr je každý rok jiný, záleží na zaslaných tématech a jaké máme nápady. Řekla bych, že letos je našich témat za těch sedm let asi nejméně. Odhaduji, že většinou těch našich bývá tak čtvrtina.

Nifredil: Ještě doplním, že moje zkušenost je, že je úplně, ale úplně jedno, jaká jsou témata, protože vždycky se remcá (nebo naopak neremcá) na všechna stejně a spíš je rozdíl v tom, kdy v DMD to téma přijde. Když se pak účastníci kvůli nějakému tématu bouří, vždycky je to na téma, u kterého jsme problémy čekaly nejméně.

Mohly byste jmenovat několik svých oblíbených témat, případně bonusů?

KaTužka: Vzpomínám na spoustu témat (hlavně těch šílených), ale nejvíce asi na Zadek v mlze, dodnes mě to vždy vyloudí úsměv na tváři. Potom se mi moc líbil bonus P. I. F. K. A., který jsem vymyslela.

Nifredil: Já s láskou vzpomínám na bonus dada drabble Koule a Oslnivý vstup Garyho Stu do děje. Také strašidelný bonus Sedmikráska se podle mě povedl. Velkou radost mi pak udělal letošní Sen trpasličího muže, jak se pro to všichni nadchli.

Role rozhodčích v DMD je činnost náročná časově a občas i emocionálně. Co vás u toho vlastně drží?

KaTužka: Na to se taky někdy ptám. Hlavně se mi líbí celá koncepce DMD – vyhecovat autory, aby něco napsali. Myslím, že jsem do toho ten první rok šla hlavně proto, aby mé oblíbené autorky zase začaly psát a já měla co číst, ovšem to jsem netušila, kolik toho budu muset číst za pár let :-)

Nifredil: DMD pro mě v posledních pár letech, co mám časově hodně náročnou práci, získalo výhradní postavení a stalo se symbolem toho, že mám nějaké koníčky, že trávím čas i jinak než prací a že jsem schopná vytvářet nějaké hodnoty i ve svém volném čase. Když to přeženu, že prostě můj život má i jiný smysl než pracovat od nevidim do nevidim. Proč jsem s tím ale tenkrát před sedmi lety začala, jó, to fakt nevím.

A co vás na DMD naopak nebaví?

KaTužka: Abych byla upřímná, tak mě nebaví se s někým dohadovat o našich pravidlech. Já chápu, že na to má někdo jiný názor, ale kdyby si vyzkoušel dělat rozhodčího (několik hodin každý den) a snažil by se přitom být co nejspravedlivější, tak by pochopil, proč taková pravidla máme.

Nifredil: Nebaví mě, když se autoři urážejí, když po nich chceme vysvětlit, kde je v drabble skryté téma. Přitom se vždycky snažíme psát naše komentáře co nejšetrněji (nebo já teda:)). To fakt není důvod k tomu cítit se jakkoli dotčeně (leda snad trochu nepochopeně), protože nám při čtení tolika drabble prostě už nějaké věci nedochází. Tím, že se ptáme na téma, to prostě chceme jen vysvětlit (ideálně polopatě). Nekritizujeme tím drabble ani nechceme, aby autoři dávali téma raději do první věty, abychom to teda příště pochopily.

Dovede vás po těch letech DMD ještě překvapit?

KaTužka: DMD mě něčím překvapí každý rok. Hlavně reakcemi na zadané téma („Třináctý život není“ jistě většina pamatuje). Letos mě zatím překvapily Svázané ruce, protože mě při výběru tématu nenapadlo, co všechno by se na to dalo napsat.

Nifredil: Jo. Vždycky a znova mě překvapí, která témata se ukážou být problémová. Takový Přizdisráč! Tam jsem to fakt nečekala. Příjemně mě pak překvapily (a namotivovaly) spokojené komentáře účastníků k povzbudivým povídáním sosaček. Ne že bych si myslela, že by ty komentáře měly být jiné než spokojené, ale člověku udělá radost, když si uvědomí, že je součástí něčeho, co přináší tolika lidem takovou radost.

Jaké fandomy máte obzvlášť rády?

KaTužka: Doctor Who, Torchwood, Dr. House, Věda ve sto slovech, Zeměplocha a spousta dalších. Někdy bych si ale třeba ráda přečetla něco i na Gumídky, ti snad ještě nemají ani založený fandom.

Nifredil: Jéje, toho je hodně. Samozřejmě jsou to klasiky jako HP, DW, Zeměplocha, SW, PP, SG (kéž by té bylo víc!), Buffy. Vždycky se taky zasměju u pana Kaplana. Skvělým světem pro drabble je taky Jonathan Strange a pan Norell.

„Nepíšící rozhodčí“ jsou ve světě fanfiction, ale vlastně i sci-fi a fantasy, dost ojedinělý jev. Stane se vám, že vás během DMD popadne chuť si na nějaké vypečené téma drabble přece jen napsat?

KaTužka: Vzpomínám si, že jsem si strašně chtěla napsat P. I. F. K. U., ale pak na to nevyšel čas. Každý rok mě někdy napadne, že bych si mohla něco napsat, ale vždy z toho kvůli času sejde.

Nifredil: Často jsem inspirována tématem, ale většinou není čas a chuť cokoli psát. Nejsem psací typ, co ho něco napadne a hned to chce dát na papír. Občas uvažuju, že bych si napsala drabble, ale nikdy to nedotáhnu k tomu, že bych to vážně chtěla realizovat.

Půjdete do toho za rok znovu?

KaTužka: Tak to je ve hvězdách... Ráda bych, ale záleží, jestli u toho monitoru nebudeme už náhodou dva.

Nifredil: KaTužko, líbí se mi, jak uvažuješ! Taky jsem uvažovala, že si pořídím na kontrolu drabblat otroka, pardon, juniorního koncipienta. Upřímně taky nevím, příští rok touhle dobou se asi budu učit na advokátní zkoušky a chystat svatbu (ano, je to tak, drahý se vyslovil!). Rozhodně to nechci teď zavrhovat, ono teď v dubnu se na to člověk dívá jinak než v únoru, když se pravidelně už začínám na DMD zase těšit.

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

Díky za pohled do zákulisí. Velebím, jásám, mávátkem mávám.
(ale vážně: díky)

Obrázek uživatele Tora

Díky za váš čas, věřím, že je to náročný čas. Je prima, že to děláte.

Obrázek uživatele Peggy Tail

Jste úžasné, děkuji. To se hrozně krásně čte, zvlášť někomu, co se pořád cítí jako zelenáč a chce vědět víc. Děkuju za všechno, co děláte.

Obrázek uživatele Galadion

Děkuji moc a přeji více chápajících a solidních autorů.

Obrázek uživatele neviathiel

Děkuji za rozhovor a za čas rozhodčím i všem ostatním hodnotitelkám (nebo jak se jim říká?)
Moc gratuluji ke svatbě! A držím palce s dalšími plány

Obrázek uživatele Bilkis

Holky, jste skvělé. Nevím, jestli by DMD bez vás dvou mělo takové kouzlo, jaké má. Vím, že někdy remcáme celý duben, ale pro spoustu z nás je to jistě jen takový interní vtip a sport. :) Pro mě určitě.

Díky, díky, díky! :) A velká gratulace Nif k nadcházející svatbě.

Obrázek uživatele tif.eret

děláte, co děláte :-) Díky moc.

Obrázek uživatele Terda

Připojuji se k díkům a ovacím. Popravdě nechápu, jak to zvládáte. Vážně. Jste naprosto obdivuhodné, skvělé a úžasné (víc superlativů mě nenapadá) a děkuju, že tu jste, protože to dubnové šílenství stojí za to.
A jestli se někdy durdíme nad tématy. Nevím jak jiní, ale mě to pomáhá to téma vstřebat, pojmout a lapit nápad. Navíc je to takovej folklór, že áno. :) Vůbec to není mířeno proti komukoliv. ;)
Ještě jednou děkuju!

Abychom zase nevypadaly jako superženy, nám s kontrolování drabble už pár let pomáhají sosačky, jinak by toho na nás bylo opravdu až moc:)
Obrázek uživatele Rya

Nif a KaTužko, jste naprosto báječné! Gratuluji k svatbě a k možnosti dvou před monitorem a k tomu, že jste zase přežily další ročník!:-)

Obrázek uživatele ef77

Připojuji se s obdivem! Jste úžasné! A moc gratuluji k svatbě a přeju všechno dobré.

Obrázek uživatele Zuzka

Gratuluju Nif!
A když vidím, jaké máte pracovní vytížení, obdivuju vás ještě víc. Týýýý jo!

Obrázek uživatele strigga

To je skvělej rozhovor :) díky vám, jste úžasný. A nesmírně se mi líbí výraz "juniorní koncipient"! :)

Obrázek uživatele Saphira

Jste skvělé a každý rok vás obdivuju. Netrapte se tím, že možná nad tématy občas brbláme, to se (nebo aspoň já) nezlobíme na vás.
Jinak gratuluji a doufám, že se tu za rok sejdeme. A pokud ne, tak snad za dva :)

Obrázek uživatele Erys

Holky, jste obě úžasné a i já vám moc děkuji za to, co pro DMD děláte. Nif grafuluji k vyhlídce svatby a oběma vám přeju do budoucna jen to dobré. A jelikož duben ještě neskončil, přihazuji i přání, ať opravdu letošní DMD přežijete co nejlépe.

Obrázek uživatele Owes

Krásné interview. Rád jsem se o vás dozvěděl něco víc. A upřímně doufám, že i příští rok se tu zase všichni sejdeme, protože musím říct, že mě to jako autora rok od roku baví víc.

Já se kompletně podpisuji pod všechny komentáře nade mnou. A gratuluju k svatbě, držím palce a vůbec... pevné nervy, zdraví a... a... Veselé Vánoce!

Obrázek uživatele Lee

Děkuji moc za povzbudivé povídání, bylo mi ho třeba!
Jinak obě hvězdy samozřejmě velebím a obdivuji a moc doufám, že do toho půjdete za rok zase! (Co já bych jinak v tom dubnu dělala?)

Obrázek uživatele Faob

za jejich úžasnou práci! Rozdáváte radost.

Obrázek uživatele Profesor

... za toto interview. Za pohled do zákulisí, po kterém mám vskutku chuť velebit KaTužku a Nifredil ještě víc.

Děkuji Vám, milé dámy. Děkuji převelice za Vaši práci. Děkuji za Váš podíl na naší radosti.
Krásné dny přeji.

Obrázek uživatele mila_jj

Děkuji oběma dámám za všechno, co pro nás dělají. A krom toho si považuji za čest, že mezi své oblíbené fandomy řadíte Vědu ve sto slovech. Přeji hodně sil do budoucna v DMD i osobních plánech.

Děkuji moc všem za povzbudivé komentáře. Mně osobně dodávají sílu a dobrou náladu. Jste všichni zlatí.
Milla_jj, tvoje Věda nemá absolutně chybu, jako matematik si při čtení tvých drabble často vzpomenu na předmět historii matematiky, která mě vždy bavila (akorát nebylo dost času ji pořádně prozkoumat) a nebo se dozvím něco nového a zajímavého z jiného oboru. Vždy obdivuji, kde na ty nápady chodíš a jaký máš široký přehled. Tvoji Vědu je prostě radost číst.

Obrázek uživatele neviathiel

Ty jsi chodila na Bečváře?

Ne, já jsem studovala v Brně na přírodovědě. Takže jsem chodila na proslulého Fuchse.
Obrázek uživatele neviathiel

Toho zase neznám já. Jestli jsi už nezachytila od mily, musím určitě doporučit tohle: http://www.glouny.cz/matematika/calda/ :) Je to úžasné

Díky, mrknu na to.
Obrázek uživatele Azereth

Skvělé interview! :)
Připojuji se k velebení a děkovným řečem. Jste opravdu úžasné. :)

Obrázek uživatele galahad

Ďakujem za interview aj za to, že ste ochotné sa venovať DMD aj pri takom vyťažení.

Bol to skvelý mesiac, ani som netušil, koľko mi to dá.

Obrázek uživatele Kumiko

Přidávám se k velebení, jste skvělé a úžasné. Nifredil, moc gratuluji! A jako už tu asi někteří psali, nad naším remcáním u témat se nermuťte, už je to (alespoň dle mého názoru) více zvyk, než rozhořčení.

Děkujeme moc!

Obrázek uživatele Profesor

Podepisuji.

Remcání (a úpění) je spíše zvyk a interní vtip. Stejně většinou remcáme sami na sebe. Já například ze svého tématu málem dostala psotník.;-)

Obrázek uživatele Bilkis

Vzhledem k tomu, že vím, jaké myslíš, tak se ani nedivím.

Obrázek uživatele Šmelda

Tohle byl jeden z prvních rozhovorů, co jsem si se zájmem přečetl. A rád bych se připojil ke chválení, jste opravdu skvělé a jsem moc rád, že dmd je. :)
A teď si dovolím malou prosbu, mohly byste někdy zveřejnit ta zamítnutá témata drabblat?

Děkujeme. Po vzájemné domluvě jsme se rozhodly, že nebudeme zveřejňovat nepoužitá témata. Máme k tomu několik důvodů a jeden z nich třeba je, že někdy nepoužitá témata využijeme v příštím roce. To, že téma není vybráno, neznamená, že se nám nelíbí.
Ovšem pokud si chtějí autoři zveřejnit své nepoužité nápady, směle do toho.

Obrázek uživatele Liall

Tohle byl krásný rozhovor. :) Takový, který čtenáři vyloudí úsměv na tváři a přiměje ho se cítit šťastně. :) Vlastně i tak trochu dává smysl tomu všemu tady, protože teď vlastně skutečně víme, co se skrývá za oponou. Úžasné povzbudivé psaní, které mě velmi příjemně potěšilo. :)

Obrázek uživatele Regi

Díky díky díky. Strávila jsem s DMD už druhý duben a když vím, jak náročná jízda je to pro nás, účastníky, jaké to teprve musí být pro vás, které to pro nás organizujete. Obdivná poklona ode mne i od Hagrida. :-)

Obrázek uživatele Lejdynka

Děkujeme!
A prosím prosím, zkuste to i příští rok, tohle je totiž jedna z mála věcí, kterých se stabilně držím, která mě spojuje s lidmi, na které normálně nemám tolik čas (tak teď čtu aspoň jejich drabbly), které mi, přesně jak říkáte, dokazují, že mám také nějaký volný čas :) A žádné psaní mi nikdy nevydrželo tak dlouho, ostatní challenge na SOS prostě nedávám, takže jsem ráda aspoň za tohle.

Obrázek uživatele mamut

Milé dámy rozhodčí KaTužko a Nifredil.
Velké díky za Vaši práci.
Když jsem vloni poprvé sáhla na klávesnici se snahou napsat své myšlenky ve sto slovech, trošku se mi třásly prstíky.
Letos jsem se už těšila, jako malá holka :)

Obrázek uživatele Birute

Jste úžasné, holky! Všechna čest a sláva vaší vytrvalosti, houževnatosti a přehršli dalších ctností.

-A A +A